Obavijesti

News

Komentari 10

Dobio zatvorsku kaznu jer je u dućanu kupio kaktuse

Dobio zatvorsku kaznu jer je u dućanu kupio kaktuse
2

Tihomir Čakarić (38) prije deset je godina legalno kupio kaktuse. Dobio je dva mjeseca zatvora zbog proizvodnje halucinogene tvari meskalina

VIDEO

Županijski sud u Slavonskom Brodu jučer je nepravomoćno osudio Tihomira Čakarića (38) iz Nove Gradiške zbog neovlaštene proizvodnje kaktusa koji sadrži nedopuštenu halucinogenu tvar meskalin. Zbog triju većih i dvaju manjih nasada koje je uzgajao u cvijetnjaku veličine 15x40 centimetara dobio je dva mjeseca zatvora koje su prekvalificirali u 20 dana društvenog rada. Čakarić kaže kako je kaktuse kupio legalno prije deset godina na sajmu cvijeća Floraart u Zagrebu. Znao je što ima, a uzgajao ih je iz ljubavi i znatiželje. Do 2006., kad ih je pronašla policija, narasli su svega nekoliko centimetara. Sudski vještak je utvrdio da je imao kaktuse Lophophora wiliamsii, tzv. pejotle koji sadrže halucinogenu tvar meskalin.
- Marihuana, primjerice, mora biti određene visine i mora sadržavati najmanje 0,3 posto THC-a kako bi se njezin uzgoj smatrao kaznenim djelom - kaže Čakarićev odvjetnik Zoran Mataić i dodaje kako vještak nije uspio utvrditi koliko meskalina kaktusi sadrže. Također, na kaktusima nije bilo tragova zarezivanja, a suha tvar koju su dobili sušenjem bila bi dovoljna za tek dva žvakanja.
- Zadovoljan sam presudom jer se boljem od hrvatskog pravosuđa nisam ni nadao - rekao je nakon presude Tihomir Čakarić.

Hrvoje Bešlić, vlasnik Kaktusa Bešlić iz Petrinje, kaže da kaktus Lophophoru wiliamsii, poznatiji kao pejotl, ne drži od 2001.
- Imao sam ga u privatnoj zbirci dok ga policija nije zaplijenila i u njemu pronašla meskalin. Morao sam na sudu dokazivati da sam ga držao iz ljubavi i hobija, a ne zbog droge - ispričao je Bešlić. U Kaktusima Sekelj prošle godine su nam rekli kako sporni kaktus imaju u staklenicima, ali da je na prezimljavanju do proljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"