Obavijesti

News

Komentari 4

EU suradnja: Strojarstvo smo naučili na praksi u Sloveniji

EU suradnja: Strojarstvo smo naučili na praksi u Sloveniji

Buzetski učenici u okviru projekta Eurasmus+ odlaze u Srednju tehničku školu Kopar koja je opremljena najsuvremenijom opremom, poput CNC i industrijskih robota

VIDEO

Srednja škola Buzet ulaže u znanje svojih učenika pa su tako kroz projekt ERASMUS+ od Europske unije dobili čak oko 600.000 kuna.

Buzetski učenici, točnije njih 52, u okviru tog projekta odlaze u Srednju tehničku školu Kopar koja je opremljena najsuvremenijom opremom, poput CNC i industrijskih robota.
Buzet je godinama pobratimljen s Koprom pa je ova suradnja, kako je rekla Marija Pavletić, ravnateljica buzetske škole, samo nastavak dobre višegodišnje prakse.

- Još od 2013. godine, zahvaljujući Gradu Buzetu, naši učenici odlaze na praksu u Kopar. Tijekom ove i iduće školske godine u Kopru će se učenici, kroz program Erasmus+, ukupno usavršavati četiri puta po 14 dana. Već su dvije grupe učenika boravile u Kopru u sklopu tog projekta i vratili su se puni entizijazma - rekla nam je ravnateljica Marija Pavletić.
U projektu sudjeluju profesori: Margareta Gumilar, profesorica fizike i voditeljica projekta, profesorica engleskog jezika Sanja Pincan, profesorica praktične nastave Irina Kosanović, profesor matematike i informatike Damir Blažević te profesor Mirjan Ritoša iz elektrotehnike i računarstva. I oni su, kao i učenici, oduševljeni kako su prihvaćeni u koparskoj školi. Zadovoljni su znanjem i vještinama koje su usvojili do sada, kao i opremom koju ima koparska škola, a za koju kažu da se u Hrvatskoj može “samo sanjati”.

- U sklopu EU programa Erasmus+ za prošlu godinu naša je škola prijavila projekt pod nazivom CAD/CAM Technologies, vrijedan 78.000 eura. Moramo se pohvaliti da smo na rang ljestvici osvojili visokih 96 od 100 bodova - rekli su nam profesori.
To je prvi veliki projekt koji je buzetska škola uspješno kandidirala.

- Samo idemo naprijed jer je za naše učenike važno širiti znanja i iskustva, a oni shvaćaju vrijednost koju su dobili tim projektom. Shvaćaju i da je najvažnije cjeloživotno učenje. Naši nastavnici projekt vode na bazi volonterizma, ali nikome od njih nije to teško jer znaju da naši učenici to trebaju i žele - rekla je ravnateljica.Taj će se projekt realizirati tijekom dvije školske godine. Praktična nastava u školi u Kopru uključuje dvotjedni boravak učenika od I. do III. razreda buzetske škole, polaznika smjera tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, i to u pratnji profesora. Raspoređeni su u četiri grupe.

- Naši učenici uče modelirati u računalnom programu SolidWorks, raditi na CNC strojevima, osnove CAD-CAM tokarenja i glodanja u SolidCAM-u, rade na 3D printeru, koriste alat za elektrolučno i plinsko zavarivanje, MIG, MAG i TIG zavarivanje te rade s CNC plazmom za rezanje lima. Upoznali su se i s robotskim elektrolučnim zavarivanjem sa zaštitnim plinom - kažu profesori.

Dodaju da će ovakav način rada i nadogradnje znanja učenicima sigurno kasnije pomoći u pronalasku posla. Slovenski jezik nije im, rekli su, problem s obzirom na to da su u pitanju dva pogranična grada koja usko surađuju.
Prva grupa od 14 učenika bila je na praksi krajem prošle godine, a nedavno se vratila druga grupa od deset učenika. Sljedeću školsku godinu tako će imati priliku napredovati te proširiti znanja i vještine još dvije grupe učenika. Kako smo doznali, učenici su tijekom boravka u Kopru smješteni u hotel nasuprot školi, a dobiju i dvotjedni džeparac.

- S obzirom na to da nisu svi učenici mogli ići u Kopar u okviru projekta, svaki od njih je izdvojio dio svojeg džeparca i učenicima koji su ostali u Buzetu kupili su mali suvenir. To je bio dirljiv trenutak - priznali su profesori koji hvale svoje učenike.

Kako kažu, mala su škola, ali su veliki srcem. Učenik II. razreda, Armin Krivičić, kaže kako mu se u Kopru najviše svidjelo modeliranje i praktični dio.

- Želim poslije srednje upisati fakultet elektrotehnike ili računalstva i siguran sam da će mi ovo što sam naučio u Kopru pomoći - kaže Armin. Tibor Totman je učenik I. razreda i također je bio na praksi u Kopru.

- Nakon što sam prošao edukacije u Kopru znam na koji ću fakultet ići, a to je strojarstvo - kaže nam Tibor.
Leo Fabijančić je učenik III. razreda i drago mu je što su se profesori potrudili i uključili u taj projekt.

- Hvala im od srca što smo im na prvome mjesti te što znaju da nam ovakvi projekti i te kako mogu pomoći u našoj budućnosti - rekao je učenik Leo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik