Obavijesti

News

Komentari 99

Dani istine: 'Vatreni' svjedoče o prebacivanju milijuna kuna...

Dani istine: 'Vatreni' svjedoče o prebacivanju milijuna kuna...
1

Luka Modrić trebao bi u utorak, a Dejan Lovren u srijedu svjedočiti o tome zašto su nakon transfera iz Dinama u Tottenham, odnosno Lyon, desetke milijune kuna davali Mamićima...

VIDEO

Na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru u utorak točno u devet sati trebao bi sjesti veznjak nogometne reprezentacije Luka Modrić. On i Dejan Lovren mogli bi, sudeći po njihovim iskazima danim u USKOK-u, biti ključni svjedoci u postupku što se protiv sive eminencije Dinama Zdravka Mamića i drugih vodi na Županijskom sudu u Osijeku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na suđenju braći Mamić u Osijeku danas svjedoči Luka Modrić Reporter: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Tuesday, June 13, 2017

Podsjećamo, Uskok tvrdi da je Zdravko Mamić antidatirao aneks ugovora o profesionalnom igranju između Dinama i Luke Modrića, koji je sačinjen u vrijeme kada je Modrić već otišao u Englesku, kako bi se tako opravdala isplata 50 posto transfernog obeštećenja Modriću. Tako je Modriću naknadno isplaćeno 80 milijuna kuna, od kojih je odbijen porez od 14,2 milijuna kuna. Modrić je potom Zdravku Mamiću i s njim povezanim ljudima proslijedio 52 milijuna kuna. Rekao je kako Mamić nije želio da prebacuje sredstva na račune, nego da podigne gotovinu i preda je uglavnom njegovu bratu Zoranu Mamiću i sinu Mariju Mamiću.

Modrić: Ako treba vratit ću 13 milijuna kuna

- Novac koji mi je ostao na računu koristio sam za svoje osobne potrebe. Smatram da taj novčani iznos meni i pripada s obzirom na činjenicu da je zahvaljujući meni NK Dinamo uprihodio značajna sredstva od mog transfera u Tottenham, ali i od sponzora. Međutim, ako se tijekom postupka utvrdi da ja nisam imao pravo na taj novac, spreman sam ga vratiti - rekao je, piše Jutarnji list, Modrić u USKOK-u u ljeto 2015.

Dodao je i da je toliko vjerovao Zdravku Mamiću da je bez gledanja potpisivao sve što mu je ovaj dao. Modrić je na saslušanju u USKOK-u potvrdio da je aneks potpisan tek nakon njegova transfera u Tottenham, odnosno nakon što je već neko vrijeme igrao za taj londonski klub.  Opisao je i svoje ranije dogovore sa Zdravkom Mamićem.

- U više navrata razgovarao sam sa Zdravkom Mamićem vezano uz moj transfer iz Dinama u neki od europskih klubova te mi je on nekoliko puta tijekom tih razgovora obećao da ću dobiti određeni novčani iznos od transfera, s time da nikad nije spominjao o kojem će se iznosu raditi… to nikada nismo stavili u pisanu formu, već je sve bilo temeljem usmenog dogovora između mene i Zdravka Mamića... o tome ni s kim drugim nisam razgovarao - ispričao je Modrić u USKOK-u, piše Jutarnji list. Opisao je i kako je nakon prelaska u Tottenham, znajući da je cjelokupan iznos obeštećenja, 21 milijun eura, na temelju sklopljenog ugovora pripao Dinamu, u više navrata pitao Mamića koliko će dobiti od tog transfera. Mamić mu je, kaže, ponavljao da mora razmisliti i da će mu javiti. Modrić nije sporio da je prilikom odlaska iz Maksimira potpisao zapisnik o raskidu ugovora s Dinamom u kojemu je navedeno da više nema nikakvih financijskih potraživanja prema klubu.

