Obavijesti

News

Komentari 0

Glazba: ‘Bolje radne navike imaju učenici koji uče svirati'

Glazba: ‘Bolje radne navike imaju učenici koji uče svirati'
2

U Gorskom kotaru ove je godine otvorena još jedna glazbena škola u kojoj vježbaju talentirani osnovci iz Vrbovskog. Druže se i sudjeluju na brojnim natjecanjima

VIDEO

Dvadesetak učenika s područja Vrbovskog od ove godine imaju prilike stjecati glazbeno obrazovanje na pet instrumenata.

Razlog za to je osnivanje Područnog odjela delničke glazbene škole u Vrbovskom. Odjel je osnovan nakon uspješne suradnje Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko, Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Vrbovsko i Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica.

- Nikakvo glazbeno obrazovanje do prije 11 godina u Vrbovskom nije postojalo. Nakon što sam preuzeo voditi Puhački orkestar DVD-a uvidio sam da moramo djecu naučiti svirati jer su ga sačinjavali stariji članovi koji su do tada svirali amaterski, samouko te nitko nije bio glazbeno obrazovan. Moj prijedlog i projekt Glazbenog obrazovanje mladeži odmah je prihvatila škola, odnosno ravnatelj koji od početka do danas podržava ideju, a za tu nam je namjenu škola ustupila i školski prostor.

Jedini tko je tada prihvatio suradnju bila je Glazbena škola Karlovac s kojom smo surađivali do lani, a od ove školske godine smo prerasli u Područni odjel delničke glazbene škole što je velika stvar jer sada napokon imamo temelje za daljnji rad i jamstvo da će glazbena škola nastaviti s radom - izjavio nam je Šimun Dujmović (40) predsjednik Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko i školski vjeroučitelj.

Dodao je da ih u radu podržava i Grad Vrbovsko koji sufinancira školovanje svih učenika i djelomično pokriva materijalne troškove. Prema njegovim riječima, na početku je bilo vrlo teško nabaviti instrumente jer su dosta skupi, pa su učenicima ustupljeni oni iz puhačkog orkestra, no većina njih je bila dosta stara i u katastrofalnom stanju, a poneki primjerci su bili stariji od pedeset godina.

- Zahvaljujući donacijama i potporama neke su uspjeli zamijeniti novima, ali kako je učenika sve više, potrebe za nabavkom novih ima i danas. Prva veća sredstva za rad su ostvarili lani putem projekta koji su kandidirali pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Odobrenih 90.000 kuna uložili su u nove instrumente, uniforme, stalke, putne troškove nastavnika, te grijanje prostora - kaže Dujmović.

Dosada je kroz projekt prošlo više od stotinjak djece, dvadesetak ih je u cijelosti završilo osnovnu glazbenu školu, a petero ih je nastavilo i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u Karlovcu, dok je jedan već završio i srednju glazbenu školu smjer trube.

- On je prvi od svih učenika da je završio srednju školu, a koji su bili uključeni u naš projekt. Danas studira matematiku i asistent je dirigenta orkestra, što je značajan učinak ovog projekta, jer je prije desetak godina takvo što bilo nezamislivo. Još je rano reći hoće li netko od naših učenika nastaviti i akademsko obrazovanje i izgraditi karijere u glazbi, ali već imamo i takvih naznaka - govori Dujmović dodajući da glazbenu školu pohađa i njegovo troje djece.

Uz klavir učenici u Vrbovskom mogu učiti svirati na još četiri puhačka instrumenta, na trubi, klarinetu, saksofonu i flauti, a da bi svladali potrebna znanja i vještine o tome brine se petero nastavnika matične delničke glazbene škole. - Moj tata svira harmoniku i tubu, a ja sam se odlučila naučiti svirati klavir. Lijepo mi je i veselim se svakom dolasku na sat iako do škole putujem 12 kilometara. S radošću sviram jer me to veseli, a svaki dan obvezno pola sata vježbam i kod kuće – govori Valentina Alinčić iz Moravica, učenica 3. razreda smjera klavir. Antonija Kolarić, učenica 3. razreda smjera flaute, kaže da će nakon završene osnovne škole u nastaviti i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Flautu je odabrala jer daje lijepi ton, a svoje vještine naučene u glazbenoj školi rado primjenjuje i u puhačkom orkestru čiji je član.

Učenici sudjeluju na brojnim natjecanjima, a posljednje tri godine su se treći put plasirali i na državno natjecanje puhačkih orkestara.

- Vrlo je važno to što se djeca druže. Učenici kroz glazbenu školu stvaraju radne navike, a njeni polaznici mahom su uspješni učenici redovne. Važno je da djeca otkriju svoje potencijale, da se bave nečim kreativnim što će ih razviti kao osobe – zaključuje učitelj Dujmović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji