Obavijesti

News

Komentari 5

Gong je DIP-u prijavio brojne nepravilnosti na izborima: 'Nisu prozvali HDZ, i to više puta...'

Gong je DIP-u prijavio brojne nepravilnosti na izborima: 'Nisu prozvali HDZ, i to više puta...'

Gong je primio video građana iz kojeg je vidljivo kako Dubravko Šimenc, poznati HDZ-ovac i bivši vaterpolist, namješta glasačku kutiju, i koliko se može zaključiti iz snimke - neovlašteno daje instrukcije biračkom odboru

VIDEO

GONG je tijekom izborne kampanje upozorio DIP i Etičko povjerenstvo na neregularnosti koje su primijetili te je na svojim stranicama objavio reakcije koje su dobili na određene slučajeve.

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Državno izborno povjerenstvo kao središnje tijelo za nadzor izbornog procesa, nadležno je i za upozoravanje izbornih aktera na postupke koji bi mogli utjecati na poštenu izbornu utakmicu. Osim, DIP-a, tu je i Etičko povjerenstvo koje se brine da izborni akteri ponašaju u skladu s Izbornim etičkim kodeksom. Ipak, praksu sankcioniranja teško je uspoređivati s ranijim izborima jer DIP počisti svoje stranice nedugo nakon završetka izbora. No kako Gong godinama prati izbore, u našoj smo arhivi pronašli slučajeve koje ukazuju na DIP-ovu nedosljednost.

DIP: Na listama za europske izbore mora biti najmanje pet žena odnosno muškaraca
DIP: Na listama za europske izbore mora biti najmanje pet žena odnosno muškaraca

Gong je tijekom izborne kampanje upozorio DIP i Etičko povjerenstvo na neregularnosti koje smo primijetili, a na nekoliko primjera donosimo kako su reagirali na određene situacije. Kada su u pitanju nepravilnosti vladajuće stranke, više puta su propustili reagirati i eksplicitno prozvati vladajuću stranku za prijavljene nepravilnosti.

HDZ-ove izrezane snimke Milanovićevih "prijetnji" o otimačini djece

Nekoliko fact checking medija utvrdilo je da je HDZ dijelio snimke i netočnu i obmanjujuću tvrdnju, koju su prenijeli i neki mediji, da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prijeti kako će otimati djecu. Članci su potom dijeljeni na Facebooku bez da su dali ikakav kontekst izjavama predsjednika, uz naslove poput: "Stravična prijetnja Zorana Milanovića". 

Slučaj smo prijavili Etičkom povjerenstvu koje u svojem priopćenju uopće nije navelo koji je sadržaj navedenih prijava, čime je javnost ostala uskraćena za informaciju da je HDZ u kampanji lažno optužio predsjednika Milanovića da prijeti otimanjem djece. Umjesto da jasno osudi korištenje lažnih vijesti od strane vladajuće stranke, Etičko povjerenstvo je samo pozvalo sve izborne sudionike da predizborno nadmetanje vode argumentirano, a medijima da ne prenose sadržaj koji je u suprotnosti s vrijednostima Izbornog etičkog kodeksa. Tek u svojim priopćenjima nakon 10. travnja, Etičko povjerenstvo je počelo objavljivati i sadržaj prijava.

S druge strane, Domovinskom pokretu je zbog plakata “za jedne je Vukovar oslobođen, a za druge je pao”, Upozorenjem naređeno da ga bez odgode ukloni zbog iznošenja laži i insinuacija o političkim suparnicima u odnosu na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i HDZ-a, što je, kako ističu, protivno točkama Izbornog etičkog kodeksa. HDZ-ov sporni video Zorana Milanovića je, pak, još uvijek dostupan na njihovim društvenim mrežama.

Korištenje javnih resursa za izbornu promidžbu

Upozorili smo DIP da se članovi Vlade u svojim porukama kojima, izravno ili neizravno, pozivaju na davanje podrške vladajućoj stranci, koriste sredstvima iz fondova Europske unije kako bi najavili gradnju određenih objekata ili jednostavno da prikažu korištenje takvih sredstava kao uspjeh Vlade, kao i da koriste javne službe u tu svrhu. Time oporbene stranke stavljaju u nepovoljniji položaj budući da po samoj svojoj funkciji nemaju pristup takvim sredstvima.

