Obavijesti

News

Komentari 119

Djecu više ne puštaju nigdje! Crikvenicu 'terorizira' medvjed

Djecu više ne puštaju nigdje! Crikvenicu 'terorizira' medvjed
1

NE BOJI SE LJUDI: U zaseoku Bašunje Vele u Grižanima ponad Crikvenice mještane već danima posjećuje medo. Navratio je na dječje igralište u dvorištu, polomio trešnju...

VIDEO

Jako se bojimo, pogotovo za djecu, koju više ne puštamo nigdje bez nadzora. U zadnjih tjedan dana medvjed je bio u nekoliko navrata. Susjedi je prije dva dana polomio trešnju u dvorištu, a nama je navratio na dječje igralište, gdje je ostavio trag, prepričava majka četvero djece Karmela Starčević koja s obitelji živi u zaseoku Bašunje Vele u Grižanima ponad Crikvenice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:22

Pokazala nam je medvjeđi izmet u vrtu gdje se djeca često znaju igrati na ljuljačkama. 

Dodaje kako joj je i najstariji sin Ivan (14) početkom prošlog tjedna imao bliski susret s velikom životnijim. 

- Vraćao se kući puteljkom, kad se pred njim, na nekoliko metara, pojavio medvjed. Jako se prestrašio, ali je nasreću trezveno odreagirao, polako se okrenuo i vratio istim putem nazad. Odmah me je nazvao mobitelom i pohrlila sam po njega autom - kaže zabrinuta mama Karmela.

U šumi ima sve manje hrane... 

Od mještana okolnih zaseoka doznajemo kako su zadnjih godina ovakvi posjeti medvjeda i divljih svinja sve učestaliji. U šumi, kažu, ima sve manje hrane i u potrazi za njom šumske životinje se spuštaju sve do mora, tj. Dramlja i Jadranova.

- Uništavaju voćnjake i povrtnjake, više se ništa ne može zasaditi. Iskopavaju krumpir, lome trešnje, cibure, murve... A čujte, nas je malo ostalo u selu, od nekadašnjih tridesetak obitelji sad nas tu stalno živi tek četiri. Nitko više ništa ne obrađuje, sve je zaraslo, šuma je gusta, a ono malo što mi posadimo uglavnom uništi divljač. I lani su dolazile životinje, ali nikad ovako blizu - prepričava Karmela.

'Neka ih nekako potjeraju dublje u šumu'

Dodaje kako se obitelj obratila nadležnima za pomoć od kojih je upravitelj šumarije u Crikvenici poslao dopis za odstrel Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu.

- Nije nama u cilju da se medo ubije, ali barem neka ih nekako potjeraju dublje u šumu i pobrinu se da se medvjedi tamo zadržavaju. Svjesni smo da živimo na šumskom području bogatom voćkama, ali neka nadležni poduzmu nešto kako ne bi bilo nesretnih posljedica. Ipak su tu djeca u pitanju - dodaje Karmela.

Od lovačkih udruga doznajemo kako nije jednostavno dobiti dozvolu za izvanredni odstrel te kako se mora posjedovati dokaz da medo najmanje četiri dana dolazi na isto mjesto, radi štetu i ugrožava živote.

Lovci: Krivi su ljudi. Medvjede privlače ostaci hrane

– Pri lovu lovci po zakonu ne smiju mamiti medvjeda hranom, loviti ga psima niti koristiti oružje ako je riječ o naseljenome mjestu. Mi moramo jednostavno na njega naletjeti u šumi - kažu lovci, koji smatraju kako je i čovjek kriv što divljač sve češće obilazi naselja. 

Medvjede, kažu, privlači hrana, tj. ostaci hrane koji se ostavljaju neadekvatno, izvan kontejnera i oko kuće. Iako je strah opravdan i normalno je da se stanovnici Bašunja boje, ova životinja će, zaključuju, napasti samo ako se osjeti ugrožena ili ako se radi o medvjedici s mladima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.