Obavijesti

News

Komentari 685

'Crkva nas budi u šest ujutro i zvoni cijeli dan. Dosta nam je!'

'Crkva nas budi u šest ujutro i zvoni cijeli dan. Dosta nam je!'
3

Slavonski Brod: 'Sama procjena je li nešto glasno ili nije ulazi u sferu pojedine osobne prosudbe, dakle subjektivna stava, kojega poštujem i razumijem', rekao je župnik Tomislav Ćurić

VIDEO

Zvona novosagrađene katoličke crkve u Naselju Andrija Hebrang u Župi Blaženog Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu, koja odnedavno zvone već su izazivala negodovanje stanara, točnije kako piše SBplus, jedne stanarke naselja.

- Radi se o crkvi na Hebrangu i zvonjavi koja prelazi sve granice ljudskosti. Ne znam jeste li već upućeni u to, ali mi koji živimo točno prekoputa crkve, nama je više došlo do grla. Svako jutro buđenje u šest sati, zvonjava koja traje pune tri minute pa opet isto u 6.15, zatim u 6.30 sati. Tako cijeli dan do 22 ili 23 sata. Ljudi se bune jer ima onih koji rade noćne smjene, djece koja idu ranije spavati, bolesnika koji leže u krevetu i trpe to cijeli dan. Župnik nema osjećaj za pretjerivanje bez obzira na pobunu ljudi. Zaista je preglasno i previše – požalila se jedan stanarka najvećeg naselja u Slavonskom Brodu i upitala:

- Kako to utišati da nas prestane buditi svako jutro. Uz to, u 21 sat pušta pjesmu „Zdravo Djevo, kraljice Hrvata". Osim lokalnom portalu stanarka se požalila i policiji i to prije nego je službeno otvorena crkva u tom naselju.

- Pojam javnog reda i mira reguliran je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira koji, u svojim odredbama, zvonjavu crkvenih zvona ne predviđa kao narušavanje javnog reda i mira. Postupajući po zaprimljenoj dojavi, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod izašli su na mjesto dojave te su na istom zatekli radnike i vjernike koji su obavljali završne radove na otvorenju crkve. Obavljenim razgovorom sa župnikom došli su do saznanja da se u okviru priprema za otvaranje crkve, nekoliko puta probno oglašavalo crkveno zvono za koje Župa posjeduje dozvole i odobrenja nadležnih institucija – rekao je za SBplus Stjepan Kukura, djelatnik za odnose s javnošću PU Brodsko – posavske.

Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, dodao je, nije poznato jesu li se stanari obraćali župniku zbog moguće učestale i preglasne zvonjave niti je do sada zaprimila kakav zahtjev stanara za smanjenje glasnoće zvonjave.

Tekst o tome koji je objavljen na portalu SBplus izazvao je brojne komentare, u kojima je kao što je to uobičajeno bilo onih kojima smetaju i onih kojima ne smetaju crkvena zvona. 

'Sama procjena je li nešto glasno ili nije ulazi u sferu pojedine osobne prosudbe'

Zvuk crkvenih zvona sa zvonika Župe bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu, kako su već priopćile mjerodavne institucije, ne može biti okarakteriziran kao kršenje javnog reda i mira. Zvuk zvona ima bogatu simboliku za Crkvu, a kao župnik pozvan sam brinuti za dostojanstvo svetoga, koje se očituje i u simboličnosti crkvenoga zdanja, kakvo smo nedavno podigli kao naše novo župno središte, kojega je zvono sastavni dio. U tom duhu, ne mogu odlučiti drukčije spram sadašnjeg oblika zvonjenja u našoj župi. Sama procjena je li nešto glasno ili nije ulazi u sferu pojedine osobne prosudbe, dakle subjektivna stava, kojega poštujem i razumijem, ali se njime ne mogu voditi u upravljanju župom, u bilo kojem pitanju crkvene i pastoralne naravi, pa tako i u ovom. Uzgred napominjem da mi mnogi izražavaju zadovoljstvo zvukom naših crkvenih zvona.

Žalim što o nečijem nezadovoljstvu saznajem posredno, no svi smo zajedno pozvani na međusobno poštovanje, razumijevanje i uvažavanje, napose uvažavanje vrijednosti koje su obilježile povijest te su ukorijenjene u našem narodu, kaže župnik Tomislav Ćurić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 685
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.