Obavijesti

News

Komentari 434

Drama u Zagrebu: Došli su ih deložirati 60 policajaca i bageri

Drama u Zagrebu: Došli su ih deložirati 60 policajaca i bageri
17

Obitelj Brčina u kući na adresi Heinzelova 54c živi već 34 godine. Grad Zagreb kuću im želi srušiti jer smeta proširenju Branimirove ulice. Vlasnik kaže da na to nemaju zakonsko pravo

VIDEO

Ne znamo kamo ćemo večeras. Najvjerojatnije ćemo spavati kod prijatelja, rekli su u ponedjeljak kratko u obitelji Brčina. Cijeli dan trajala je deložacija jer je njihova kuća zadnja smetnja za proširenje Branimirove ulice u Zagrebu.

Već u 8 sati pred kuću je stiglo šest kombija s interventnim policajcima. Brzo se okupilo i desetak prijatelja i poznanika obitelji. U blizini kuće bio je i kamion s bagerom. Nešto prije 10 sati stigla je i Hitna pomoć.

- Ja sam s njima surađivao do zadnjeg dana, oni su sve odbijali. Ovo nije normalna deložacija nego prislina - rekao je Brčina ujutro. Okupili su se i građani. Sve prilaze kući blokirala je policija kombijima. Stigla je i specijalna policija s kalašnjikovima, a na mjestu deložacije bio je i Ivan Prenar iz Živog zida.

- Prestrašno je ovo što se događa. Da je moralo toliko policije doći - komentirao je Ivan Pernar. Deložacija je počela u 11 sati. Nakon popisivanja stvari počelo je njihovo odvoženje. Svakih sat vremena iz kuće je odlazio kamion pun stvari obitelji Brčina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Trpaju nam sve stvari u kamione. Razmontiravaju nam kuću, eto što rade. Stalno im govore da paze na stvari - rekao je Predrag Brčina, Marijanov sin. Marijan i njegova supruga nisu se osjećali dobro, pa su im liječnici prijepodne izmjerili tlak. Odvjetnica obitelji Brčina Radmila Bonifačić rekla je da je Marijan u jednom trenutku i pao, ali da se nije ozlijedio. Najavila je da će tužiti Ministarstvo branitelja i sve nadležne zbog kupoprodajnog ugovora za kuću koji je pun nepravilnosti.

- Gospodin Brčina je legalno otkupio kuću. On je ovo platio, on nije ratni profiter. On ima pravo ostati u kući. Razumijem Grad, ali spor se mogao riješiti na drugi način - rekla je Bonifačić. Marijanova supruga Rajka tijekom dana je sjela u jedan od kamiona sa stvarima i otišla na lokaciju na koju su im prevezene stvari. Iz kuće su otišli i Marijanova dva sina, snaha i dijete. Ostao je samo Marijan, koji je pazio na preostale stvari. Oko 15.30 povukla se većina intervente policije, a došli su zaštitari da čuvaju posjed tijekom noći.

Obitelj Brčina odbijala se iseliti iz kuće jer kažu da od Grada nisu dobili adekvatnu zamjenu. U kući žive nakon smrti bake koju su uzdržavali, koja je imala stanarska prava. Kuću su dobili u najam, a onda je otkupili za 37.000 kuna. Grad je Marijanu, supruzi i sinu ponudio stan na Vrbanima od 73 kvadrata. U njemu bi mogli ostati neodređeno. Drugi sin te njegova supruga i dijete dobili bi stan od 63 kvadrata u Španskom, ali stanarska prava imali bi najviše pet godina.     

 

Tijek deložacije: 

18:36 - I dalje u kamionima odvoze stvari obitelji Brčina, a u dvorište je stigao i bager.

15.36 - Povukla s evećina interventne policije i policijskih kombija. Jedan kamion je u dvorištu, a seljenje ide vrlo sporo. Stigli su zaštitari Bilić Erić koji će vjerojatno čuvati posjed tijekom noći.

14.28 - Svakih sat vremena iz kuće ode po jedan kamion pun stvari obitelji Brčina.

13.25 - Marijan Brčina izašao je iz kuće otpratiti odvjetnicu Bonifačić. Nije se obratio novinarima, smao im je mahnuo. Odvjetnica je rekla kako je Marijanova supruga sjela u jedan od kamiona sa stvarima i otišla na lokaciju na koju će stvari biti prenesene. 

- Ispraznili su tek dio kuće. Dvorište je puno građevinskog materijala. Postupak se ne odvija kako bi trebao jer kad bi bilo kako treba, stvari bi se danima popisivale. 

Marijan će u kući ostati do kraja. 

12.57 - Liječnici Hitne pomoći trenutačno su u kući obitelji. Marijan i njegova žena nisu se osjećali dobro pa su ih pregledali i izmjerili im tlak. 

- Ne znamo kamo ćemo večeras. Najvjerojatnije ćemo prespavati kod prijatelja - rekli su kratko u obitelji. 