- Bio sam presretan što odlazim u novi klub i u najbolju ligu na svijetu. Imao sam i bezgranično povjerenje u Zdravka Mamića te sam navedeni zapisnik potpisao na temelju njegova naloga a da ga nisam pročitao - rekao je Modrić. Nakon višekratnih upita, Mamić ga je ipak kontaktirao i rekao mu da će “formalno dobiti 50 posto transfera, negdje oko 10,5 milijuna eura”.

- Međutim, rekao je da ću ja od tog iznosa dobiti samo manji dio za zasluge koje sam ostvario kao igrač Dinama i što sam duže ostao u klubu, s obzirom na to da sam i godinu dana prije transfera u Tottenham imao ponude za odlazak. Preostali dio od tih 50 posto ja sam trebao predati Zdravku Mamiću s osnove, kako je rekao, njegova ulaganja u moj dotadašnji igrački nogometni razvoj - istaknuo je Modrić u USKOK-u.  Ugovor je, zajedno sa svojim roditeljima, potpisao i prije nego što je bio punoljetan te mu je Mamić sport agency plaćala mjesečno 500 njemačkih maraka. Usto su mu osiguravali sportsku opremu, kopačke, tenisice i slično te su mu do 17. godine plaćali smještaj u Zagrebu. Za 18. rođendan dobio je novac za kupnju pola godine starog Golfa V, a potom je bio na plaći u Dinamu. Modrić je u svome iskazu naveo i kako je  Mamić s njim u jednom trenutku sklopio građanski ugovor, pri čemu mu nikada nije rekao koje su njegove obveze po tom ugovoru niti mu je predao primjerak tog ugovora.

'Imali smo odnos povjerenja'

 - Sa Zdravkom Mamićem imao sam veliki odnos povjerenja pa se nisam posebno ni interesirao o čemu se točno radi, nego sam potpisivao sve što mi je on rekao da potpišem. Što se tiče odredbi samog ugovora, koliko se sjećam bile su identične kao i u građanskim ugovorima drugih igrača koji su također imali zaključene takve ugovore s Mamićem - prisjetio se Modrić, napominjući da su taj građanski ugovor raskinuli 2012., nakon što je Mamiću predao posljednji dio sada spornog novca od transfera.
Optužba također tvrdi da će dokazati da je početkom 2010. sklopljen ugovor o transferu igrača Dejana Lovrena, iz Dinama u francuski Lyon, uz obeštećenje od 66 milijuna kuna, koje je u cijelosti trebalo pripasti Dinamu te da je naknadno sačinjavana dokumentacija kojom je Lovrenu pripalo pravo na 50 posto transfernog obeštećenja koje je u konačnici završilo kod Zdravka i Zorana Mamića.

-  Taj aneks potpisao sam otprilike dva do tri mjeseca prije nego što sam iz Dinama otišao u Olympique Lyon. Budući da sam s Lyonom potpisao ugovor tijekom siječnja 2010., ovaj aneks na temelju kojega sam dobio pravo na 50 posto transfernog obeštećenja od Dinama potpisao sam negdje u rujnu ili listopadu 2009., sjećam se da sam tada nešto potpisao - prisjetio se Lovren u svome svjedočenju. Pritom je pojasnio kako su u to vrijeme neki strani klubovi iskazivali interes za njega pa je od Zdravka Mamića tražio da mu poveća plaću u Dinamu. Tada je primao 6000 eura mjesečno, a od Mamića je tada tražio da mu da godišnju plaću od 250.000 eura. No, Mamić na povećanje plaće nije pristao, ali se suglasio da mu da pravo na 50 posto od budućeg transfera, kao što su neki igrači već prije imali ugovoreno.

