Obavijesti

News

Komentari 140

Cijene u kafićima zasad iste, stižu više plaće, jeftinija struja

Cijene u kafićima zasad iste, stižu više plaće, jeftinija struja
1

Neki vlasnici kafića su nam potvrdili da neće niti dizati cijene jer se boje kritike gostiju, ali sve će zavisti od ugostitelja do ugostitelja. Neki samo nisu stigli prilagoditi se već prvog dana

VIDEO

Ugostitelji prvog dana 2017. godine, izgleda, u većini slučajeva ipak nisu digli cijene kave, sokova, piva i hrane zbog porasta PDV-a s 13 na 25 posto!

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Od čitatelja smo dobili informacije da oni rijetki kafići koji su jučer radili imaju iste cijene unatoč većem poreznom davanju državi. U kafićima koje smo obišli cijene nisu porasle niti na Jadranu, ni u Slavoniji, ni u Zagrebu i okolici. Neki vlasnici kafića su nam potvrdili da neće niti dizati cijene jer se boje kritike gostiju, ali sve će zavisti od ugostitelja do ugostitelja. Neki samo nisu stigli prilagoditi se već prvog dana.

- Iako se najviše priča o kavi, na njoj se još može zaraditi i njenu cijenu neću mijenjati. Cijenu sokova, piva i žestokog pića morat ću podići za kunu i zbog PDV-a, ali i jer raste njihova dobavna cijena. Promjena će biti tijekom siječnja jer nismo stigli prvi dan - kaže nam vlasnik kafića iz okolice Zagreba.

Ako cijene pića i hrane ipak ne porastu zbog dizanja PDV-a, to će ostaviti dodatne kune u dežpovima građana, uz porast plaća. Već u siječnju, pa i za plaće zarađene u prosincu, primjenjuje se novi porezni tretman. Iako poslodavci plaćaju isti bruto iznos, građani bi trebali osjetiti porast, a najviše oni s iznadprosječnim plaćama jer su povećani neoporezivi dio i olakšice za djecu.

Oni s prosječnim i ispodprosječnim plaćama tu promjenu neće osjetiti, oni s plaćama od 6000 do 8000 kuna, ovisno o broju djece i gradu u kojem žive, imat će dodatnih stotinjak kuna u džepu. Onima iznad 15.000 kuna će plaće rasti 1000 i više kuna. Radnicima koji rade za minimalac ipak će porasti plaća 156 kuna bruto. Određene uštede će za svako kućanstvo doći i od smanjivanja PDV-a s 25 na 13 posto na struju i odvoz otpada. Računi za struju bi trebali za prosječno kućanstvo biti niži oko 30 kuna mjesečno. Ipak, dodatne izdatke kućanstva će imati za gorivo jer cijene nafte rastu i ove godine teško se mogu očekivati cijene litre od devet kuna ili niže. Poskupjet će i kupovina auta.

Bez olakšica za prvi stan

Tko kupuje prvi stan ili kuću više neće biti izuzet od poreza na promet nekretnina. Ali svi će plaćati četiri posto umjesto dosadašnjih pet posto. Oko 1500 sretnika bi trebalo dobiti i subvencije države za kupnju prvog stana.

Veliki porezni brat nadzire

Država od jučer nadzire svaku kunu koja vam sjeda na tekuće, devizne i štedne račune.

Bit će jeftinije barem umrijeti

Od jučer je PDV smanjen na 13 posto i na lijesove i urne.

Tvrtkama manji porez dobit

Mali poduzetnici do tri milijuna kuna plaćat će državi 12 umjesto 20 posto poreza na dobit. Svima ostalima taj porez smanjen je na 18 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.