Obavijesti

News

Komentari 70

Speleolog u bolnici, liječnici očekuju da će sve biti u redu

Speleologa je noćas prikliještila stijena koja se odlomila u jami Klementina na Velebitu na dubini od 140 metara. U dramatičnoj akciji uspjeli su ga osloboditi, a jutros su ga i uspješno izvukli

VIDEO

Pripadnici HGSS-a u dramatičnoj akciji spašavanja u nedjelju ujutro su iz jame Klementina na Velebitu izvukli speleologa (22) iz Karlovca kojeg je u subotu prikliještila stijena koja se na njega odlomila zbog uskih kanala u jami dubokoj 140 metara.

Speleolog je s dvoje kolega iz Ukrajine istraživao jamu, a oko 20.30 sati u subotu pozvali su pomoć te je započela velika akcija u kojoj je sudjelovalo 38 članova Hrvatske gorske službe spašavanja.

Do speleologa se prvo spustila ekipa koja ga je uspjela osloboditi iz kamenog odrona koji mu je pao na prsa i trbuh. S njima je stigla i liječnica koja ga je pregledala i zbrinula.

Mladić nije teško ozlijeđen i pod liječničkom pažnjom su ga pripremili za transport. U isto vrijeme je i drugi dio tima HGSS-a radio na tome da prošire uski kanal kroz koji transport prolazi. HGSS je na svojim Facebook stranicama objavio kako je oko 8.30 sati krenuo transport iz duboke jame u pratnji dva liječnika te je oko 10 sati uspješno izašao iz jame. 

- Speleolog je s liječnicom i bit će predan najbližoj Hitnoj pomoći, a opće stanje mu je dobro i nema nekih lomova, no detaljnije će se znati nakon pregleda u bolnici - rekao nam je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić nakon što je mladić izašao iz jame. Dodao je kako je sama akcija brzo i profesionalno izvedena. 

Prebacili su ga u bolnicu u Gospić na detaljnije preglede, a liječnici kažu kako je pretrpio natučenja te da je bio pothlađen i nadaju se kako će sve biti u redu, a maksimalno nekoliko dana bi mogao provesti u bolnici na promatranju.

Mladić je inače član Speleološkog društva Karlovac već četiri godine, a član je i Hrvatske gorske službe spašavanja.

'Čim je izašao iz jame, sa svima se rukovao i zahvaljivao na pomoći'

Darko Bakšić, pročelnik HGSS-a za speleospašavanje, za 24sata je uživo ispričao cijeli tijek akcije i što se sve odvijalo u jami. Naglasio je kako akcija nije bila zahtjevna zbog same dubine jame, već zbog toga što je ona iznimno uska i trebali su je proširivati cijelom dužinom. Naglasio je kako su speleolozi na logoru ispravno organizirali zbrinjavanje mladića i utoplili ga te da je dobro bilo što ga kamen nije prejako ukliještio. Bakšić je dogao da je trebalo tri sata da ga oslobode ispod kamena, a zatim je trebalo još proći uzak dio do prostorije gdje su ga dočekali i pregledali liječnici. Tamo su odlučili da je mladić dovoljno dobro da može sam izaći iz jame u pratnji liječnika. Da su ga morali izvlačiti na nosilima to bi dodatno otežalo akciju jer bi morali cijelu jamu dodatno širiti za nosila. 

Inače, čim je izašao mladić se krenuo rukovati sa svim članovima HGSS-a koji su sudjelovali u akciji i zahvaljivati im na pomoći. 

HGSS u Crnoj Gori pomaže pronaći nestalog Francuza

U tijeku je međunarodna akcija traganja za francuskim državljaninom na području Kotora u Crnoj Gori, javio je u nedjelju HGSS. Putem Državne uprave za zaštitu i spašavanje HGSS je zaprimio zahtjev iz Podgorice za međunarodnu pomoć u potrazi za nestalim Francuzom (61) koji se još 5. kolovoza tijekom planinarenja  izdvojio iz skupine iznad Starog grada Kotora.  

Po zaprimljenom zahtjevu u subotu su u Crnu Goru upućena tri tima HGSS-a, sa zapovjednim vozilom i voditeljem potrage.

Odmah se u subotu započelo s pretragom terena koja je trajala do kasnih noćnih sati, tako da je već prvog dana pretraženo tridesetak hektara, kaže HGSS.

U pretraženom području nije pronađen nestali Francuz.

U suradnji s MUP-om Crne Gore i profesionalnom vatrogasnom postrojbom grada Kotora napravljen je plan daljnjih aktivnosti i angažiranje dodatnih resursa  te nastavak potrage, dodaje HGSS.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...