Obavijesti

News

Komentari 77

Godinama su pili otrovnu vodu: Posljedice mogu biti užasne...

Godinama su pili otrovnu vodu: Posljedice mogu biti užasne...
6

Jadna je ova država: Od 1989. zna se za nedopuštene razine opasnog arsena u vodi u Komletincima, ali nitko ništa nije poduzeo. Mještani preklinju da ih se hitno prestane trovati...

VIDEO

Zgrožena sam nakon što sam saznala da nas godinama truju arsenom, kao i činjenicom da nitko nije našao za shodno reći nam kakvu to vodu pijemo, ogorčeno je rekla Katica Novoselac, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Komletincima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31

Kao i ona, ogorčeni su svi stanovnici jer su doznali da piju otrovnu vodu već 28 godina.

 

Slučajno otkriveno

Ravnateljica dodaje:

- U siječnju ove godine utvrđeno je da u cjevovodu naše škole voda bakteriološki nije ispravna, rečeno nam je da pod hitno to riješimo i to smo uradili. Nakon toga dobili smo potvrdu da je voda bakteriološki ispravna. Na upit roditelja je li voda za piće, rekla sam da je, ne znajući da voda ima u sebi arsena više nego što je dozvoljeno. To je sasvim slučajno otkriveno, i to nakon što je utvrđeno da voda nije prošla sanitarnu inspekciju u jednom ugostiteljskom objektu u Komletincima. Nakon toga to je objavljeno na društvenim mrežama. Nažalost, u Vinkovačkom vodovodu su se tek nakon pritisaka javnosti i sve češćih upita kakvu vodu piju mještani Komletinaca oglasili dopisom koji su dostavili u poštanske sandučiće i u njemu su priznali da voda ima previše mangana, željeza, arsena i amonijaka – zaključila je.

Kaže kako je taj dopis bez potpisa odgovornih osoba iz Vodovoda, bez konkretnih pokazatelja o kojim se nedozvoljenim količinama radi.

'Masno su naplaćivali'

Zoran Popić, mještanin Komletinaca, kao i još neki dali su se nakon toga u traženje odgovora na internetu. Došli su do katastrofalnog podatka.

– Koliko ja znam, voda prema pravilniku EU smije imati maksimalno 10 mg/l arsena. Navodno je Vodovodu stigla uredba kojom je dozvoljeno da ona bude 50 mg/l, i to samo u razdoblju od tri godine, te da se nakon toga problem s arsenom mora riješiti. Nitko nam to nije rekao, niti se očitovao o tome da je ta količina u vodi koju pijemo trostruko veća. Tražimo da se utvrdi tko je to godinama zataškavao, zašto nam nisu rekli da voda koju pijemo iz bunara Livada u Komletincima nije za piće nego da je tehnička voda, unatoč tome tu su nam vodu cijelo vrijeme masno naplaćivali – rekla je Natalija Šutalo iz Komletinaca, jedna od mještanki tog mjesta koji su krenuli u borbu za istinom.

Mirko Matijašević, također iz Komletinaca, pokazuje analizu iz 2013. godine u kojoj stoji da je u komletinačkoj vodi 129 mg/l arsena.

– Nas tri prijatelja došli smo do tog pokazatelja, i ja sam odmah prestao piti tu vodu, a njih dvojica nisu. Nažalost, oni su preminuli, a ja sam još živ - kazao je Matijašević.

'Svaki dan kupujem 14 litara vode, i to platim blizu 50 kuna'

Anđa Milušić, svaki dan od kako je saznala da voda u Komletincima nije dobra za piće kupuje ju u trgovini.

- Svaki dan kupujem 14 litara vode, i to platim blizu 50 kuna, pa izračunajte koliko je to mjesečno, a s druge strane vodovodu plaćam vodu koju ne smijemo piti. Ne znam kako ću ovo izdržati - rekla je Anđa Milušić.

U Caffe Baru Contra od sada će vodu za piće kupovati, jer se ne usude više svojim gostima kuhati kavu i čaj s vodom iz vodovoda. Već se zbijaju i šale na račun vode, s upitom ‘Želite li vodu s arsenom ili bez?’

Kopanje novog bunara

Josip Šarić, gradonačelnik Otoka kraj Vinkovaca za problem u Komletincima čuo je 27. veljače i nimalo mu nije drago zbog toga.

– Mještanima Komletinaca smo u utorak uputili dopis u kojem ih izvješćujemo da voda u vodoopskrbnom sustavu iz bunara Livada nije ispravna za piće, te da ćemo poduzeti sve da Grad Otok osigura dostatne količine pitke vode, što uključuje i priključak na vodoopskrbni sudstva Otoka, što bi trebalo biti realizirano u roku od mjesec dana. Drugo na čemu ćemo inzistirati je kopanje novog bunara u Otoku, jer iz ovog koji imamo neće biti dovoljno vode, i treće, tražiti od onih koji nam mogu pomoći da se ubrza priključene na Regionalni vodovod kojim bi nam došla voda iz vodocrpilišta iz Sikirevaca - rekao je Šarić dodajući da ovaj problem s kojim su suočeni nikako ne bi trebao biti iskorišten u političke svrhe, pa niti u predizbornoj kampanji.

Dovodi i do karcinoma

Posljedice trovanja arsenom mogu biti katastrofalne.

- Simptomi koji mogu upućivati na akutno trovanje arsenom u ljudi su krvarenje iz probavnog trakta, povećani gubitak tekućine, niski tlak, prestanak rada bubrega... Nažalost, ako je organizam dulji period izložen trovanju, odnosno kad je riječ o kroničnom trovanju, onda čovjeku prijete šećerna bolest, karcinom kože, pluća, jetre i bubrega. Vrlo često trovanje arsenom izaziva i oštećenje perifernih živaca, odnosno perifernu neuropatiju, pojasno je prof. dr. sc. Igor Francetić. Slično kažu iz Hrvatskog toksikološkog zavoda:

- Kronično sustavno trovanje arsenom očituje se u promjenama kože, upalama sluznica te simptomima poput polineuropatije, slabosti, anoreksije, hepatomegalije, gastrointestinalnih tegoba, žutice, konjunktivitisa, nadražaja gornjih dišnih putova, hiperpigmentacije, ekcematoznog i alergijskog dermatitisa. Arsen je dokazani karcinogen te prema službenim podacima najčešće izaziva karcinom krvi, kože i pluća - objasnili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...