Obavijesti

News

Komentari 120

Cijena plina će ipak porasti, ali samo u gradu Zagrebu i okolici

U Gradskoj plinari Zagreb potvrdili su nam da bi za većinu kućanstava s prosječnom potrošnjom, plin od 1. travnja trebao poskupjeti za jedan posto, točnije dvije lipe po kubičnom metru

VIDEO

Prema izračunu plina za krajnjeg korisnika, na temelju posljednjih dostupnih podataka za Zagreb, u Gradskoj plinari Zagreb su nam potvrdili da bi za većinu kućanstava s prosječnom potrošnjom, plin od 1. travnja trebao poskupjeti za jedan posto, točnije dvije lipe po kubičnom metru.

Umjesto 2,59 kuna (s PDV-om) sada bi koštao 2,61 kunu po kubiku u opskrbnom modelu koji zahvaća većinu kućanstava.

"Od 35 opskrbljivača, kod njih 9 će doći do minimalnih povećanja, dok će kod 26 opskrbljivača biti smanjenje cijene u odnosu na 2016. godinu", navode iz Ministarstva, uz pregled razlike u cijeni plina po pojedinom opskrbljivaču za razdoblje prošla godina i 1. travnja ove godine.

Prema tom pregledu, cijena plina od početka travnja ove u odnosu na prošlu godinu porast će kod devet opskrbljivača (Gradska plinara Krapina, Prvo plinarsko društvo, Plin projekt, Plin Konjščina, Gradska plinara Zagreb - Opskrba, Energo metan, EVN Croatia plinu, Međimurje plin te Zelina plin), u postotku od 0,21 do 11,25 posto. Kod ostalih 26 opskrbljivača u obvezi javne usluge plin će u odnosu na prošlu godinu pojeftiniti, i to od 0,03 do 7,94 posto, pokazuje podatci Ministarstva.  

HEP opovrgava da odbija potpisati ugovor s Inom

Hrvatska elektroprivreda (HEP) opovrgnula je u srijedu medijske napise kako kompanija odbija potpisati ugovor s Inom o isporuci plina za opskrbu plinom kućanstava te poručila da su u tijeku uobičajeni pregovori s Inom oko tehničkih dijelova ugovora. 

"Netočna je tvrdnja da je HEP odbio potpisati s Inom ugovor o isporuci plina za potrebe opskrbljivača koji obavljaju javnu uslugu opskrbe plinom kućanstava. U tijeku su uobičajeni pregovori s Inom oko tehničkih dijelova ugovora koji nisu vezani uz cijenu plina, s ciljem potpisivanja ugovora u predviđenom roku", odgovorili su iz HEP-a na upit Hine. 

Prema pisanju nekih medija, Nadzorni odbor HEP-a, kojemu je na čelu Nikola Bruketa, ne dozvoljava Upravi da potpiše ugovor s Inom o dobavi 500 milijuna prostornih metara za potrebe opskrbe kućanstava, jer bi taj ugovor "mogao nanijeti gubitke HEP-u" te traži da odobrenje Upravi za potpisivanje ugovora da Skupština HEP-a, čiji je jedini član ministar financija Zdravko Marić. 

Ministar Zdravko Marić u srijedu je poručio kako će se do 1. travnja razriješiti problematika vezana oko potpisivanja ugovora o isporuci plina između Ine i HEP-a. 

"Do 1. travnja će ta problematika biti razriješena i to jedino što je bitno znati u ovom trenutku", odgovorio je ministar novinarima ispred Banskih dvora, prije užeg kabineta Vlade.

"Nema tu nikakve specijalne kolizije. Radi se o odluci koja će biti realizirana i riješena do 1. travnja i to je najvažnije za znati hrvatskim građanima i poduzetnicima", istaknuo je Marić. 

Na upit novinara kako će prisiliti Nadzorni odbor da odobri Upravi potpisivanje tog ugovora, Marić je rekao: "Nema nikakvih prisila, sve je u okviru i propisa i akata".

