Obavijesti

News

Komentari 349

Iz Italije je došla prva skupina migranata, dočekao ih Orepić

Iz Italije je došla prva skupina migranata, dočekao ih Orepić
6

Mi smo u prilici da izrazimo dobrodošlicu i pružimo novi dom za ljude koji su novoljom došli ovdje, rekao je ministar Vlaho Orepić koji je pred hotelom Porin dočekao migrante

VIDEO

Prva četvorica migranata koji su iz Italije sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama premješteni u Hrvatsku u petak rano poslijepodne došli su u zagrebačko Prihvatilište za tražitelje azila Porin.

 spred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

 - Selam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku - kazao je ministar Orepić migrantima koji su u Porin došli nešto iza 13 sati. 

Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji. 

- 1.srpnja 2013. primljeni smo u EU. Tri godine kasnije svjedočimo jednoj novoj istini i sudbini kao članica EU. Mi smo u prilici da izrazimo dobrodošlicu i pružimo novi dom za ljude koji su novoljom došli ovdje - rekao je ministar Vlaho Orepić.

Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su "otvorili vrata i srca" za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.

 "Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem", kazao je Baričević.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

Tijekom srpnja dolazit će migranti iz Grčke

Na temelju odluke Vlade RH o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva koje ispunjvaju uvjete za azil iz MUP-a su uputili zahtjev za premještanje 10 osoba iz Grčke i 10 iz Italije. Danas je iz Italije došlo četvero Eritrejaca, a tijekom srpnja se još očekuje dolazak migranata iz Grčke.

Hrvatska je dužna prihvatiti 1583 migranta kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Prihvatilište u hotelu Porinu je kapaciteta 600 ležaja, a do 28. lipnja u RH je registrirano 620 tražitelja azila.

U Porinu je 227 migranata, 54 u Kutini, 20 u Ježevu, 28 u privatnom smještaju i dvoje su u zatvoru.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 349
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa