Obavijesti

News

Komentari 10

Fran Poštenjak (30) je prvi hrvatski doktor za drveće...

Fran Poštenjak (30) je prvi hrvatski doktor za drveće...
1

SAVJETUJE I LIJEČI Fran je upisao studij o drveću u V. Britaniji, te želi pomoći hrvatskim šumama. Odrastao je u obitelji šumara i od malih nogu s roditejima je odlazio na terene

VIDEO

Dok čekićem lupka po deblu javora i bukve u jaskanskom gradskom parku, Fran Poštenjak (30) osluškuje šuplji zvuk koji iznutra dopire.

- Ova stabla treba sanirati što prije jer su potpuno trula i opasna po okoliš - odmah postavlja dijagnozu mladi znanstvenik iz Jastrebarskog, dok nam pokazuje opasno rašljanje na deblu koje mi i ne primjećujemo. Naime, dok većina nas pod krošnjama drveća tek traži zaštitu hlada, Fran Poštenjak je pravi doktor za stabla. Proučava ih, dijagnosticira probleme te ih učinkovito liječi.

Nigdje bez dalekozora

Pokretanje videa...

01:05


- Odrastao sam u obitelji šumara koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u Hrvatskom šumarskom institutu. Diplomirao sam na Šumarskom fakultetu, a s kolegama iz Hrvatske udruge za arborikulturu od 2003. brinem se o stablima u Hrvatskoj te ljudima pokušavam približiti arborikulturu i njezino značenje za društvo općenito - govori nam Fran.

Uz sve to, on ima i svoju tvrtku za brigu o drveću, a upravo je završio i prvu godinu masterstudija urbanog šumarstva i arborikulture na sveučilištu u britanskom Prestonu. Diplomu bi trebao dobiti za godinu i pol.

Fran svakodnevno pomaže vlasnicima stabala da što bolje zaštite svoju zelenu imovinu.

Njegov posao sastoji se i od detaljnih kontrola svakog pojedinog stabla. Ako ide samo u vizualnu kontrolu, na teren će izaći s dalekozorom, čekićem, visinomjerom i promjerkom, a detaljnu kontrolu obavlja rezistografom, arbotomom i poteznim testom.

Na visokim stablima u krošnji Fran brzo uočava simptome poput anomalija rasta zbog djelovanja štetnika, razna plodišta gljiva koje razgrađuju stijenku drva, te razne defekte poput rašlji urasle kore, opasne trule grane i drugo.

Terapija orezivanjem


- Nakon što detaljno pregledam stablo i utvrdim simptome, krećem u njegovo “liječenje”. Orezujemo relativno slabe grane, a gljive i insekte na lišću saniramo raznim fungicidima i pesticidima - govori Fran.

Rado želi pomoći


Posebna briga našeg stručnjaka su hrvatske šume, koje su tijekom godina često zapuštane i loše održavane.
Iako postoje pozitivni pomaci, ističe Fran, manjim korekcijama može se vrlo efikasno podići njega stabala na razinu svjetskih trendova u arborikulturi.

- Znanje i iskustvo rado ću podijeliti s vodećim strukturama i pomoći im da racionalno i efikasno gospodare našim zelenilom - zaključio je Fran.

Najstariji ‘pacijent’

1716 godina staro je drvo masline u Kaštelima koje je pregledao. Datira iz doba rimskog cara Dioklecijana.

- Jako se dobro drži, no ne bi joj štetila intervencija - rekao je Fran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.