Obavijesti

News

Komentari 241

'Glas za Most je glas za HDZ, za još jedan loš eksperiment'

'Glas za Most je glas za HDZ, za još jedan loš eksperiment'
1

U šest mjeseci kriva politika u zdravstvu povećala je dugove za milijardu kuna, sad je ukupno 3,5 milijarde kuna duga što je rezultat ukidanja sanacijskih vijeća - kaže Grčić...

VIDEO

- Eksperiment Mosta i HDZ-a nije uspio, građani mogu birati ili novi eksperiment ili siguran smjer i nastavak gospodarskog razvoja. Glas za Most je glas za HDZ, i glas za još jedan eksperiment, a taj eksperiment je donio samo prosvjede, blokade u donošenju odluka, međusobna prozivanja koalicijskih partnera i premijera bez političkog autoriteta. Nisu uspjeli ni ukinuti državni pečat, a njihov mandat sinjskim rječnikom ukratko je: 'HDZ i Most, u ništa!' -  kazao je Arsen Bauk na konferenciji za novinare u Splitu gdje su on, Branko Grčić i Darko Parać govorili o promašajima prethodne, odnosno aktualne tehničke Vlade.

U šest mjeseci kriva politika u zdravstvu povećala je dugove za milijardu kuna, sad je ukupno 3,5 milijarde kuna duga što je rezultat ukidanja sanacijskih vijeća koji su dali određeni rezultat. Tu je i ubrzavanje produljenja roka za odlazak u mirovinu. Tu obavezu smo i mi preuzeli, ali je bila daleko, negdje 2030. godine. Ova Vlada je bila spremna to skratiti. 

Tu su neisplate stipendija studentima, posebno onima iz braniteljskih obitelji, zaustavljanje financiranja prijevoza učenika. Tu je i zaustavljanje potpore mladima u zapošljavanju, a kruna njihova neuspjeha jest i fijasko zaduživanja odnosno refinanciranja duga. Zbog nestabilnosti Vlade kamata je s tri porasla na pet posto. Nama treba stabilnost jer nas čeka teška godina što se tiče vanjskog duga. Glavni partneri u toj koaliciji bavili su se prepucavanjem, a ne građanima države – kazao je Branko Grčić ističući i ozbiljne uspjehe što se tiče povlačenja novca iz EU fondova.

'Pozivamo birače da ih kazne'

- Lani je povučeno 5,5 milijardi kuna, u ovoj godini već četiri milijarde. Taj proces će se sigurno usporiti zbog svega što se događalo i ozbiljni razvojni procesi su ugroženi. Pozivamo birače da ih kazne. Mi ćemo nastaviti kurikularnu reformu, zdravstveni sustav oporavit će se, ali našim modelom, poticat ćemo zapošljavanje i velike investicijske projekte. IBM je naš projekt, on je završio kod nas zbog zakona o poticanju zapošljavanju visokokvalificiranog kadra. Idemo dalje s  poreznim rasterećenjem poduzetnika, a vidimo i da raste osobna potrošnja. Mi smo spasili građane od banaka, odnosno švicaraca – kazao je Grčić. 

Darko Parać istaknuo je ono što se događalo proteklih mjeseci, od proustaških demonstracija, šatora na obilježavanju antifašističke borbe, visokih vladinih dužnosnike sa, kako je kazao, čudnim pogledom na stvari iz prošlosti. 

- Imamo Vladu koja nije ni tehnička već Vlada u otkazu, ali donose dugoročne strategije. Na temelju čega to čine, na temelju kojeg kredibiliteta – pita se Parać. 

Grčić je komentirao i aktualnosti iz Hrvatskih šuma kazavši kako su oni jedna od tvrtki od nacionalnog interesa, te da državnih tvrtki ima više od 100 koje su iz prešli iz gubitaka u ogromne dobiti, od oko četiri milijarde kuna. 

Mi smo dali preporuku da nema isplate bonusa, i njih nije bilo. Nitko od članova uprave nije se usudio tražiti. To se dogodilo u Zračnoj luci Zadar, i predsjednica uprave je dobila otkaz. To bi se dogodilo i u drugim tvrtkama da su isplatili bonuse. Ovo što se sada događa jest u mandatu ove Vlade, a ja ostavljam sudu da odluči je li jača odluka Vlade ili njihov ugovor. Većina tih ugovora su korigirani u vrijeme Jadranke Kosor. Sve menadžerske plaće su se svele na tri prosječne hrvatske plaće od oko 17-18 tisuća kuna. Dogovoreno je da će, ako bude rezultata, dobiti bonuse. Odlukom naše Vlade je onemogućena isplata bonusa – objasnio je Grčić.

'Ne mogu odustati od 1000 eura kad to nisu ni donijeli'

Bauk se referirao na izjavu Kreše Beljaka iz HSS koji je kazao kako je Branimir Glavaš hrvatski junak rekavši kako je pozorno pročitao tu izjavu. 

- Shvatio sam je kao upućivanje na činjenice koje ne negiraju da se dogodio zločin u Osijeku, ali još nema pravomoćne odluke. Ako bude pravomoćno osuđen za zločin, to se mora poštivati. Ali to ne umanjuje sve pozitivno što je napravio – kazao je Bauk odgovorivši na pitanje i zašto je Milanović prema istraživanjima stalno najnepopularniji političar. 

- Ima dva istraživanja i po jednom je Milanović je drugi najpopularniji, a drugo istraživanje koje uključuje 22 političara Milanovića smješta na šesto mjesto po popularnosti – kazao je Bauk. Govorio je i o ukidanju mjere od 1000 eura za svaku rođenu bebu. 

- Nisu ni donijeli odluku, pa je ne mogu ni od nje odustati. Mi smo dali u proceduru sličan zakon, pa su mogli njega podržati. Mi smo im htjeli pomoći, ali njima nema pomoći – kazao je Bauk. 

Na pitanje što kažu na izjave tehničkog premijera Tihomira Oreškovića o odličnim rezultatima na svim poljima, Bauk i Grčić su kazali kako nisu ništa radili, pa nisu stigli ni pokvariti te da su rezultati uglavnom posljedica dobrog rada prethodne Vlade Zorana Milanovića. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke