Obavijesti

News

Komentari 352

Chemtrails: Kontroliraju li nas kemikalijama s velikih visina?

Chemtrails: Kontroliraju li nas kemikalijama s velikih visina?
23

Gotovo pola stoljeća traju rasprave o prugama koje svakodnevno šaraju nebo. Za neke su to tek tragovi zrakoplova, dok za ostale predstavljaju smrtonosnu prijetnju

VIDEO

Teorije zavjere oduvijek su zanimale i fascinirale ljude. Sigurno ste čuli nekoliko verzija o ubojstvu Kennedyja, da je slijetanje na Mjesec izrežirano u studiju ili da je Elvis živ, a Hitler nije umro 1945. u berlinskom bunkeru.  Za vas smo izdvojili najpoznatije i najzanimljivije teorije zavjere koji su teoretičari razradili u detalje tako da ćete posumnjati u ono u što ste do sada vjerovali. Svaki drugi dan objavit ćemo po jednu priču u specijalu - Teorije zavjere.

Mnogi se pitaju kakve su to bijele ravnomjerne pruge koje svakodnevno možemo vidjeti na vedrom nebu. Riječ je o kondenzacijskim tragovima ili 'contrailsima'. Oni na nebu ostaju iz mlaznih motora zrakoplova te se nakon kraćeg vremena rasplinu i nestanu kao da ih nikada nije bilo. 

Neki im suprotstavljaju kemijske tragove ili 'chemtrailse' koji na nebu ostaju mnogo duže od kondenzacijskih i satima šaraju nebo formirajući nove oblike. 

Chemtrails vs. Contrails

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za početak, možemo objasniti na što se izraz 'chemtrails' točno odnosi. Skovan je od engleske riječi 'chem', što znači kemijski, te 'trails' što znači tragovi. Isto je s riječi 'contrails', stvorene od 'kondenzacije' i tragova. Pojmovi se ne odnose na ostale oblike zračnog prskanja kao što su prašenje biljaka, zasijavanje oblaka, 'pisanje' nebom ili zračno vatrogastvo. 

Pojam 'chemtrails' se posebno odnosi na zračne tragove navodno sustavno uzrokovane visinskim rasipavanjem kemijskih tvari čiji sastav nije isti kao kod kondenzacijskih tragova.

Ono što mnoge zanima jest - zašto neki tragovi na nebu ostaju mnogo duže iako im nije prethodio prolazak zrakoplova niti bilo kakve letjelice koja bi mogla za sobom ostaviti nešto slično? 

Tu počinje priča o jednoj od mnogih slavnih teorija zavjere, teorija o kemijskim tragovima koji na nebu ostaju satima, nerasplinjujući se, a zatim se polako šire, povezuju i počinju formirati mrežu ili oblike koje nikako ne biste očekivali od mlaznica zrakoplova. 

'Normalni' se tragovi zrakoplova, odnosno kondenzacijski tragovi na visini višoj od 10.000 metara, pretvaraju u ledene kristale i u zraku se mogu održati najduže 20 minuta.

Po nama rasipaju kemikalije?!

Teorija o kemijskim tragovima tvrdi kako bijele pruge koje zrakoplovi ostavljaju za sobom na nebu zapravo sadrže kemijske ili biološke agense namjerno rasplinute na velikim visinama za svrhe zatajene od javnosti. Svime, prema zavjeri, upravljaju razni visokopozicionirani vladini dužnosnici

Znanstvena zajednica sve opovrgava

Ovu tezu nije poduprijela znanstvena zajednica, koja tvrdi kako je tek riječ o tragovima zrakoplova te nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili teoriju 'chemtrailsa'.

Zbog velikog zanimanja i širenja ove intrigantne teorije, službene agencije dobivale su na stotine tisuća pritužbi i upita građana koji su zahtijevali objašnjenja. Iako su postojanje 'chemtrailsa' više puta zanijekali znanstvenici i vladini dužnosnici širom svijeta, za toliku sumnju i dalje nema nikakvih argumenata kao ni onih koji istu sumnju pobijaju.

Zagovaratelji teorije zavjere uvjereni su kako je riječ o kemikalijama koje mogu upravljati solarnim zračenjem, psihološki manipulirati čovječanstvom, mijenjati meteorološke prilike, djelovati kao biološko ili kemijsko oružje koje uzrokuje respiratorne bolesti i druge zdravstvene probleme. 

Kako je sve počelo?

Teorija o kemijskim tragovima kojima se na teret stavljaju ovakve teške optužbe pojavila se 1966. godine, nakon što su Zračne snage Sjedinjenih Država (USAF) optužene za prskanje američkog stanovništva tajanstvenim tvarima koje raspršuju zrakoplovi i za sobom ostavljaju neobične uzorke. Iz USAF-a tvrde kako je riječ o prijevari koja je potekla iz krivo protumačenog citata u strateškom dokumentu preuzetom sa Sveučilišta Ratnog zrakoplovstva pod nazivom 'Vrijeme kao multiplikator snage: Posjedovanje vremenskih prilika 2025.'.

Dokument je predstavljen kao odgovor na vojnu direktivu koja ističe strateško djelovanje u budućnosti u svrhu zadržavanja američke vojne moći do 2025. godine

Zračne snage su nadalje tvrdile kako dokument ne predstavlja trenutačnu vojnu politiku, praksu niti mogućnosti, te da ne provodi nikakve eksperimente modifikacije vremenskih prilika ili programe, te to ne namjerava raditi u budućnosti. Također, istaknuli su da su tvrdnje o opasnim kemijskim tragovima prijevara koja je istražena i koju su demantirale mnoga relevantna sveučilišta te znanstvene i medijske organizacije.

Službena objašnjenja bude sumnju

Kada su britansku državnu tajnicu za okoliš, hranu i ruralna pitanja upitali što je njezin odjel učinio i poduzeo po pitanju zagađivanja okoliša kemijskim tragovima, kazala je kako ne istražuju takve pojave koje ostaju na nebu iza zrakoplova jer nisu znanstveno dokazane, ali da pokušavaju otkriti kako se kondenzacijski tragovi formiraju i imaju li efekte na atmosferu. 

Stanovnici Kanade pokrenuli su čak i peticiju kako bi dobili odgovore od vlade o kemikalijama koje se rasipavaju na njih i negativno utječu na njihovo zdravlje. U vladinom odgovoru stajalo je kako nema znanstvenog dokaza ili bilo kojeg drugog argumenta koji podržava tvrdnje o postojanju visinskog prskanja u kanadskom zračnom prostoru. 

'Pojam chemtrails je popularan izraz, no za njegovo postojanje nema apsolutno nikakvih dokaza', pisalo je u odgovoru kanadske vlade. 

Teoretičari zavjere nude desetke objašnjenja

Postoji nekoliko verzija o tome što se u chemtrailsima zaista nalazi, a mnoge od njih kruže na internetu i drugim medijima. Prema nekima, kemikalije koje su u njihovom sastavu su barij i aluminijske soli, polimerna vlakna, torij i silicij karbida. Drugi pak navode kako je nebeski prostor prepun vodljivih materijala koji su dio golemog programa elektromagnetskog oružja koje se temelji na programu HAARP (o kojem ćemo također pisati u ovom specijalu).

Zagovaratelji teorije zavjere također tvrde kako su kemikalije u chemtrailsima otrovne, no razlikuju se u objašnjenjima njihove svrhe - neki tvrde da je riječ o ispitivanju oružja, drugi da se radi o kemijskoj kontroli stanovništva pa do mjera ublažavanja globalnog zatopljenja. 

Znanstvenici i službene agencije i dalje uvjeravaju kako su na nebu tek kondenzacijski tragovi. Više agencija je, kako bi ublažile ljutnju građana, objavilo letke u kojima pojašnjavaju svoju verziju priče. Među njima su američka Agencija za zaštitu okoliša, Federalna avijacijska agencija, NASA te Državni ured za oceane i atmosferu. Ipak, mnogi su taj agencijski iskorak protumačili kao dokaz da se prava istina spretno zataškava. 

Zagovornici teorije o chemtrailsima i teorije zavjere tvrde da se kemijski od kondenzacijskih tragova razlikuju po svojoj dugotrajnosti. Kažu kako su chemtrailsi oni tragovi koji se na nebu iza zrakoplova zadržavaju i po 12 sati ili se transformiraju u formacije slične cirusima.

'Chemtrailse' naveli kao jedno od 'egzotičnih oružja'

Godine 2001. američki kongresnik Dennis Kucinich predložio je odredbu oznake HR 2977 u sklopu Zakona o zaštiti svemira kojim bi se trajno zabranilo ispuštanje oružja u svemirskom prostoru. Na popisu 'egzotičnog oružja' koje bi trebalo zabraniti, Kucinich je među ostalim naveo i 'chemtrailse'. 

Zagovaratelji teorije zavjere to su protumačili kao indirektnu službenu potvrdu da kemijski tragovi zaista postoje. Skeptici dodaju kako se u zakonu navode i vanzemaljska oružja, te oružja koja utječu na klimu, okoliš i tektoniku Zemlje. Odredba je dobila negativnu ocjenu Ministarstva obrane SAD-a, a prijedlog je potpuno propao u Odboru.

Mirela Holy 'chemtrailse' spomenula i u Saboru

Slučaj chemtrailsa nije zaobišao ni Hrvatsku. Sredinom 2010. godine zastupnica u Hrvatskom saboru Mirela Holy na inicijativu nekih građana postavila je zastupničko pitanje u vezi kemijskih tragova. U vladinom odgovoru stajalo je kako je navodno riječ o tragovima avionskih mlaznica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer