Obavijesti

News

Komentari 33

'Dok Sabor ne odluči drugačije, naši ministri će i dalje raditi'

'Dok Sabor ne odluči drugačije, naši ministri će i dalje raditi'
1

Iako premijer Andrej Plenković poručuje da "temeljem članka 110. Ustava, premijer može razriješiti ministre i nije potreban supotpis", Mostov Miroslav Šimić ne slaže se s tim

VIDEO

Iako premijer Andrej Plenković poručuje da "temeljem članka 110. Ustava, premijer može razriješiti ministre i nije potreban supotpis", Mostov Miroslav Šimić ne slaže se s tim. Poručio je novinarima u Hrvatskom saboru, pokazujući rješenja o razrješenju tri Mostova ministra koja je Plenković već poslao u Sabor, da su ta rješenja protuustavna. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Mostov Miroslav Šimić o krizi koja trese Vladu HDZ-a i Mosta Reporterke: Nikol Zagorac i Paula Osojnik

Posted by 24sata Video on Thursday, April 27, 2017

- U rukama držim tri rješenje o razrješenju tri ministra hravatske Vlade, rješenja koja su potpuno protuustavna, koja mi ne priznajemo i želimo najaviti da će naši ministri nastaviti raditi svoj posao sve dok ne izgube povjerenje Hrvatskog sabora. Podsjećam da prema članku 110. Ustava definirano je da Vlada kao kolektivno tijelo stupa na dužnost nakon što dobije povjerenje Hrvatskog sabora. Moguće razrješenje ministara predviđeno je člankom 116. Ustava i sve ono što je danas govorio predsjednik Vlade nije u skladu sa člankom 116. Ministri mogu biti razrješeni samo uz volju većine zastupnika u Saboru. Ono što bi naš predsjednik Vlade trebao znati, ja čak vjerujem i da zna, da je to tako obzirom da je u studenom 2016. iz formalnih razloga razrješio dva ministra, gospođu Dalić i Gorana Marića i tada mu je za takav potez trebao supotpis predsjednika Hrvatskog sabora i mislim da je svima jasno kakva nas procedura čeka- istaknuo je Šimić.

Premijeru Plenkoviću poslao je i poruku i ponovio kako Mostovi ministri nastavljaju raditi svoj posao.

- Želim da premijer shvati da mi u Hrvatskoj nemamo kancelarski sustav nego parlamentarni i da je Hrvatski sabor zakonodavno najvažnije državno tijelo i da naši ministri nastavljaju raditi svoj posao sve dok se u Saboru ne odluči drugačije- poručio je Šimić.

Na pitanje strahuju li da bi premijer Plenković i Klub HDZ- a mogli pokrenuti smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, Šimić poručuje da oni nemaju nikakvog straha.

- Naše kolege iz bilo koje parlamentarne stranke pa tako i iz HDZ- a mogu krenuti s tim postupkom ako skupe dovoljnu većinu zastupnika. To na kraju mogu i napraviti, to je legitiman potez- rekao je Šimić dodajući kako rješenje o smjeni ministara nije legitiman potez.

Na pitanje hoće li ići s tim rješenjem na Ustavni sud, Šimić kaže kako je to jedna od opcija. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...