Obavijesti

News

Komentari 85

Hrvatska okovana minusima: U Daruvaru -17, a u Zagrebu -11

Hrvatska okovana minusima: U Daruvaru -17, a u Zagrebu -11
4

Najniža temperatura zabilježena je u Daruvaru gdje je u 6 sati bilo čak -17.1 °C. Hladno je bilo i u Bednji na -15. 2 °C, Varaždinu na -14 °C, Bjelovaru -12.8 °C

VIDEO

Hrvatska se i jutros probudila na "debelim minusima". Najniža temperatura zabilježena je u Daruvaru gdje je u 6 sati bilo čak -17.1 °C. Hladno je bilo u Bednji na -15. 2 °C, Varaždinu na -14 °C, Bjelovaru -12.8 °C, Sisku na -12.2 °C.

U Zagrebu je jutros u 6 sati izmjereno -11.6 °C (Maksimir), odnosno 6.5 °C (Grič).

U ponedjeljak na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije te u višem gorju biti većinom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U nizinama unutrašnjosti te u kotlinama gorske Hrvatske magla i niski oblaci, a sunčana razdoblja uglavnom sredinom dana i poslijepodne.

Vjetar većinom slab, na Jadranu mjestimice umjeren istočnjak i bura, podno Velebita na udare i jaka, a prema otvorenome moru jugo. Najviša dnevna temperatura između -6 i -1, u gorju ponegdje malo viša, a na Jadranu od 9 do 14 °C, javlja DHMZ.

Poledica i magla u unutrašnjosti Hrvatske

Zbog niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Magla smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski autoklub (HAK). 

Zbog magle smanjena je vidljivost  na autocestama A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Novska, A4 između čvorova Goričana i Varaždina te između Brezničkog Huma i Ivanje Reke, A5 Osijek-Sredanci i na A11 čvor Jakuševac-čvor Lekenik.

Zbog niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Na državnoj cesti DC1 u Velikom Trgovišću, zbog teretnog vozila u kvaru, vozi se jednim trakom, naizmjence.

Od 23. siječnja  u 8 sati do 2. veljače do 16 sati bit će zatvorena dionica državne ceste DC303 Brajkovići-čvor Kanfanar.

 Pojačan je izalazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Pasjak.

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa. Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa vozače HAK upozorava na gužve i duža čekanja te im savjetuje korištenje  susjednih graničnih prijelaza.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Temperature i dalje u minusu

U utorak promjenljivo i pretežno oblačno, ponegdje u unutrašnjosti s maglom. Većinom poslijepodne i navečer mjestimice na kopnu malo snijega, poglavito u gorskoj Hrvatskoj te u Posavini, zapadnoj Slavoniji, Banovini i na Kordunu. Najsunčanije u Istri. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena, u drugome dijelu dana podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura većinom od -13 do -7, na Jadranu između 1 i 7. Najviša dnevna od -5 do 0, na Jadranu između 8 i 13 °C.

U srijedu i četvrtak djelomice sunčano, a u četvrtak ujutro ponegdje i magla. I dalje vrlo hladne noći i jutra, dok će najviša dnevna temperatura zraka biti uglavnom između -2 i 1 °C.  Na moru će puhati umjerena do jaka, mjestimice u utorak i srijedu na udare i olujna bura, osobito na sjevernom dijelu. Jutra dosta hladna, a danju pak razmjernosvježe.

Zimski ugođaj za vikend

Pretposljednji siječanjski vikend protekao je u znaku stabilnog vremena pod utjecajem prostrane europske anticiklone.  Uz snijeg na tlu i gotovo posvuda cjelodnevne negativne temperature vladao je pravi zimski ugođaj.

Najhladnije je bilo na istoku Slavonije. Na aerodromu Osijek u nedjelju ujutro je izmjereno -17°C, u Daruvaru i  Osijeku -16°C.  -15 °C su zabilježili Bednja, Brestovac, Lipik, Slavonski Brod  i Varaždin. 

"Najtoplije" jutro u unutrašnjosti je bilo u Karlovcu (-4°C) i Zagrebu Grič (-3°C).  Na Jadranu je jutros izmjereno od -2°C (Poreč, Pula) do 7°C u Dubrovniku.  Danju su temperature u unutrašnjosti uglavnom ostale ispod 0°C, tek ponegdje je izmjereno malo iznad 0°C. I u najvišem gorju je temperatura u nedjelju malo porasla iznad 0°C. Tako je na Zavižanu nakon deset dana temperaturnih minusa temperatura izmjerena maksimalna temperatura od 1.4°C.

Na Jadranu su se temperature vratile u okvire prosjeka za doba godine.  U većini mjesta maksimalne temperature su bile dvoznamenkaste, a najtoplije je na jugu. U Dubrovniku je izmjereno 15.1°C.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.