Osvrnuo se i na to je li taj ugovor potencijalno štetan za HEP, kazavši da izračune i realizacije iz HEP-a treba uzeti u obzir i analizirati. "Ali mislim da smo malo požurili s time da je to možda nešto štetno. Dajte nam još par dana, sve će se vidjeti do 1. travnja", ponovio je Marić.

I premijer Andrej Plenković u srijedu je na marginama konferencije "60 godina Rimskih ugovora: budućnost Europske unije - postignuća, izazovi, perspektive" poručio kako će se sva pitanja oko ugovora Ine i HEP-a riješiti u zakonskom okviru. 

"Tko kaže da će doći do štete? Jel' to kažu javno? Neka se zapitaju koga predstavljaju tamo, tko ih je imenovao, koga oni predstavljaju u HEP-u, u Nadzornom odobru i Upravi, jesu oni imenovani od nekakve države s nekog drugog kontinenta ili od strane hrvatske Vlade? Dakle, proces koji su sami radili u smislu odabira opskrbljivača plinom je završio onako kako je završio, a ono što je nama bilo u interesu da se pogleda u strukturu cijene. Kada dobro pogledate u tu strukturu cijene, onda vidite da postoji i margina i mogućnost da kućanstva ne osjete poskupljenje cijene plina na europskom tržištu. To je oni čime smo se mi vodili, a ova će se pitanja sva razriješiti u zakonskom okviru", ustvrdio je premijer Plenković odgovarajući na novinarski upit je li točno da u HEP-u nisu spremni potpisat ugovor koji će dovesti do gubitaka u poslovanju s prirodnim plinom te hoće li ministar financija, kao jedini član skupštine, možda podnijeti taj teret na svoja leđa. 

Iz Ine u srijedu na upite oko potpisa ugovora upućuju na HEP i ponavljaju kako je postignut dogovor s HEP-om o isporuci plina u idućih godinu dana, kao što su i objavili prije dva tjedna.

"Ina i HEP postigli su dogovor o opskrbi plinom za razdoblje od 1. travnja 2017. do 1. travnja 2018. godine. Sukladno dogovoru, predviđena je isporuka 500 milijuna prostornih metara prirodnog plina HEP-u. Ina je u pregovorima bila svjesna svoje uloge i odgovornosti koju ima na cjelokupnom hrvatskom tržištu. Postignuti su zadovoljavajući uvjeti za obje strane koji su odraz trenutačne situacije uslijed liberalizacije tržišta plina za kućanstva u Hrvatskoj", naveli su iz Ine u odgovoru koji su medijima proslijedili 8. ožujka.

HEP i Ina trebaju potpisati ugovor o opskrbi prirodnim plinom u idućih godinu dana a najvažnije je pritom pitanje cijene po kojoj će Ina prodavati plin HEP-u kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu.

Naime, Vlada je krajem veljače utvrdila da je HEP kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 18,09 lipa po kilovatsatu (odnosno 0,1809 kn/kWh).

No, kako cijena po kojoj će nabavljati plin od Ine ovisi i o kretanju cijene plina na tržištu, o dogovoru Ine i HEP-a ovisi i da li će i koliko HEP gubiti na razlici u cijeni po kojoj nabavlja i po kojoj je obvezan prodavati plin opskrbljivačima koji opskrbljuju kućanstava. 

Prema procjenama nekih medija, s cijenom koja je dogovorena s Inom HEP bi imao gubitke od oko sto milijuna kuna u idućoj ogrijevnoj sezoni pa stoga čelništvo kompanije ne želi potpisati ugovor koji donosi gubitak jer je to Zakonom o trgovačkim društvima potencijalno kazneno djelo, dok neki drugi mediji špekuliraju kako je ispregovarana cijena dobra i HEP na njoj neće ostvarivati gubitke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa