Obavijesti

News

Komentari 168

Epski obračun u kokošinjcu: Pijetao King uspio zarobiti orla

Epski obračun u kokošinjcu: Pijetao King uspio zarobiti orla
3

Pijetao King i gladni suri orao obračunali su se usred kokošinjca u Danilu pokraj Šibenika. Perje je letjelo na sve strane. Orao u kokošinjcu više nije mogao poletjeti

VIDEO

Vidjeli smo kokoši kako sumanuto s dvorišta jure u kokošinjac, a za njima unutra ulijeće orao. Dohvatio je kandžama jednu kokoš, no onda je stigao naš King, opisao je početak epske bitke surog orla i upornog pijetla njegov vlasnik Miro Vrljac.

King i gladni orao obračunali su se usred kokošinjca u Danilu kraj Šibenika. Perje je letjelo na sve strane. Ptica nije očekivala da će mu pijetao pružiti takav otpor.

- Gledali smo kako naš King bez straha skače na njega i oslobađa kokoš. U malom kokošinjcu orao više nije mogao poletjeti. Skakao je s jedne strane na drugu, a pijetao ga nije puštao. Sin je uzeo plahtu, bacio je na orla i tako ga učinio bezopasnim. Odmah smo nazvali stručnjake iz Sokolarskog centra koji su brzo došli po njega - ispričao nam je Kingov vlasnik Miro.

Orao se od obračuna oporavljao mjesec dana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od žestokog sukoba onemoćali orao se oporavljao više od mjesec dana. Nakon dulje rehabilitacije i pomnih priprema sokolari Sokolarskog centra u srijedu su mladog mužjaka pustili na slobodu.

- Ovo nam je nagrada za sve ono što radimo. Ovaj let ptice na slobodu nam je najveća zahvala, satisfakcija za sve ono što radimo u našem centru - rekao je sokolar Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra u Dubravi kraj Šibenika, koji već 25 godina liječi, oporavlja i u prirodu pušta ptice grabljivice koje građani nađu ranjene, bolesne ili iznemogle.

Emilio ističe kako je suri orao jedna od najugroženijih ptičjih vrsta kojih u Hrvatskoj ima samo 25 parova. Sokolar Emilio Menđušić kaže da je ovaj orao imao sreće što je naišao na osvještenog i ljubaznoga gazdu kao što je to u njegovu slučaju bio Miro Vrljac.

'Oporavio se, a mnogi orlovi nemaju te sreće'

- Nisu ga oštetili, sve što mu je trebalo bio je oporavak. Mnogi nemaju te sreće. Primjerice, u jednom selu pod Dinarom prije nekoliko godina orao je također ušao u kokošinjac. Ali tamo ga je domaćica zatukla vilama jer joj je ugrabio kokoš - povjerio nam se Menđušić.

Ovaj orao iz Danila nije bio ozlijeđen ni bolestan. Bio je tek iznemogao zbog neishranjenosti. U Sokolarskom centru držali su ga dok nije vratio mišićnu masu i dok se ovdašnji stručnjaci nisu uvjerili da je spreman za povratak u prirodu. Kad su ga našli, imao je tek 1700 grama, jedva polovicu težine koju je trebao imati.

- Bio je izgladnio i upad u kokošinjac je bio očajnički pokušaj da si spasi život. Sad je na 3200 grama. Mi smo ga prije puštanja naučili loviti jer je kao mali zbog vremenskih uvjeta rano ostao bez roditeljske skrbi - kaže Emilio.

King i njegova koka imali su sreće što mladi orao nije bio u naponu snaga.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović