Obavijesti

News

Komentari 2

Djeca koja vježbaju u vrtiću lakše će se prilagoditi školi

Djeca koja vježbaju u vrtiću lakše će se prilagoditi školi
2

Predškolski odgoj: Treneri u Osijeku vježbaju s djecom od druge godine. Tako im pomaže da prije upisa u školu razviju i socijalne vještine te da se lakše osamostale

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

U Hrvatskoj više od 26 posto djece školske dobi ima prekomjernu težinu, 11 posto ih je pretilo, a samo 56 posto njih dan započinje doručkom. Upravo zbog toga već u predškolskoj dobi bitno im je usaditi navike redovite i raznolike prehrane, ali i tjelesne aktivnosti, savjetuju stručnjaci.

Koliko je u svemu bitna uloga roditelja znaju u gimnastičkom klubu Inova Gim - Osijek gdje su pokrenuli program u kojem predškolci vježbaju s mamama i tatama.

- Gimnastika će im prije svega usaditi radne navike, odnos i interakciju s drugom djecom i starijim osobama, a time dobru pripremu i temelj za pohađanje vrtića i škole. To je jedna od sveobuhvatnijih tjelesnih aktivnosti koja sjedinjuje vježbe fleksibilnosti, brzine i ravnoteže, ali utječe i na razvoj koordinacije i snage tjelesnog jačanja, pokretljivosti i elastičnosti, a to je od iznimne važnosti za djetetovo zdravlje i motivaciju za održavanje zdravih navika. Ojačat će sve grupe mišića i zbog toga će djeca biti u potpunosti spremna za nastavak bavljenja gimnastikom ili za neki drugi sport - nogomet, košarku ili što ih već bude zanimalo. Redovito bavljenje gimnastikom pomaže i u razvoju niza socijalnih vještina koje djetetu pomažu u savladavanju psihičkih i emotivnih izazova s kojima se svaki dan susreće. Možda ono najbitnije jest da gimnastika donosi osmijeh na lice i roditeljima kad vide da njihovi mališani sve mogu, da su oni pravi mali sportaši - objašnjava gimnastički trener Saša Solar, koji je s ocem Nenadom pokrenuo klub.

Kroz grupu “Tata i mama, vježbajte s nama” prošlo je, zadnjih godina, već nekoliko stotina najmlađih Osječana. Prema njegovim riječima, tate i mame nisu na treninzima kako bi vježbali, oni su potpora djeci da bi se što bezbolnije navikli na novu situaciju.

- Mi treneri na neki način trebamo postati njihovi novi roditelji i ta djeca trebaju postati dio naše obitelji. Mama i tata su tu da s njima trče, sjede, dodaju im vodu, daju im puse, zagrle ih...

No cilj je da djecu što prije odvojimo od mama i tata te da ih pripremimo za sljedeći stupanj, a to je grupa u kojoj djeca vježbaju bez roditelja i u kojoj slušaju upute samo trenera. Najčešći problem je kad dijete prvi put dođe ovamo i vidi sve te sprave u našem ‘gimnastičkom Disneylandu’. Problem je kad treba otići kući jer često žele ovdje prenoćiti - govori Saša.

Dobni raspon djece koja dolazi u njihov klub je između dvije i četiri godine. - Svako dijete je specifično. Netko je spreman za prelazak u sljedeću dobnu skupinu već s tri ili četiri godine, a nekima treba više. Tu su naši treneri da procijene kada je dijete spremno, samostalno i kad može prijeći u sljedeću skupinu. Tako klub funkcionira - putem napretka djeteta i dobnih skupina djece mi formiramo grupice kojih ima jako puno. Naš klub broji oko 250 klinaca okupljenih u razne grupe koje imaju maksimalno 25 djece, a svaku grupu vode do četiri trenera - kaže Saša. Najvažnije je, kaže, pravodobno primijetiti djetetov napredak i zadovoljstvo u skupini u kojoj trenira “te koja ga ispunjava srećom i radošću”. Djeca kroz program imaju raznorazna trčanja, čučnjeve, skokove...

- Ne biste vjerovali, ali ova djeca već znaju raditi kolutiće, skaču na trampolinima. Njima samo treba pokazati, često se dogodi da djeca nas uče što mogu napraviti! Djeca su toliko sposobna, samo im treba na njihov način u određenom stupnju razvoja i njihove dobi moći to objasniti. E, to je naš zadatak - objašnjava Saša.

Premda je Inova Gim zadnjih godina najpoznatija kao rasadnik vrhunskih sportaša, poput Roberta Seligmana, Andreja Korosteljeva ili Renata Prpića, nije cilj svakog programa u tom klubu stvaranje šampiona. Većina djece trenira u rekreativnim skupinama i gimnastika im je - priprema za život. Inova Gim je osnovala podružnice u Zagrebu i Velikoj Gorici.

- Ovaj centar je nastao jednom poduzetničkom privatnom inicijativom moje obitelji koja je cijeli život u gimnastici i to nas pokreće te je ovo bila prva privatna gimnastička dvorana u ovom dijelu Europe. Za razliku od drugih osječkih klubova, sami smo napravili kuću u kojoj se može trenirati. Možemo se pohvaliti da je ovo jedini klub koji i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji ima europsku medalju, a doveli smo i Svjetski kup u Osijek - s razlogom se hvali Saša.

Mami Vandi Zahirović (35) nije teško dva puta tjedno dovoditi sinčića Mateja (3) i s njim ostajati na treningu, štoviše zajednički raditi vježbe na koje ih upućuju čak trojica trenera.

- Iako smo htjeli da već s godinu i pol krene, tada je bio premalen i nije htio slušati. Prije pola godine smo ponovo pokušali. U početku nije htio ništa bez mene, a i nije se usuđivao raditi neke vježbe. U nekoliko mjeseci se socijalizirao, opustio i samostalno trenira - kaže Vanda. Ivan Pašta (32) sina Tonija (4) doveo je da bi se zajedno rekreirali. Primjećuje veliki napredak u vježbanju, motivaciji i disciplini.

- Toni je prije dolaska na gimnastiku bio vezan uz roditelje, a sad mu više i ne trebam. Stojim samo sa strane dok se on igra i vježba s drugom djecom - kaže nam tata Ivan.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa