Obavijesti

News

Komentari 3

Dobre vijesti: Crobex indeksi u porastu osmi tjedan zaredom

Dobre vijesti: Crobex indeksi u porastu osmi tjedan zaredom
1

Crobex indeksi Zagrebačke burze porasli su i prošloga tjedna, već osmoga zaredom, a u jednom su trenutku dosegnuli nove najviše razine u više godina, pri čemu je promet bio veći nego tjedan dana prije.

VIDEO

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,21 posto, na 1.941 bod, dok je Crobex10 ojačao 0,27 posto, na 1.132 boda.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 73 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna više nego tjedan dana prije.

U ponedjeljak je Crobex indeks dosegnuo 1.948 bodova, najvišu razinu od travnja 2013. godine, dok je Crobex10 skočio na 1.140 bodova, najvišu razinu od kolovoza 2011. No, idućih dana uslijedila je blaga korekcija.

- Nakon solidnog rasta u ponedjeljak, Crobex je do petka bilježio blagu korekciju, koja ne iznenađuje, budući da je njegov godišnji povrat u jednom trenutku iznosio 15,3 posto. Očito se dio investitora odlučio na kratkotrajno unovčavanje dobiti, a takve korekcije ne treba isključiti ni u idućem razdoblju, ističe Tajana Štriga, analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Kako dodaje, prosječni redovni dnevni promet dionicama protekloga je tjedna premašivao 12 milijuna kuna, a u mjesecu rujnu je bio iznad 14 milijuna kuna.

- To je dvostruko veći promet nego u prvih osam mjeseci ove godine, kada u prosjeku dnevno promet ni u jednom mjesecu nije premašivao 7 milijuna kuna. To je i 70 posto više nego u rujnu lani, što zorno pokazuje koliko je tržište oživjelo ovoga rujna, kaže Štriga.

Općenito, ističe Štriga, i dalje je vidljiv rast cijena dionica kompanija iz turističkog sektora, pri čemu su dionica Valamara i povlašteno izdanje Adrisa dosegnuli nove povijesno najviše razine.

Najveći promet, ukupno gotovo 19 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren povlaštenom dionicom Adrisa, pri čemu joj je cijena porasla 0,6 posto, na 437,50 kuna.

Redovnom dionicom te tvrtke ostvareno je, pak, 3,3 milijuna kuna prometa, pri čemu je poskupila 1,20 posto, na 589,99 kuna.

Dionicom Valamar Riviere ostvaren je promet od 13,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,5 posto, na 34 kune.

Slijedila je dionica HT-a s prometom od 11,8 milijuna kuna i padom cijene za 0,4 posto, na 163,98 kuna.

Među poslovnim vijestima ističe se obavijest solinske tvrtke AD Plastik da je dogovorila suradnju s njemačkim Volkswagenom (VW), za koji će proizvoditi rukohvate za četiri modela VW vozila, a isporučivat će ih u tvornice u Njemačkoj i Meksiku.

- Sukladno planu, tvornica u Solinu će na ovom poslu ostvariti godišnji prihod od 2,5 milijuna eura, a suradnja s Volkswagenom je dogovorena na minimalno četiri godine, stoji u priopćenju te se dodaje da suradnja počinje od 2017.

Uz promet od oko 3,3 milijuna kuna, cijena dionice AD Plastika porasla je prošloga tjedna 3,2 posto, na 136,50 kuna.

Promet veći od 3 milijuna kuna prošloga je tjedna ostvaren i dionicom Atlantic Grupe, pri čemu je pojeftinila 0,3 posto, na 869,50 kuna.

Štriga i dalje očekuje pozitivnu izvedbu Crobexa.

- Slika tržišta ostaje pozitivna, iako su moguće i dalje povremene korekcije Crobexa. Nove smjernice investitorima dat će objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za treći kvartal, pogotovo turističkih kompanija", ističe Štriga.

Dodaje i da negativni rizici po pozitivna očekivanja za Crobex u nadolazećem razdoblju obuhvaćaju pojačanu averziju investitora prema riziku koja bi mogla rezultirati prodajama dionica, kao i usporavanje gospodarske aktivnosti u najvažnijih trgovinskim partnerima Hrvatske, koja bi mogla dovesti do usporavanja domaćeg izvoza i pritiska na zarade izvoznih kompanija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu