Obavijesti

News

Komentari 6

Dom u nevolji: Kako postupiti u slučaju poplave ili požara?

Dom u nevolji: Kako postupiti u slučaju poplave ili požara?
1

Najčešće nezgode u domu za sobom nerijetko ostavljaju veliku štetu koja traži sanaciju 's puno nula'. Iako pogođene hvata očaj, nekoliko stvari možete učiniti

VIDEO

Jedna od najčešćih nezgoda u domu je poplava uslijed izljeva vode iz instalacija. Širenje vode gotovo je nemoguće spriječiti, ovisno o količini i snazi vode koja izlazi iz mjesta curenja i plavi vam teško zarađen ili naslijeđen dom.

Ako i uspijete odmah zaustaviti curenje, voda na vašoj oazi mira će nažalost ostaviti traga.

Ako ne uspijete i ostanete zaprepašteno gledati kako se vaš dom plavi ipak možete učiniti nekoliko stvari. Predmete koji su osjetljivi na vlagu možete podići na povišena mjesta ili ih zamotati u plastičnu foliju. Ukoliko ipak niste stigli ništa spasiti, ne bacajte se u očaj jer postoji nekoliko akcija koje možete napraviti. 

Što brže morate ukloniti svu vodu s podova, naročito ako su oni drveni. U tom slučaju najbolje je pozvati profesionalce koji će vam drvo posušiti, no upitno je koliko će nakon toga drvo biti kvalitetno. Iz poplavljene prostorije ili stana odmah treba iznijeti i sav namještaj kao i tepihe koji bi u suprotnom zadržavali vlagu. Nakon toga vam slijedi sušenje i provjetravanje prostora od mirisa vlage, koji možete ublažiti mirisima ili drvenim ugljenom. 

U stanovima često dolazi do manjih požara, koji se relativno lako ugase protupožarnim aparatom ili drugim pomoćnim sredstvima (dekama, vodom). No ukoliko su požari veći i ne možete ih sami ugasiti, a da ne ugrožavate vlastitu i sigurnost svojih bližnjih, pozovite vatrogasce. Razgovor počnite polako i razgovijetno i recite što se dogodilo, što gori, koji kat (ako ste u zgradi), je li bilo kakve eksplozije i ima li ljudi koji su u opasnosti. 

Onome s kime razgovarate dajte točnu adresu i osobno dočekajte pomoć. Ako ste u nedoumici što učiniti dok pomoć ne stigne, zatražite savjet, a razgovor ne prekidajte dok služba s kojom ste na liniji to ne dozvoli. 

Nakon uklanjanja vode iz stana ili gašenja požara nedvojbeno vas čeka obnova i sanacija vašeg doma, što naravno iziskuje veće i neplanirane troškove. 

Da bi takvi troškovi što manje utjecali na vašu svakodnevicu i stanje na računu, odlična i spasonosna ideja osiguranje vaše nekretnine, za što plaćate mnogo manji iznos od onoga koji vas čeka za obnovu uništene imovine i životnog prostora. 

Osigurajte svoju imovinu već danas! Saznajte više

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...