No kada su mu predočeni dokumenti izuzeti iz Dinama, među ostalim i sporni aneks  kojim je dobio pravo na 50 posto od transfera, Lovren se "povukao".. Naime, sporni aneks nosi datum 9. siječnja 2007. godine. Lovren je najprije rekao kako se sjeća da je tada potpisao svoj prvi profesionalni ugovor s Dinamom, ali da se ne sjeća da je tada potpisao i aneks vezan uz spomenutih 50 posto. Potom je dodao kako su mu u to vrijeme njegovi roditelji spominjali da neki igrači ugovaraju takva prava, pa da su možda oni o tome razgovarali sa Zdravkom Mamićem, a da je on potpisao aneks i ne znajući što potpisuje. Na koncu je rekao kako se sada više ne sjeća je li u rujnu ili listopadu 2009., kako je prethodno ispričao, uopće o pravu na tih 50 posto razgovarao s Mamićem.
Polovica odštete, ugovorena spornim aneksom, isplaćena mu je, rekao je, s otprilike godinu i pol dana zakašnjenja, s time da, napomenuo je, ne zna koliki je zapravo bio ukupan iznos njegova transfera, jer ga o tome nitko iz Dinama nije obavijestio, nego mu se čini da se radilo o 8,5 milijuna eura.

- Koliko se sjećam, ja u poslovnim knjigama svog obrta nisam iskazao potraživanje prema Dinamu u iznosu od 4,2 milijuna eura, što je predstavljalo 50 posto transfernog obeštećenja. Smatrao sam da to nije potrebno jer je klub već platio porez na navedeni iznos, a i vjerovao sam Zdravku Mamiću na riječ da će mi navedeni iznos biti isplaćen. Meni je iznos od 4,2 milijuna eura i isplaćen, i to u kunama na moj bankovni račun u jednoj banci u Hrvatskoj - naveo je Lovren ispričavši kako je glavninu sredstava koja su mu sjela na račun, 3,5 milijuna eura, posudio Zoranu Mamiću. Ustvrdio je da ga je Zoran Mamić već prije pitao može li mu posuditi spomenuti iznos, ali mu je rekao da trenutno ne može, ali da ubrzo očekuje uplatu većeg iznosa te da će mu novac posuditi ako dobije novac.
- Nakon što me je majka izvijestila da je taj novac sjeo na račun, odnosno da mi je Dinamo uplatio novac, nazvao sam Zorana Mamića i rekao mu da sad imam novac od kojega mu mogu posuditi 3,5 milijuna eura - rekao je Lovren opisavši kako je zadužio svoju majku, koja je opunomoćena po njegovim računima u Hrvatskoj, da spomenuti iznos prebaci na račun Zorana Mamića. Kada je uplata sjela, Zoran Mamić ga je nazvao da je primio novac, a ugovor o pozajmici sastavili su, dodao je Lovren, dva-tri mjeseca nakon same posudbe. Nisu ugovarali nikakva sredstva osiguranja niti rok za povrat novca, s obzirom na to da se radilo o posudbi jednom od najbližih prijatelja, napomenuo je Lovren.

Lovren: Pitao sam Mamića da mi vrati novac, on je govorio da se strpim...

- Meni je Zoran Mamić vratio dio tog novca, i to u dva ili tri navrata, ukupno 500.000 eura. Taj novac nisam polagao na račune, nego sam njime kupovao stanove… Ostatak novca još od njega potražujem. U više navrata pitao sam Zorana Mamića da mi vrati preostali iznos, ali mi je on uvijek govorio da se strpim, da nema toliko novca, a sjećam se da je govorio i da je zbog razvoda u nemogućnosti vratiti mi posuđeni novac - ispričao je Lovren na USKOK-u u veljači 2016., piše Jutarnji list.

Podsjećamo, Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara USKOK tereti da su Dinamo oštetili za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Tijekom suđenja Zdravko Mamić se u nekoliko navrata verbalno obrušio na zamjenike ravnateljice USKOK-a pa je policija procijenila da je potrebno pojačati osiguranje na sudu.

-  Meni sude jer sam u Dinamo i Hrvatsku donio 300 milijuna eura neto, a Cvitan već mjesecima ima pratnju zbog ugroze od Zdravka Mamića. Njegove zamjenike ovdje čuva pravosudna policija pa to nije dovoljno, već se dovode čuvari iz Zagreba. Tko je ugrožen ovdje, od koga, kome sam ja to nešto nažao učinio - pitao se pred kamerama Mamić nakon uvođenja pojačanog osiguranja na sudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa