Obavijesti

News

Komentari 132

Dezorijentirane su: Pčele misle da je došlo proljeće te ugibaju

Dezorijentirane su: Pčele misle da je došlo proljeće te ugibaju
7

Zbog visokih temperatura pčele izlaze iz košnica i legu, što je za njih pogubno. Pomor insekata koji oprašuju 70 posto biljaka koje jedemo prijavljuju u cijeloj zemlji

VIDEO

Situacija je loša. Javljaju nam se pčelari iz Istre, Međimurja, Podravine, s Korčule... Svi prijavljuju pomor pčela, kaže zabrinuti prof. dr. sc. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uzrok tih smrti su neprirodno visoke temperature, koje ovih dana probleme stvaraju i ljudima. Pčele misle da je proljeće, pa umjesto da miruju izlaze iz košnica.

- Vani ne pronalaze hranu, a u košnicama troše zalihe - objašnjava prof. Kezić. Visoke temperature ubojite su za pčele i jer su temelj za nastanak mnogih bolesti. S druge strane, događa se i da matica počne leći jajašca. Pomladak opet troši zalihe hrane, a leglo često ne izdrži do ljeta. Pčelari strahuju da se ne ponovi zima od prije četiri godine, kad smo ostali bez 20 posto korisnih kukaca.

- Pozivamo pčelare da se organiziraju, da popišu sve probleme i da nam se jave u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju kako bismo zajedno pokušali riješiti problem - upozorio je prof. Kezić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No loša vijest i za pčele, ali i za ljude, je da se ovako teško vrijeme nastavlja. Visoke temperature grijat će nas do kraja tjedna. Na kopnu će dosezati 12, a na moru i do 18 Celzijevih stupnjeva.

- Puhat će i južni vjetrovi. Oni neće biti jaki, ali će biti konstantni, pa će nam to sve teško padati - kaže Nebojša Subanović iz Meteo-infa. On vjeruje da su strahovi pčelara opravdani.

- Ne možemo točno predvidjeti, ali krajem siječnja moglo bi naglo okrenuti, pa bi temperature mogle pasti, a nisu isključene ni velike količine snijega. Ne mora biti nužno da će se to dogoditi, ali to je svakako jedan od scenarija. Pa zima je tek počela - kaže Subanović.

Neuobičajeno toplo vrijeme pogodilo je cijelu Europu, a nestanak pčela odavno muči i cijeli kontinent. Osim klimatoloških uvjeta, uzroci su razne bolesti, ali i velik broj agresivnih pesticida.

- Nestanak pčela je zabrinjavajući jer one sudjeluju u oprašivanju 70 posto usjeva koji se koriste u ljudskoj prehrani - kaže dr. vet. med. Zlatko Tomljanović, viši stručni savjetnik za pčelarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj agenciji. Stručnjaci su složni - kad bi nestalo pčela, zaprijetila bi nam globalna katastrofa jer bi njihovim nestankom nestalo mnogo biljaka, pa bi mogla zavladati glad.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a