Obavijesti

News

Komentari 297

'Davor je moj prijatelj. Razlaz je nastao zbog odluke Mosta'

'Davor je moj prijatelj. Razlaz je nastao zbog odluke Mosta'
1

U politici možeš imati osoban stav, može ti biti žao, ali morate donositi odgovorne odluke. Da sam napravio bilo što drugo, ja bih bio loš premijer, kazao je Plenković

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji 'A sada Vlada' komentirao je aktualne političke događaje, ali i izjavu Davora Ive Stiera za prijevremenim izborima i njegovo žaljenje zbog razlaza s Mostom.

- Davor je moj prijatelj, zajedno smo se vratili iz Bruxellesa, HDZ je demokratska stranka, volimo dijalog. Razlaz je nastao zbog odluke Mosta. Za razlaz je odgovoran onaj partner koji je digao ruku protiv kolege s kojim sjedi u Vladi 16 mjeseci. Dulje su bili Orepić, Šprlje i Dobrović u Vladi s Marićem, nego ja s njima. Ovdje je Most odlučio ići sa SDP-om prije nego što je Marić imao šanse govoriti. Stier kaže da je jako dugo radio ovu koaliciju, ali ne više od mene - istaknuo je Plenković i dodao: 'U politici možeš imati osoban stav, može ti biti žao, ali morate donositi odgovorne odluke.' 

- Nije mi žao ni zbog jedne odluke. Da sam napravio bilo što drugo, ja bih bio loš premijer. Ne može se rušiti ministar koji odlično radi svoj posao i ima izvrsne rezultate na temelju nekih a priori teza oporbe - smatra Plenković.

- Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobjednik parlamentarnih izbora, to je sa sigurno, meni je iz mog mikrokuta sasvim svejedno. Mogu biti oportunist i reći nešto slično što je rekao Davor (Stier) – 'ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsjednik Vlade odgovoran za funkcioniranje države… - kazao je Plenković.

Dotakao se i predstojećih lokalnih izbora.

- HDZ će uvjerljivo pobijediti na ovim izborima, imat ćemo najveći broj župana - uvjeren je Plenković koji je velika potpora Dragi Prgometu i listi u Zagrebu.

- Odradili smo sve u velikom stilu, homogenizirani smo i nastojimo kapitalizirati rejting koji stranka ima već 10 mjeseci - istaknuo je.

Što se tiče imena četiri nova ministra, Plenković je kazao da će ih predložiti na prvoj sjednici Sabora. Razgovarao je s parlamentarnim strankama. Odlučio je napraviti pauzu i pustiti sve lidere parlamentarnih stranaka da odrade poslova vezane uz izbore. Nakon toga će predstaviti nove ministre.

'Na novim izborima ćemo dobiti nekoliko mandata više'

- Kolege u Saboru mogu birati hoće li pružiti ruku stranci koja je dobila izbore 11. rujna ili žele dovesti Hrvatsku u situaciju za nove izbore pa ćemo dobiti još nekoliko mandata više - rekao je Plenković.

Upitan je smatra li da je vrijeme sazrelo za veliku koaliciju.  

- U situaciji kada oporba, SDP ima 20 zastupnika manje nego HDZ u Saboru, ako želi biti glavna oporbena stranka, a koristi sve mehanizme da se destabilizira vlast, jer SDP je krenuo s inicijativom, a Most je nasjeo na to, ja taj poziv na dijalog ne mogu doživljavati kao konzistentnu politiku - rekao je Plenković.

O Agrokoru: Radili smo u tišini da ne bi generirali paniku

Komentirajući situaciju u Agrokoru, rekao je da nema saznanja putem kojeg posrednika, na čiji poticaj i kako je Petrov u to vrijeme kao predsjednik Sabora dolazio u kontakte s Todorićem.  

- U Banskim dvorima su održana dva sastanka s Todorićima, razgovarali smo o situaciji u Agrokoru. Za krizu u i njegovu veliku zaduženost odgovoran je vlasnik i ranija uprava, tu nema dileme. Ono što je jasno, kontakti su postojali, radili smo namjerno u tišini da ne bi generirali paniku ili nestabilnost u hrvatskoj javnosti i na financijskim tržištima. Tiho i stručno smo pripremili zakon oko kojeg su svi stali. Moja je politika bila krajnje odgovorna prema financijskom i gospodarskom sustavu - istaknuo je.

'Ja ne mogu utjecati na rad DORH-a'

Na pitanje očekuju li se tenzije jer je Ramljak u Beogradu rekao je da koliko zna kompanije posluju dobro.

- On im treba objasniti što radimo ovdje, što poduzimamo kako bi popravili nastalu situaciju. Most ima tezu o tome da Vlada i ja osobno štitimo nečiji kriminal, to je toliko bizarno da najradije ne bi odgovarao, no moram. U današnjim uvjetima točno se zna što radi DORH i ja ne mogu utjecati na rad i dinamiku rada takvog tijela. Nama je u interesu da se sve istraži ali bez pritiska na DORH, policiju ili bilo koje tijelo - naglasio je Plenković.

'Vlada može funkcionirati s manje ministara i ministarstva'

Opet se vratio na pitanje Vlade i ministara.

- Vlada može funkcionirati s manje ministara i ministarstva, Mađarska je primjer za to, imaju 8 ministarstva i više državnih tajnika. Kad je manje ljudi, možete se brže dogovarati, no pustit ćemo to još, u ovom trenutku na stol je samo popunjavanje ministarskih mjesta - naglasio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 297
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...