Obavijesti

News

Komentari 491

Hrvatska se danas u Vukovaru poklonila nevinim žrtvama

Hrvatska se danas u Vukovaru poklonila nevinim žrtvama
62

Hrvatska je u petak bila u Vukovaru došla se pokloniti svim nevinim žrtvama. Osim iz Hrvatske jako puno je hodočasnika bilo iz susjedne BiH, od Neuma do Posavine

VIDEO

Pokretanje videa...

01:28

Nikada duža Kolona sjećanja u Vukovaru kao ove godine. U jednom trenutku zatvorio se krug od oko pet kilometara između onih koji su i išli prema Memorijalnom groblju i onih koji su se već pomolili i poklonili svim nevinim vukovarskim žrtvama. U koloni je bilo preko 100000 ljudi, svih dobnih uzrasta, starijih, mladih pa i djece najmlađe dobi. 

POGLEDAJTE VIDEO

(VUKOVAR - GRAD HEROJ) Forenzičar Dragan Primorac: Zašto ne možemo naći nestale iz Domovinskog rata? Skrivaju podatke o grobnicama jer se boje osude

Posted by 24sata on 18. studenoga 2016

Hrvatska je u petak bila u Vukovaru došla se pokloniti svim nevinim žrtvama. Osim iz Hrvatske jako puno je hodočasnika bilo iz susjedne BiH, od Neuma do Posavine. Svi su oni imali samo jedan cilj, doći i pomoliti se za žrtve i pokazati Vukovaru da su uz njega bili prije 25 godina kao i danas. 


Nažalost bilo je i onih koji nisu mogli hodati od vukovarske bolnice do memorijalnog groblja, došli su i stajali pored prometnice kojom se kretala kolona. Potekle su i suze za njihovim najmilijim koji su izgubili svoje živote braneći Vukovar i Hrvatsku.

Pokretanje videa...

01:52

– Poginula su mi dva sina odmah na početku napada na Vukovar, točnije 25. kolovoza 1991. godine jednog su mi pronašli, a drugog nisu. Drago mi je što su svi došli u Vukovar u znak sjećanja, ali sam i jako tužna, jer nema moje djece. Imam još jednog sina, ali on je nažalost oslijepio. Ostali smo stari i nemoćni, nitko da dođe da nas pogleda i pita nas da li nam što treba – kroz suze je rekla Elizabeta Grnja, majka dvojice poginulih branitelja.
U koloni je bila i Mirjana Merčep, sa sobom je vodila troje djece.

– Priključila sam se koloni kod vodotornja, jer su mi djeca mala i mislim da će izdržati do kraja. Snalazimo se svakako, malo hodaju, najmlađe najviše nosim, a dobro dođu i dječja kolica. Izgubila sam bratića i sada idem do groblja da se poklonim njegovoj i svim nevinim žrtvama. Voljela bih kada bi u Vukovar ljudi više dolazili, kada bi otvarali tvrtke i zapošljavali mlade da ne odlaze izvan Hrvatske – rekla je mlada majka.

Prvi puta nakon 25 godina kolonu sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja predvodili su branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja. U mnoštvu stjegova ove godine bila je i Američka zastava koju je nosio Livnjak Jozo Sučić Joža koji 40 godina živi u blizini New Yorka. – Ovo mi je četvrti puta da dolazim u kolonu sjećanja. Ove godine sam odlučio donijeti i u koloni ponijeti Američku zastavu i na taj način poručiti Hrvatskom narodu da je i Amerika uz Hrvatsku, koliko sam vidio svi su bili oduševljeni. Svi branitelji su zaslužili najviša priznanja ove države, jer su oni ti koju su stvorili i sačuvali Hrvatsku. Slobodno ću reći da su branitelji zlatni temelj ove države i to nitko ne bi smio zaboraviti. Želim da ovaj grad zbog svoje herojske prošlosti bude najljepši grad na svijetu – rekao je Jozo Sučić. 

 

Plenković odaje počast i u Škabrnji

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, sudjelovao je u obilježavanju 25. obljetnice stradanja Škabrnje u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. Sudjelovao je u Koloni sjećanja „Korak po korak“ Ulicom 18. studenoga 1991., položio je vijenac i zapalio svijeće kog Spomen obilježja masovne grobnice. Nakon toga bio je na svetoj misi za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, te je sudjelovao na Središnjem komemorativnom skupu. Ministar Orepić, izaslanik Vlade RH, sudjelovao je će u hodnji Kolone sjećanja do Centralnog križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu, te je zajedno s izaslanikom predsjednice Republike i Vrhovne zapovjednice OS RH Ivanom Vukićem i izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, položio zajednički vijenac i upalio svijeće na Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu.

Ovo je prva priča iz našeg video serijala Nestali kojeg će 24sata objavljivati svakog tjedna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 491
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a