Obavijesti

News

Komentari 59

Dani odluke: Povjerenik dolazi, a dobavljači su u 'banani'

Dani odluke: Povjerenik dolazi, a dobavljači su u 'banani'
4

Dobavljači i proizvođači moraju platiti poreze i PDV državi iako njima Agrokor nije platio robu koju prozvode. Hitno im treba isplata duga i odgoda poreza ili će propasti

VIDEO

Ako se ne nađe rješenje, iz dana u dan će pojedine tvrtke zatvarati svoje proizvodnje.

Dramatična je to poruka Zorana Stankovića u ime koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora. Dobavljači su na izmaku snaga jer im Agrokor ne plaća, a danas će ih primiti i premijer Andrej Plenković. Danas bi Agrokor trebao dobiti i Vladina povjerenika. Njegovo ime su u Vladi odlučili držati u strogoj tajnosti. Navodno su otpali i Ante Ramljak te Uwe Gregorius, koji su se spominjali kao potencijalni povjerenici, kao i Ivica Mudrinić, bivši šef HT-a.

Jedna od glavnih zadaća povjerenika bit će upravo briga za dobavljače kojima Agkrokor duguje 16 milijardi kuna. Ugroženo je oko 80.000 radnih mjesta u tvrtkama partnerima i malim poljoprivrednicima. Dobavljači su obustavili isporuku robe Agrokoru, ali su i dalje između čekića i nakovnja. Oni moraju plaćati PDV i sve ostale poreze državi iako njima Agrokor ne plaća robu koju su im isporučili. Zato ne pristaju na otpis duga, a od povjerenika zahtijevaju odmah isplatu 25 posto starog duga, a ostatak u ratama.

Žele i jamstvo da će sva roba biti ubuduće plaćana u roku.

- Ako se dogovor postigne, dobavljači imaju spremne kamione i mogu odmah u ponedjeljak opet dostavljati robu - rekao je Stanković u razgovoru za N1 televiziju.

Upravo zbog dobavljača, a ne banaka donesen je i famozni 'lex Agrokor'.

No Vlada nije dosad puno učinila da im pomogne iako je mogla i po postojećim zakonima. Ako krenu otpuštanja i zatvaranja proizvođača zbog neplaćanja Agkrokora, Hrvatska će opet zapasti u krizu.

Bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP) otkriva da je u zakonu već više od dvije godine uglavljeno da Porezna uprava, ako kupac ne plaća robu, onda može teretiti njega za PDV od 25 posto, a ne dobavljača!

- Ne znam koliko se to provodi, ali Porezna uprava ne smije u ovakvoj situaciji stisnuti one kojima je kupac dužan. Mi smo ugradili u zakon da je jamac za PDV kupac, tako da je Agrokor taj koji duguje PDV za robu koju nije platio, a ne samo dobavljači - kaže Lalovac.

Porezna uprava je već dosad trebala imati, nastavlja, bazu podataka i točno znati tko ne plaća.

Za male poljoprivrednike je dobro što ne moraju platiti PDV unaprijed, ali oni će bez plaćanja dugova propasti.

- Nemam više čime hraniti kokoši - poručio je nedavno Zdravko Crnčan koji ima farmu i proizvodi jaja za Konzum.

Sva ostala porezna davanja, kao i doprinosi za plaće radnika država redovito uzima od dobavljača iako njima Agkrokor nije platio. Država je godinama tolerirala na probijanje zakonskih rokova plaćanja, a sad Agrokor više ne plaća ništa. Za tisuće tvrtki partnera rješenje bi bilo da se hitno omogući obročno plaćanje poreza, ali i dugova koji su nastali kod dobavljača prema državi.

- Vlada mora donijeti zakon kojim bi to omogućila. To ne bi bio veliki udar na državni proračun jer stiže turistička sezona i priljev novca, a spasilo bi dobavljače. Najgore što država može sad uraditi je da preko Porezne uprave krene u harač i blokira dobavljače - kaže Lalovac.

8172565

Iz Vlade nismo uspjeli doznati hoće li ponuditi neki paket pomoći dobavljačima na današnjem sastanku. Ministrica gospodarstva Martina Dalić je javno obećala da će unatoč aktivaciji 'lex Agkrokora' povjerenik platiti i stare dugove dobavljačima.

Inače, stari dugovi i isplata kredita bankama trebali bi mirovati dok povjerenik ne postigne dogovor sa svim vjerovnicima. Dalić je obećala da će mali i srednji dobavljači ipak biti izuzetak i da će im Agrokor morati platitii. Banke su, s druge strane, ključne za osiguranje novog kredita od 200 do 300 milijuna eura. Tim novcem bi se normaliziralo tekuće poslovanje dok povjerenik i svi vjerovnici ne nađu rješenje. Rok im je 15 mjeseci, a kako je aktivacijom zakona dospio sam Agrokorov dug, rijetko tko vjeruje da se dijelovi Agkrokora neće morati rasprodati.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću
IZBORI 2024.

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece
’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara