Obavijesti

News

Komentari 227

Hrvatska okovana minusima: Osjet hladnoće je čak -36 °C!

Hrvatska okovana minusima: Osjet hladnoće je čak -36 °C!
6

Uz snažan vjetar osjećaj hladnoće jutros je puno izraženiji, a najhladniji su bili najviši vrhovi. U Čabru je jutros -15, u unutrašnjosti gotovo posvuda 10 ispod nule, a minusi su i na otocima

VIDEO

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj.

Prema podacima DHMZ-a, na Zavižanu je u 7 sati bilo -20 stupnjeva. No, kako navodi HRT, dodamo li tomu jak vjetar koji puše, osjet hladnoće je čak -36. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kadrovi oštre zime iz cijele Hrvatske

Pokretanje videa...

00:51

U Karlovcu je u 7 sati ujutro izmjereno -18, u Ogulinu i na sljemenskoj Puntijarki -17, dok je -15 stupnjeva izmjereno u Delnicama, Kopačkom ritu, Slunju i Vinkovcima. U Brestovcu, Gradištu kod Županje, Hrvatskoj Kostajnici, Osijeku, Pargu pored Čabra i Vukovaru bilo je -14, dok je -13 bilo u Crnom Lugu (NP Risnjak), Đakovu i Plitvičkim jezerima.

Prema podacima DHMZ-a, -12 stupnjeva izmjereno je u Gospiću, Kutjevu, Lipiku i Slavonskom Brodu, -11 bilo je u Bilogori, Daruvaru, Goricama kod Nove Gradiške, Imotskom, Krapini, Otočcu, Požegi, Sisku, Slatini, Varaždinu, Virovitici i Zagrebu, -10 stupnjeva bilo je u Bednji, Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Kutini i Sinju.

U Šibeniku i Splitu bilo je -7 °C, u Dubrovniku -4,7 °C, Makarskoj -4,9 °C...

Minusi su zabilježeni u na svim ostalim mjernim postajama.

I na Palagruži je u 7 sati bilo -1 stupanj, a najviša temperatura izmjerena je na svjetioniku Porer, u relativnoj blizini Pule, iznosila je -0.9 stupnjeva.

Ne prestaju udari bure i hladnoća

U Imotskoj krajini i na Makarskom primorju ne prestaju udari bure i hladnoća. Najhladnije i ovog jutra je bilo na Sv. Juri gdje je izmjereno -23,1 stupanj Celzijusovih. Zbog orkanske bure koja puše, kako su nas izvijestili sa odašiljača HRT u subotu ujutro smjena koja je trebala doći na sv. Juru i zamijeniti tehničare koji su na odašiljaču već punih pet dana odgođena je.

Jaka bura  i sniježni nanosi dežurnu ekipu ostavili su odsječenu od Makarskog primorja. Dvojica tehničara ne paničare, navikli su kažu na ovakve zimske uvjete, u toplom su i hrane imaju dovoljno. Jaka orkanska bura otežavala je i gašenje dvaju požara. Jedan je buknuo na stambenoj zgradi u samom središtu grada Imotskog u kojem je izgorjelo potkrovlje zgrade, a u petak navečer vatrena stihija nošena jakom burom doslovno je "progutala" krovište napuštene škole u Banji na prostoru grada Vrgorca.  

Temperature zraka u Zabiokovlju kretale su se u subotu ujutro od -12 do -15 stupnjeva C. Na makarskom primorju na predjelima Dubci, Baško polje -Tunel sv. Ilija puše orkanska bura koja otežava prometovanje.

Zbog Luce otkazali let iz Dubrovnika

Olujna i orkanska bura koju je donijela ciklona Luce i u subotu nastavlja stvarati probleme u zračnom i cestovnom prometu na širem dubrovačkom području, dok je pomorski promet zasada normalan.

Otkazan je jutarnji let iz Zračne luke Dubrovnik za Zagreb, pa su putnici autobusima prevezeni u Split, odakle su nastavili svoje putovanje zrakoplovom, a popodnevni dolasci i odlasci ovise o vremenskim prilikama.  Meteoalarm je izdao crveno upozorenje zbog niskih temperatura zraka, kao i udara vjetra.

Bura se ne smiruje kod Makarske

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava. U Makarskoj je jutros izmjereno minus 8 Celzija.

Vozačima koji se kreču državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Jak vjetar zatvara ceste i usporava promet

HAK javlja i da je autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja otvorena za osobna vozila, dok ostala voze obilazno državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin. Zbog loših vremenskih uvjeta za sav su promet zatvoreni Paški most, most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. 

Zatvorena je dionica brze ceste Orehovica-Šmrika (A7) između čvorova Sveti Kuzam i Draga u oba smjera, zbog puknuća žice dalekovoda. Obilazak je državnom cestom preko Kukuljanova (DC40).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na dionici Jadranske magistrale (DC8) Dubci-Makarska zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, na A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.