Obavijesti

News

Komentari 553

Predsjednica: "Razvijmo svi trobojnice i budimo ponosni"

Predsjednica: "Razvijmo svi trobojnice i budimo ponosni"
43

Na zagrebačkom groblju Mirogoj vijence su položili predsjednica Grabar Kitarović, premijer Milanović, gradonačelnik Zagreba Bandić i predsjednik Sabora Josip Leko

VIDEO

U spomen na Ustavnu odluku o samostalnosti koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. Hrvatska danas obilježava Dan državnosti. Prije 24 godine većina građana Hrvatske na referendumu se izjasnila da ne želi ostati dio Jugoslavije.

U povodu ovog praznika građanima se obratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je mladima poručila da ne odlaze iz zemlje već da ostanu i učine je boljom i prosperitetnijom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:12

Poruku je uputio i premijer Zoran Milanović koji je kazao kako je ovo najbolja prigoda da se prisjetimo kako smo stvarali demokratsku i modernu državu te je također pozvao sve građane da Hrvatsku učine boljom.

I predsjednica i premijer izrazili su svoju zahvalnost braniteljima koji su najviše zaslužni što imamo vlastitu državu.

Za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu u zagrebačkoj crkvi sv. Marka u 9.30 sati služila se misa.

Na Dan državnosti premijer i predsjednica obilaze ista mjesta, ali ne u isto vrijeme. Kitarović je svečani obilazak započela polaganjem vijenca na Oltaru domovine u 7.50 sati, te je zatim otišla položiti vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli, odakle je i Milanović krenuo u 10 sati. Na rasporedu im je ceremonija polaganja vijenaca na grobnicu Narodnih heroja potom, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na Medvedgrad je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić , te je potom i na Mirogoju položio vijence. Na Mirogoju je vijence položio i predsjednik Sabora Josip Leko.

Nakon polaganja vijenca predsjednica Grabar Kitarović čestitala je svim građanima Hrvatske Dan državnosti.

- Pozivam sve danas da ga zajedno proslavimo, da svi razvijemo trobojnice i budemo ponosni na našu državu, naš narod i sve naše građane, a sve koji su u Zagrebu pozivam da nam se večeras pridruže na prigodnom slavlju na Bundeku - rekla je predsjednica.

Na pitanje zašto ona i premijer vijence polažu odvojeno odgovorila je kako su ona i Leko uranili jer su išli na misu u crkvu sv. Marka u 9.30 sati.

Milan Bandić je istaknuo kako se došao pokloniti 'onima koji su predvodili Hrvatsku u njenoj bitci za neovisnost'.

- Izborili smo Hrvatsku samostalnu ali je trebamo izgraditi po mjeri čovjeka. Samo rad, struka, kompetencija, solidarnost, socijalna pravda i hrvatsko zajedništvo mogu izvući Hrvatsku iz gospodarske krize, sve ostalo je uzaludan posao. Živim za taj dan - kazao je Bandić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:42

Grabar Kitarović će u 18 sati u svom Uredu imati i svečani prijem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 553
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.