Obavijesti

News

Komentari 11

Dijete mi je zdravije i spretnije otkad pohađa sportski vrtić

Dijete mi je zdravije i spretnije otkad pohađa sportski vrtić
6

NOVI PREDŠKOLSKI ODGOJ: Klinci u zagrebačkom naselju Lanište četiri puta tjedno vježbaju sat vremena u sportskoj dvorani prema posebnom programu

VIDEO

Zagrebački Dječji vrtić Remetinec jedan je od vrtića u Hrvatskoj koji provodi integrirani sportski program.
Grupe Brzića i Sportića, u kojima ima 48 djece, četiri puta tjedno po sat vremena vježbaju u sportskoj dvorani prema posebnom programu. Peti dan u tjednu upoznaju se s različitim sadržajima vezanima za sport, aktivnost i zdrave stilove življenja. Zajedno sa svojim odgojiteljicama i kineziologom kroz igru i sport rade i redoviti program.

- Cilj nam je bio usvojiti naviku svakodnevnog vježbanja kao zdravu naviku te kod djece osvijestiti probleme koji nastaju zbog sjedilačkog načina života – govori odgojiteljica mentorica i voditeljica sportskih programa Sanja Sajko. Dodaje kako u program uključuju i roditelje, zajednički odlaze na utakmice, a posjećuju ih i sportaši koji im dolaze prezentirati različite sportove.

- Roditelji su vrlo važan dio našeg programa. Tri puta godišnje s nama vježbaju u poslijepodnevnim satima. Djeci je to važan poticaj – kaže Sanja te dodaje da je jedna mama čak djeci održala sat joge.

- Mi ne potičemo samo motorički razvoj, nego uz igru razvijamo i druge potencijale djece i razvijamo cjelovitu ličnost. Motoričke igre djeca često osmišljavaju sama, a naš sportski tim planira kako sprovesti te ideje – objašnjava mentorica Sanja.


U timu koji radi s djecom su i Vedrana Marković, Adriana Marš, Sanda Buljat te Goran Škorić.

- Kroz program obrađujemo aktivnosti za razvoj kontrole emocija. Učenjem kroz razne situacije djeca počinju prevladavati nezadovoljstvo i nositi se s mogućnosti da izgube. Vodimo se da je važno sudjelovati, a ne pobijediti, naše igre koncipirane su više kao timske igre i u tom slučaju gubi ekipa, a ne pojedinac. Djeca koja prođu kroz program su motorički spretnija, imaju bolju koordinaciju pokreta, bolje tjelesno držanje i ravnotežu. Sport promiče zdrav stil života, podiže razinu samopouzdanja, potiče timski duh, grupnu povezanost, razvija disciplinu i potiče stvaranje radnih navika - kaže Adriana Marš.

U program se mogu upisati sva djeca, a pohađati ga mogu i djeca s posebnim potrebama. Program je izvrstan i za djecu koja imaju nešto višu težinu.

- Učimo i o zdravoj prehrani te o zdravom načinu života. Isto tako, kroz program djeca s povećanom tjelesnom aktivnošću imaju priliku zadovoljiti stalnu potrebu za kretanjem i poslije se lakše mogu koncentrirati – govori Adriana.
Vrtić nudi i programe zimovanja i ljetovanja, a nisu sportski aktivni samo Brzići i Sportići, nego polaznici vrtića imaju jedan dan u tjednu za vježbanje.

- Djeca zavole sport i nastavljaju se baviti njime – kaže magistar kineziologije Goran Škorić.

Reakcije roditelja su odlične i uvijek se traži mjesto više u sportskim grupama.

- Volim što Frida (4,7) ide na sportski program jer je poznato da fizička aktivnost podiže raspoloženje, pojačava imunitet i poboljšava motoričke sposobnosti. Primijetila sam da je Frida zdravija, spretnija, da ima bolju kondiciju te je hrabrija u svakodnevnom dječjem istraživanju – oduševljena je Nina Truhan, čija kći je dio tima Brzića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...