11.54 - Trpaju nam sve stvari u kamione. Razmontiravaju nam kuću, eto što rade. Stalno im govore da paze na stvari - rekao je Predrag Brčina, Marijanov sin koji je trenutno u kući. 

11.21 - Odvjetnica obitelji Brčina Radmila Bonifačić rekla je da je u kući oko 30 policajaca te da je Marijan u jednom trenutku pao, ali nije ozlijeđen. Najavila je da će tužiti Ministarstvo branitelja i sve nadležne zbog kupoprodajnog ugovora za kuću koji je pun nepravilnosti.

- Gospodin Brčina je legalno otkupio kuću. On je ovo platio, on nije ratni profiter. On ima pravo ostati u kući. Ja razumijem Grad, ali postojala je mogućnost da se spor riješi na drugi način - rekla je Bonifačić dodajući da su uputili žalbu Gradu u kojoj traži odgodu i obustavu izvršenja deložacije. 

10.47 - Čini se da obitelj Brčina surađuje s ovršiteljima. Oko 20 radnika ušlo je u dvorište kuće, oni bi trebali nositi stvari obitelji. Stigao je i mali kamion. U kući su i odvjetnici Grada Zagreba.

10.27 - Popisuju se stvari iz kuće. 

- Ono što je sporno je to da obitelj Brčina ne izbcuju samo s parcele koju je Grad dobio u vlasništvu već i sa dijela koje je državno zemljište koje nije predmet ove ovrhe - rekao je Pernar.

10.11 - Deložacija je počela, policija je u dvorištu.

10.00 - Policija je kombijima blokirala sve prilaze kući. Stigla je i specijalna policija s kalašnjikovima. Na mjestu deložacije je i Ivan Pernar iz Živog zida:

- Prestrašno je ovo što se događa. Da je moralo toliko policije doći - rekao je Pernar. 

9.48 - Stigla je Hitna pomoć, koja će čekati u pripremi ako zatreba. Zagrebačke ceste zagradile su prometnu traku koja je najbliža ulazu. Ovršitelji su stigli i čekaju s policajcima 10 sati da uđu. Skupilo se oko više od 30-građana koji prate cijelu situaciju. Policija će snimati intervenciju.  

9.06 Situacija je zasad mirna. Policajci se izmjenjuju oko kuće. Skupilo se i desetak prijatelja i poznanika obitelji Brčina. Policija nikoga ne pušta u dvorište. U blizini kuće je i kamion s bagerom-

8.40 - Ja sam s njima surađivao cijelo vrijeme, oni su to pobijali. To je prisilna deložacija. Vjerujem da gospoda iz policije represiju neće vršiti, sa moje strane tko dođe neće biti nasilan. A dalje je na vama - rekao je Marijan Brčina. Policajcu je poručio da nasilno ne mogu ući, ali da mogu mirno pregovarati i dogovarati se. 

8.00 - Pred kuću obitelj Brčina stiglo je šest kombija s interventnim policajcima, njih sveukupno oko 60. Obitelj za sada pregovara s policijom. 

Policija je trakom ogradila dvorište kuće obitelji Brčina, čija je prisilna deložacija najavljena za ponedjeljak ujutro. Naime, kuća Brčininih jedina koja Gradu Zagrebu smeta za proširenju Branimirove ulice te ju žele sravniti sa zemljom. 

POGLEDAJTE VIDEO: Deložacija obitelji Brčina iz kuće u Heinzelovoj ulici

Pokretanje videa...

00:24

Vlasnik Marijan Brčina (66) tvrdi da iz kuće, u kojoj s obitelji živi 34 godine, ne ide dok mu za nju ne ponude adekvatnu zamjenu. Za sada je mirno, oko kuće je nekoliko policajaca. 

Marijan Brčina očekujući dolazak policije s papirima u rukama rekao nam je kako na njegov posjed nitko ne može ući. 

- Vrata kuće zatvorena su i zaključana. S naše strane neće biti nasilja. Iz kuće me mogu iznijeti, ali samo mrtvog - kaže i dodaje kako je dobro spavao. 

- Spavao sam kada su granate padale pa tako i sada. Ni s kime iz Grada Zagreba se nisam čuo, ne trebam ja njih - rekao je. 

Žalili se Ustavnom sudu

- Nude nam stanove u zagrebačkim naseljima Prečko i Špansko, ali u najam. Pa nisam skrenuo s uma da iz vlasništva odem u podstanarstvo - ljutito kaže Marijan i dodaje kako Grad Zagreb u posjed njegove kuće želi ući prije izvlaštenja.

- Postupak izvlaštenja nije završen, a da stvar bude bolja, izvlaštenje za Grad Zagreb radi jedan od njihovih gradskih ureda. Ako neće svoj svome, onda kome će - ironičan je Marijan. 

Obitelj se žalila i Ustavnom sudu, a postupak je još u tijeku. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 434
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag