Obavijesti

News

Komentari 42

Dario Nakić: Prava pacijenata moramo plaćati, ne i prohtjeve

Dario Nakić: Prava pacijenata moramo plaćati, ne i prohtjeve
1

Novca u zdravstvu nema i potrebno je rezanje troškova, da nam se ne dogodi nešto što nam se događa sad, a to je da je iskoristivost naše opreme slaba, kazao je Nakić

VIDEO

Novca u zdravstvu nema i potrebno je rezanje troškova, da nam se ne dogodi nešto što nam se događa sad, a to je da je iskoristivost naše opreme slaba. Što znači da se događa da oprema u koju ste uložili puno novca stoji neiskorištena, radi samo jednu smjenu, kazao je ministar zdravlja Dario Nakić za Dnevnik Nove TV.

A upravo i to dovodi do dugih lista čekanja.

- Ono što će nam trebati, a za sada nemamo sve uvjete je dobra informatizacija - kad vi možete biti dobro povezani između ustanova, da one pacijente koji su se upisali na više različitih mjesta, vi brišete s liste - kaže Nakić. Rezanja će morati biti i kod nemedicinskog sadržaja.

Na pitanje je li sve završeno za reformu hitne pomoći i kada ona treba stupiti na snagu, odgovara: 'Mi u srijedu na Vladi imamo izmjene zakona kojima ćemo imati tu reformu hitne'. Ministar se nada kako će na snagu stupiti u srpnju. Dodaje kako ne vidi problem što će medicinske sestre biti te koje odlučuju koji pacijent nije hitan, kad to već i danas rade.

- Te iste osobe su u koronarnim jedinicama, te iste osobe prve defibriliraju pacijente, te iste osobe prve reanimiraju pacijenta prije nego što dođe liječnik. I njihova sposobnost je puno veća od toga da li će prepoznati da li netko sa svrbežom u uhu može čekati i javit se svome liječniku obiteljske medicine - kazao je Nakić.

Svi nehitni pacijenti koji će i dalje inzistirati na pregledu, za to će morati platiti 150 kuna.

- Oni će morati taj pregled platiti odmah. Naravno da se neće svađati osoblje s nekim ukoliko on ne želi platiti. Uzet će se njegovi podaci i onda ćemo se račun poslati naknadno - rekao je Nakić.

Što se tiče poskupljenja dopunskog, kaže da nema izbora nego odlučiti o poskupljenju.

- To povećanje dopunskog od 19 kuna koje će se morati donijeti, jer nemamo izbora. Jer ne možemo pustiti da sustav propadne i da nemamo liječenja. Jer tad će se dogoditi privatizacija. A to je da oni koji imaju, moći će se liječiti. I to nije izbor. I zato moramo povećati dopunsko kako bi pokrili ogromne rupe u zdravstvu -  rekao je ministar.

Dosta se pričalo o nadstandardu, a Nakić je objasnio kako će to izgledati i što on uopće znači.

- Ono što je sada standard, u najvećem dijelu će ostati standard i ubuduće. Sad u ovom trenutku u svakom dijelu naše zemlje ne dobivaju svi istu stvar iako svi isto izdvajaju za zdravstveno osiguranje. Sva prava pacijenata moramo plaćati, ali prohtjeve ne - objašnjava Nakić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela