Obavijesti

News

Komentari 36

Clinton i Trump se suočavaju u prvoj predsjedničkoj debati

Clinton i Trump se  suočavaju u prvoj predsjedničkoj debati
1

Clinton i Trump suočit će se po prvi puta u ponedjeljak u predsjedničkoj debati koja bi mogla ostati zabilježena kao najgledanije i najočekivanije političko nadmetanje u američkoj povijesti

VIDEO

Demokratkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump suočit će se po prvi puta u ponedjeljak u predsjedničkoj debati koja bi mogla ostati zabilježena kao najgledanije i najočekivanije političko nadmetanje u američkoj povijesti.

Izjednačena utrka za Bijelu kuću, te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su veliki interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest tjedana, 8. studenog, piše Reuters.

Broj gledatelja mogao bi nadići rekord predsjedničkih debata od 80 milijuna koliko ih je 1980. gledalo raspravu između demokratskog predsjednika Jimmyja Cartera, te republikanskog kandidata Ronalda Reagana. Očekuje se da će večerašnju debatu gledati najmanje 90 milijuna ljudi, piše AFP. 

Debata koja će trajati sat i pol započet će u 9 navečer (utorak u 3 ujutro po hrvatskom vremenu) na sveučilištu Hofstra na Long Islandu u državi New York. Bit će to prva od tri planirane predsjedničke debate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I Clinton i Trump, za koje ankete pokazuju da su najnepopularniji kandidati za Bijelu kuću u povijesti, nadaju se iskoristiti debatu kako bi privukli glasove neodlučnih birača, te ispravili nedostatke iz svojih dosadašnjih kampanja.

Promjenjivi Trump, newyorški poduzetnik i bivša zvijezda reality televizije, imat će priliku pokazati dubinu i postojanost primjerenu za vjerodostojnog vođu, dok će se oprezna Clinton pokušati izravno obratiti glasačima koji joj ne vjeruju, smatraju analitičari. 

Trump, neiskusan političar koji se dosad više posvećivao kritici nego politici, mogao bi imati koristi od manjih očekivanja glasača.

"Nema sumnje da Trump ima lakši zadatak", smatra Dan Schnur, bivši strateg republikanaca koji danas radi kao profesor politike na sveučilištu South California. 

"Trump ne treba biti briljantan, samo ne smije biti prebombastičan", dodaje Schnur. 

Ulozi oko debate su ogromni. Ona dolazi u razdoblju u kojem ankete pokazuju da se istopila velika prednost koju je Clinton imala pred Trumpom zbog nejasnoća oko njezinih obiteljskih zaklada i uporabe privatnog servera elektroničke pošte u vrijeme dok je bila državna tajnica pod predsjednikom Barackom Obamom. 

Istraživanje javnoga mišljenja Washington Post/ABC Newsa pokazalo je u nedjelju da je Clinton izjednačena s Trumpom s 41 posto glasova registriranih glasača koje oboje dobijaju.

Anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u ponedjeljak pokazuje da će polovica vjerojatnih američkih glasača odlučiti uz pomoć debata. Više od 61 posto njih se nada pristojnoj debati, te nisu zainteresirani za prljavštine iz kampanja.

Clinton (68), te Trump (70), često se časte oštrim uvredama, zbog čega se očekuje vatrena debata. Trump Clinton nerijetko zove "nepoštena Hillary", te je pozvao na njezino pritvaranje zbog kontroverzi oko elektroničke pošte. Clinton je osudila Trumpa kao temperamentno nedoraslim za Bijelu kuću.

Trump je dominirao republikanskim debatama napadima na svoje rivale, no nema iskustva u debatama jedan-na-jedan koje zahtijevaju duže diskusije. 

Clinton je sudjelovala u većem broju takvih debata tijekom svoje neuspješne kampanje za demokratsku kandidatkinju u kojoj je 2008. izgubila od Obame, te tijekom ovogodišnjih debata s drugim demokratskim kandidatom Berniejem Sandersom. 

Stožer Hillary Clinton učinio je sve kako bi podigao ljestvicu Trumpu, a u televizijskim razgovorima u ponedjeljak oba su kandidata pokušala nametnuti svoja očekivanja.

"Ono što ne želimo su dupli standardi kojima bi Donald Trump dobio nagradu za najveći napredak, a da se Hillary procjenjuje po istančanim stavovima o politici", rekao je za NBC Robby Mook, voditelj kampanje Hillary Clinton, dodavši kako Trumpa smatra "zabavljačem".  Voditeljica Trumpove kampanje Kellyanne Conway, također za NBC, rekla je da će se veliko iskustvo Hillary Clinton teško prenijeti u debatu, gdje Trump ima prednost.

"On neće govoriti kao robot, napamet", rekla je Conway.
 U javnosti se raspravlja i o ulozi NBC-jevog voditelja debate Lestera Holta kojeg demokrati pozivaju da ispravlja Trumpa ako bude davao lažne iskaze. Trump je također pokušao utjecati na Holta, kao i na moderatore ostalih debata, izjavivši da kandidati trebaju sami ispravljati netočne izjave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag