Obavijesti

News

Komentari 43

Dječak (14) se bori za život: Sprženo mu je 70 posto tijela!

Dječak (14) se  bori za život: Sprženo mu je 70 posto tijela!
1

STRUJNI UDAR Zagrepčanin (14) se popeo na vagon na Ranžirnom kolodvoru. Spržila ga je struja. 'Riječ je o teškom stupnju opeklina', kaže kirurg Rok Kralj iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj

VIDEO

U toj smrtnosnoj igri dječak je navodno bio sam. Kako neslužbeno doznajemo, popeo se na vagon koji je bio parkiran na kolosijeku.
Navodno je tad dotaknuo strujne vodove te je nastao kratki spoj. Udar ga je odbacio na tlo. Do njega su prvi stigli ljudi koji žive nedaleko od kolodvora. Oni su o svemu obavijestili policiju i Hitnu pomoć. Liječnici su ga odmah preuzeli i odvezli na liječenje u bolnicu. Sve se to dogodilo u nedjelju uvečer u Zagrebu.

- Dječaku je opečeno čak 70 posto tijela i riječ je o teškom stupnju opeklina - rekao je doktor Rok Kralj, kirurg Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Dodao je kako dječak u padu s vagona, nasreću, nije ozlijedio druge dijelove tijela.

Tijekom cijelog ponedjeljka su ga u bolnici pokušavali stabilizirati kako bi bio spreman za saniranje teško opečenih dijelova tijela. 

- Leži na Jedinici intenzivnog liječenja, a kako će teći njegovo liječenje tek ćemo vidjeti. Ozljede su u svakom slučaju vrlo teške - dodao je Kralj. Da se bore za njegov život, potvrdio je i ravnatelj Klaićeve, doktor Zoran Bahtijarević. 

- Sve je neizvjesno, ono što sigurno znamo jest da stanje u kojem se dijete nalazi zahtijeva višemjesečno liječenje - kaže Zoran Bahtijarević. U takvim slučajevima ljudima najteže strada koža. Čovjek zato gubi jako puno tekućine koju moraju žurno nadomjestiti. Tako čak i tijekom transporta opečeni dobijaju nekoliko litara infuzije. Ako tijelo ostane bez tekućine, mogu mu stradati bubrezi i tako još više otežati mogući oporavak.

Na opasnosti od strujnog udara stalno upozoravaju i u HŽ-u. 

- Ističemo kako su u svim kolodvorskim područjima istaknuti znakovi upozorenja zabrane kretanja po pruzi te znakovi koji upozoravaju na opasnosti od strujnog udara - rekli su iz HŽ Infrastrukture.

Napomenuli su kako vagon koji stoji ispod električnih vodova nije mjesto za igru s obzirom na to da za stradanje od strujnog udara nije potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Područje opasnosti, u koje se ne smije ulaziti, obuhvaća promjer od dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom. 


Zato HŽ Infrastruktura godinama provodi edukativno-preventivne akcije “Vlak je uvijek brži” i “Stvaraj, ne uništavaj” u sklopu kojih učenike u školama upoznaju s opasnostima i posljedicama strujnog udara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"