• Članak
  • Komentari 5
  • Share
  • Tweet

Čelnik Sjeverne Koreje umro je 17. prosinca, žalovali 10 dana

VLADAO 17 GODINA: Kim Jong Il preminuo je u 70. godini života, a vijest o njegovoj smrti Pjongjang je objavio 19. prosinca. Naslijedio ga je Kim Jong Un

Subota, 31. 12. 2011. u 18:45    Piše: Đurđica Sarjanović

Čelnik Sjeverne Koreje, Kim Jong Il, preminuo je 17. prosinca ove u 70. godini života, prema službenim informacijama Pjongjanga. Nacionalna televizija Sjeverne Koreje je vijest o njegovoj smrti objavila 19. prosinca, a osim toga su objavili i kako će žalovanje u zemlji trajati do 29. prosinca te da će sprovod trajati dva dana.

Tijelo "Dragog vođe" su nakon njegove smrti izložili u staklenom lijesu u Pjongjangu. Tijekom sprovoda 28. i 29. prosinca tijelo vođe vozili su gradom u lijesu na automobilu. Na ispraćaju sjevernokorejskog vođe nisu sudjelovale strane delegacije, a nije bilo ni službenog programa. Deseci tisuća ljudi okupili su se na ulicama Pjongjanga te su stajali u snijegu i plakali. Kim Jong Il na vlasti je bio 17 godina.

Odmah nakon objave njegove smrti svjetski čelnici su stali na noge, a sastala se i vojska S. Koreje. Zbog napete situacije između Sjeverne i Južne Koreje mnogi su strahovali da će izbiti neredi. Iako se situacija još nije smirila, Južna Koreja je ipak izrazila sućut kolegama iz Sjeverne Koreje. Ministarstvo vanjskih poslova Kine izrazilo je sućut narodu Sjeverne Koreje zbog smrti njihova čelnika. Sućut je Sjevernoj Koreji izrazio i ruski predsjednik Dimitrij Medvedev.

Diktatora Kim Jon Ila naslijedio je njegov najmlađi sin Kim Jong Un. Kim Jong Il je namjeravao imenovati starijeg sina Kim Jong Nama za nasljednika, ali je 2001. godine "ispao iz igre" nakon što je lažnom putovnicom pokušao ući u Japan. Novi vođa Sjeverne Koreje službeno je postao vladar 29. prosinca na drugom danu sprovoda svoga oca. Svoju prvu naredbu vojsci Kim Jong Un izdao je na dan objave smrti Kim Jong Ila. Naredio im je da prekinu sve vježbe i treninge te da se vrate u baze. Uz njega će na čelu zemlje biti i njegov tetak Jang Song Taek i vojska.

>>> Više o smrti čelnika Sjeverne Koreje čitajte u SPECIJALU

Pročitajte više vijesti u specijalu Pregled godine.

Pročitajte više o temi na stranici Pregled godine.

Tagovi: smrt, sjeverna koreja, kim jong il

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare
31.12.2011., 23:19

TNT1: otišo si sarmu probo nisi .....

31.12.2011., 20:00

ArinaDraženović: bolesnici.Čemu onakva euforija?Gluposti

31.12.2011., 19:57

SvemoguciTukarak: Ovaj stariji je ispao jer je htio ici u Japan da posjeti Disneyland.Zbog Disneylanda je ostao bez prijestolja.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar