Obavijesti

News

Komentari 75

Drugi spajaju bolje: Ove zemlje Novu godinu 'slave' više dana

Drugi spajaju bolje: Ove zemlje Novu godinu 'slave' više dana
1

Slovenski parlament 2. siječnja je ponovno proglasio neradnim danom. Slovenci nisu jedini jer više neradnih dana za Novu imaju i Crnogorci, Armenci, Albanci...

VIDEO

Slovenski parlament je na današnjoj izvanrednoj sjednici 2. siječnja ponovno proglasio neradnim danom. U susjednoj državi drugi dan Nove godine bio je praznik od vremena bivše Jugoslavije pa sve do 2012. godine kada je ukinut. 

Kao "zamjena" uveden je 25. listopad, Dan suverenosti koji stanovnike nije oduševio jer je tek simbolični, a ne i neradni dan.

Prijedlog da se neradni 2. siječanj vrati prošle godine nije prošao u parlamentu, ali ovoga puta za njegovo izglasavanje postojala je potrebna većina. Za zakonsku izmjenu glasovao je 61 zastupnik, a 10 ih je bilo protiv. Neki oporbenjaci smatraju da vlada  "populističkim"  potezom kupuje naklonost birača.

Odluci o još jednom slobodnom danu za Novu godinu, osim brojnih radnika, obradovali su se posebice turistički djelatnici koji očekuju veći promet. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dva dana i za "Prvi maj"

Zanimljivo je i da Slovenci za Praznik rada također imaju dva neradna dana, kako je bilo i za vrijeme Jugoslavije. Hrvatska je pak obilježavanje Nove godine i Praznika rada od 1991. svela na jedan dan, po uzoru na većinu drugih zemalja u svijetu. 

No, bez obzira na sve, naši prvi susjedi ipak nisu rekorderi po broju neradnih dana za Novu godinu. Dva neradna dana na početku siječnja od europskih zemalja imaju i Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Albanija i Moldavija. U tim zemljama praznik je i pravoslavni Božić pa se sve da "pospajati". 

Crnogorci su najbolje prošli jer 1. i 2. siječnja slave Novu godinu, a 6., 7. i 8. siječnja Božić. Sve su im to neradni dani. 

Armenci ne rade prvih šest dana u godini

Ako mislite da je to previše, onda ćemo vam reći da se Armenci odmaraju dan duže od Crnogorca. Kod njih je prvih šest dana Nove godine neradno, u komadu, a novi praznik stiže nedugo nakon toga, već 28. siječnja kada se obilježava Dan vojske. 

U Azerbejdžanu se Nova godina slavi tri dana, ali zanimljivo je da je 2. siječanj radni dan dok su neradni 1., 3. i 4. siječanj.

Među malobrojne države koje Novu godinu slave više od jednog dana ubraja se još jedino Kuba gdje je 2. siječanj također neradni dan.

Ima i zemalja koje međunarodnu Novu godinu ne obilježavaju neradnim danom. Jedna takva je Šri Lanka gdje se Nova godina obilježava tri dana, ali ne u siječnju nego u travnju. Inače, riječ je o zemlji s više od 20 neradnih dana u godini.

Hrvatske tragedije: Premalo spajanja u 2016.

Godinu na izmaku pamtit ćemo po velikom broju praznika koji su "pali" na vikend pa većina radnika nije mogla uživati u neradnim danima niti raditi popularno "spajanje". Prvi svibnja bio je u nedjelju, 25. lipnja (Dan državnosti) u subotu, Dan nezavisnost (8. listopad) također u subotu, a nadolazeći Božić i Nova godina "padaju" na nedjelju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!