Obavijesti

News

Komentari 95

E, to je biznis! Kakicu tovara ovi Splićani prodaju za 20 kn

E, to je biznis! Kakicu tovara ovi Splićani prodaju za 20 kn
5

Tome se dosjetio performer i umjetnik Hrvoje Cokarić (42), a ideju je podržao akademski slikar Vanja Pagar (47), u čijem ateljeu se pakiraju i pečatiraju produkti probave...

VIDEO

Pomno odabran, osušen, spremljen u kutijici s deklaracijom o podrijetlu i logom Turističke zajednice, magareći izmet odnedavno je osmišljen kao originalni splitski suvenir.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:41

Tome se dosjetio performer i umjetnik Hrvoje Cokarić (42), a ideju je zdušno podržao akademski slikar Vanja Pagar (47), u čijem ateljeu se pakiraju i pečatiraju produkti probave krda splitskih magaraca. Splićani su svoje suvenire predstavili u okviru multimedijalnog projekta Toward Europe kojim se želi dalmatinskog tovara uspostaviti kao nematerijalnu kulturnu baštinu 21. stoljeća s novom umjetničkom svrhom, a sirovinu im svakodnevno osigurava dobra probava šest magaraca iz splitskog Zoološkog vrta.

- Promotivna cijena je tri eura po komadu, a radit ćemo i luksuzna izdanja. Magareći izmet može se koristiti kao suvenir, ali i kao gnojivo. Budući da je potpuno neutralno, vrlo je cijenjeno. Vanja i ja smo nekoliko puta prodavali ovaj suvenir na našim performansima u Varaždinu, Omišu i Zadru. Recimo, u Varaždinu je otišlo 35 komada po pojedinačnoj cijeni od 20 kuna - zadovoljan je Cokarić komercijalnim odjekom ovog suvenira. Magarce o kojima brine i posuđuje ih iz ZOO-a planira opremiti i solarnim panelima s multimedijalnim priključcima.

- Od ovih šest magaraca, po proizvodnji sirovine za suvenire možemo izdvojiti najmlađeg koji nosi ime ruskog umjetnika Kazimira Maljevića. Ne možete uzeti svaki primjerak kakice, nego one veće, kompaktnije i bez pukotina. Potom ih treba sušiti tjedan dana da izgube miris i postanu lagani, pa se tek potom na njih može staviti logotip i deklaracija. Ako bude potrebe, dnevno se može izbaciti više od stotinu upotrebljivih komada - govori Cokarić. Dodaje da je u pregovorima s talijanskim Muzejem izmeta, koji razmišlja da otkupi hrvatske magareće suvenire kao eksponate za stalni postav.

- Turističkoj zajednici smo predstavili projekt, ali nisu nas željeli podržati - rekao je Cokarić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.