Obavijesti

News

Komentari 279

EK blokirala poticaje: Jakovina u aferi teškoj 1,2 milijardi kuna

EK blokirala poticaje: Jakovina u aferi teškoj  1,2 milijardi kuna
1

Ministar EU fondova i regionalnog razvoja Tomislav Tolušić pozvao je DORH da sve istraži. Tvrdi kako je novac Europske komisije svjesno i u dogovoru bio pronevjeren

VIDEO

Oko 400 poljoprivrednih tvrtki i gospodarstava čeka već gotovo godinu dana isplatu novca na natječaju koji su prošli, ali neće ih dobiti tako skoro.

Razlog su sumnje Europske komisije da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom mandata bivšeg SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Blokirano je 1,23 milijarde kuna.

Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, objasnila je blokadu u pismu Mostovu ministru Davoru Romiću.

- Imali smo ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su potpore dobila i poduzeća osnovana tri mjeseca prije objave natječaja. Imala su iste vlasnike, adrese i kontakt osobu - navodi Christina Borchmann.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

EU zabranjuje da različite tvrtke istog vlasnika, tzv. povezana društva dobijaju potpore. U natječaju iz travnja Jakovinina administracija je to ignorirala. Čak 358 milijuna kuna trebale bi dobiti 11 povezanih tvrtki. Ukupno je sporna 21 tvrtka. Zbog njih je blokirana i isplata svima ostalima. Prema popisu koji posjedujemo, pet tvrtki osječkog poduzetnika Marka Pipunića, vlasnika Žita, trebale su dobiti čak 202 milijuna. Čak 110 milijuna trebaju dobiti povezane tvrtke Mirka Evačića iz Osatina grupe, a 46 milijuna dvije tvrtke Agrokora Ivice Todorića. Među deset preostalih tvrtki zbog kojih je blokirana isplata sporne su i tvrtke BIK, Bovis poljoprivreda, Luneta, Moslavina proizvodi, Agropromet, Šrijan i s njim povezane tvrtke te Vrt.

Bulj: Jakovina je iz Slavonije u bijeli svijet poslao više od 50.000 ljudi

U srijedu je u Saboru Jakovinu prozvao mostovac Miro Bulj.

- Bahatost i bezosjećajnost bivšeg ministra Jakovine u bijeli svijet su samo iz Slavonije poslale više od 50 tisuća ljudi, među kojima su i oni kojima je Europa namijenila sredstva iz programa ruralnog razvoja - rekao je Bulj.

Jakovina: Sve je iscenirano. Natječaj je čist

Jakovina tvrdi da je sve iscenirano te da je natječaj čist, a prošao je i potrebne kontrole. Kaže kako su radili na sličan način kao i Poljaci, a da priču oko nepravilnosti guraju interesne skupine i konzultanti koji nisu prošli na natječaju.

- Oni traže nekakav način da se natječaj poništi kako bi onda bio financiran netko drugi, i to biran na drugi način od druge ekipe - kaže Jakovina.

Sve vidi kao oblik pritiska kojim se skreće pozornost s afere Drimia obitelji Karamarko.

Tolušić: Neka DORH pokrene istragu

HDZ-ov ministar Europskih fondova i regionalnog razvoja Tomislav Tolušić uopće ne dvoji da je Jakovina pogodovao. U izjavi za 24sata otvoreno je pozvao DORH da se uključi i pokrene istragu o natječaju.

- S izravnom namjerom se išlo pogodavati umjetno stvorenim tvrtkama, sigurno u dogovoru s njima. Jakovina može prodavati priču da je to slučajno djeci u vrtiću. Na sve je to upozoravano, ali se Jakovina pravio ili gluh ili glup. Sad smo dobili packe od Komisije. Ovo što je rađeno, rađeno je s namjerom da novac bude pronevjeren - kaže Tolušić.

Petir: Ako je više ljudi upleteno, to je zločinački pothvat

- Program ruralnog razvoja namijenjen je prije svega obiteljskim gospodarstvima, stoga smo apelirali na ministra Jakovinu da promjeni pravilnik koji omogućuje kasnije malverzacije te da poništi natječaj. Ministar se na to oglušio - rekla je Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu u emisiji Otvoreno na HRT-u. 

- Nalaz Europske komisije potvđuje ono što smo i mi govorili. Učinjen je niz prekršaja, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja - smatra Petir i dodaje kako se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima onemogućilo da dobiju novac koji njima život znači. 

- Ako je više osoba bilo upleteno u ovo, riječ je o zločinačkom pothvatu - rekla je Petir.

Bez odgovora Ministarstva

Već pet dana Ministarstvo poljoprivrede nije odgovorilo na naš upit o aferi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 279
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a