Obavijesti

News

Komentari 4

DZS: Pad broja zaposlenih u industriji i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

DZS: Pad broja zaposlenih u industriji i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do ožujka ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 1 posto, podaci su DZS-a

VIDEO

Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Statistika prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD) pokazuje da na ukupna kretanja ponajviše utječe prerađivačka industrija, koja u ukupnom broju zaposlenih u industriji  ima najveći, gotovo 92-postotni udio, a u njoj je broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao za 0,1 posto. 

I u rudarstvu i vađenju, čiji je udio u ukupnom broju zaposlenih u industriji nešto manji od dva posto, broj zaposlenih je u ožujku u odnosu na veljaču smanjen za 0,1 posto, dok je  za 0,3 posto smanjen u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, čiji je udio u ukupnom broju zaposlenih u industriji 6,2 posto.

Po podacima DZS-a, na godišnjoj je razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji smanjen za 2,5 posto. 

Inflacija u travnju pala na 3,7 posto, najviše su rasle cijene usluga, hrane, pića i duhana
Inflacija u travnju pala na 3,7 posto, najviše su rasle cijene usluga, hrane, pića i duhana

Pritom je u sklopu prerađivačke industrije nekoliko djelatnosti koje bilježe pad broja zaposlenih za više od 10 posto pa je tako najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 13,9 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 11,9 posto, te proizvodnji odjeće, za 10,6 posto.

Istodobno, statistika najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini registrira u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 5,4 posto, te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,5 posto. 

Po podacima DZS-a, u ožujku ove godine prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija je pao za 3,2 posto, dok je samo u rudarstvu i vađenju zabilježen rast broja zaposlenih, i to za 0,8 posto. 

Statistika za prva tri mjeseca ove godine pokazuje da je ukupan broj zaposlenih u industriji smanjen za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

U prvom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija je pao za 2,7 posto, u prerađivačkoj industriji je smanjen za 2,5 posto, dok je porastao samo u rudarstvu i vađenju, za 0,3 posto.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.