Obavijesti

News

Komentari 80

Genijalac: Hrvat (23) radi na lijeku za djecu oboljelu od raka

Genijalac: Hrvat (23) radi na lijeku za djecu oboljelu od raka
3

Nema predaje: U virus, koji bi mogao spasiti milijune života, nitko ne želi ulagati jer nema profita. Mladi hrvatski znanstvenik Matko Čančer bori se da projekt opstane

VIDEO

Matko Čančer (23) sa zagrebačkog PMF-a prije godinu dana nastavio je studij na Sveučilištu u švedskoj Uppsali. Radi s dr. Magnusom Essandom, znanstvenikom o čijem lijeku koji ubija stanice tumora su proteklih dana pisali svi svjetski mediji.

Istraživanje virusa koji doslovce topi stanice rijetke vrste raka, od kojeg je umro Steve Jobs, upitno je zbog nedostatka novca, pa traže donacije kako bi dovršili projekt. Istraživanje je objavljeno i lijek se ne može patentirati, pa farmaceutskim kompanijama nije zanimljiv jer, iako bi mogao spasiti milijune života, za njih nema zarade. Ako ne skupe potrebnih milijun funti (oko 10 milijuna kuna) ipak će, koliko im financije dopuste, raditi na projektu. Sigurni su da će uspjeti.

- Istraživanja na kojima radimo obećavaju i rezultati su impresivni te vjerujemo kako ćemo ga moći dovršiti. Treba se nadati najboljem. To je jedino ispravno - optimističan je student, koji ne gubi nadu da će novac za projekt ipak doći.

Posljednjih par mjeseci Matko radi i svoje istraživanje.

- Projekt na kojem radim jest virus koji je korišten u cijepljenju protiv vodenih kozica. Želimo ga promijeniti i koristiti kao onkolitički virus koji uništava tumorske, a pritom ne šteti normalnim stanicama - rekao je Zagrepčanin u Švedskoj.

Orijentirali su se, dodaje, na liječenje neuroblastoma, raka od kojeg najčešće obolijevaju djeca. Svi virusi na kojima rade sigurni su za čovjeka te nema nikakvog rizika od bolesti koje ti virusi prirodno uzrokuju.

- S Matkom surađujem osam mjeseci i on radi na jako važnom istraživanju. Iako je u početnoj fazi, odlično napreduje - govori Essand i hvali radišnost mladog hrvatskog znanstvenika.

Matko u Švedskoj želi doktorirati, a o povratku u Hrvatsku ne razmišlja.

- Još od gimnazije me privlačila ideja o radu u znanosti. Spojio sam ljubav prema medicini sa znanošću, a sve kako bi se pomoglo bolesnicima - kaže Matko.

"U laboratoriju sam i po 12 sati"

Matko je na PMF-u završio preddiplomski studij molekularne biologije, a na Sveučilištu u Uppsali upisao je molekularnu medicinu. Planira i doktorirati. 

- Najveća prednost studiranja u Švedskoj jest praktična nastava. Postoji dovoljno novca i opreme, pa vježbe u laboratoriju mogu biti raznolike - govori Matko, koji dnevno u laboratoriju provede i do 12 sati. Iako mu je trebalo vremena da se privikne na novu sredinu, posebno je ponosan na prijateljstva s mladim znanstvenicima iz cijelog svijeta, s kojima studira i s kojima će, nada se, surađivati i nakon studija.     

"Samo najbolji projekti dobivaju novac"

Prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, voditelj Centra za onkologiju KBC-a Split, kaže kako švedska vlada ulaže velik novac u zdravstvo i ništa ne prepušta slučaju.

- Vjerojatno je procijenjeno da to njegovo istraživanje nije dovoljno dobro. Ne vjerujem da se sad zbog milijun funti neće financirati projekt koji bi spasio milijune života. Samo najbolji projekti dobivaju novac - kazao je Vrdoljak te dodao kako EU izdvaja više od milijardu eura na istraživanje raka. Izaberu najbolje i najpotentnije projekte koje zatim financiraju.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.