Primjeri za to jesu najava izgradnje veteranskog centra u Krapini koja je financirana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, što su sredstva Europske unije, na službenoj Facebook stranici premijera Plenkovića te korištenje hrvatske policije od strane ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

U svojem odgovoru, DIP je naveo da “isticanje stranačke pripadnosti i stranačkih aktivnosti (primjerice određenih provedenih ili planiranih projekata financiranih sredstvima Europske unije) odnosno iznošenje osobnog stava o postupanjima državnih odnosno javnih tijela na pojedinačnim profilima javnih osoba na društvenim mrežama nije zabranjeno izbornim zakonom, naročito u vrijeme izvan izborne promidžbe”. Nadalje, ističu da “osobe odnosno dužnosnici mogu i u vrijeme izborne promidžbe i dalje obavljati njihove redovite aktivnosti koje proizlaze iz zakonom utvrđenog djelokruga tijela u kojima obnašaju dužnost, no iste se ne smiju koristiti u svrhu izborne promidžbe”. 

Dakle, državni dužnosnici slobodno mogu koristiti javna sredstva kao svoje uspjehe, dokle god to čine na svojim privatnim profilima, smatra DIP. Ovo je suprotno njihovoj praksi iz 2019. kada su na Gongovu prijavu upozorili Kolindu Grabar Kitarović da korištenje vojske u kampanji nije dopušteno, pa je HDZ-ova kandidatkinja moralo ukloniti sporne  fotografije. 

Mostarski HDZ nudio pomoć u registraciji za izbore

Gradski odbor HDZ BiH Mostar pozivao je birače da se u njihovim prostorijama registriraju za glasanje u Bosni i Hercegovini. Taj postupak može provoditi isključivo diplomatsko-konzularno predstavništvo, nikako stranačka organizacija jer tako ima uvid tko je podnio zahtjev, kao i u osobne podatke prijavljenih biračica i birača. Ured GO HDZ-a i konzulat u Mostaru udaljeni su samo 850 metara, čime se ovakav poziv ne može pravdati željom da se olakša i pomogne biračima, stoga smo i ovo prijavile DIP-u.

DIP to smatra činom "logističke potpore" i ne pravi razliku između konzulata i političkih stranaka, pri tom ignorirajući da se ne radi samo o pozivu za registriranje, nego i o pomoći u njihovim prostorijama. Takvo obrazloženje smatramo ozbiljnim propustom da se upozori na moguću manipulaciju voljom birača.

DIP: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU
DIP: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Ovakvi postupci dovode u pitanje i jednakost političke utakmice, jer oni kojima je "pružena logistička podrška" mogu potencijalno biti upućeni na glasanje za opciju koja im je tu podršku pružila. DIP-u je ta dimenzija ovakve pomoći očigledno promaknula.

Planer za glasanje ili potencijal za narušavanje slobodne volje birača?

Gong je u DIP-u prijavio Možemo - politička platforma zbog "planera za glasanje" koji je nudio opciju da se onaj tko ga ispunjava obveže da će glasovati za Možemo. U obrascu se još obvezno tražilo da se navede kada će i gdje glasati, e-mail adresa te koga će još pozvati na glasanje. Popunjavanje ovih podataka koji mogu dovesti do njihove identifikacije na dan parlamentarnih izbora, otvara prostor za utjecaj stranke na slobodnu volju birača.

U odgovoru DIP-a stajalo je da Možemo mora izmijeniti obrazac u dijelu obveznog glasanja, što su odmah i učinili. Što se tiče dijela obrasca koji se odnosi na politiku privatnosti trećih osoba čiji se podaci mogu unijeti od strane osoba koja ispunjava obrazac, zatražili su mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, u koji nemamo uvid.

Plenković i donošenje listića u kuće

Nakon što je Nacional objavio snimku u kojoj premijer Plenković poziva članove HDZ-a da nose izborne listiće u kuće starijim biračima, čime se narušava regularnost izbornog procesa, i taj smo slučaj prijavili DIP-u.

Izbori za EU parlament: Počela službena izborna promidžba
Izbori za EU parlament: Počela službena izborna promidžba

Postoji točno utvrđena procedura kako stariji birači mogu zatražiti dolazak biračkog odbora radi glasanja od kuće. Stariji birači i biračice trebaju unaprijed kontaktirati izborno povjerenstvo ili se na birački dan, najbolje ujutro javiti biračkom odboru, koje je sastavljeno od članova više stranaka. Niti jedna stranka, pa tako ni HDZ ne bi smio imati ekskluzivno pravo nošenja glasačkih listića nekome izvan biračkog mjesta. O listićima brine višestranački birački odbor, a procedura je jasno propisana.

DIP u svojem odgovoru nije htio ulaziti u procjenu stvara li ovakav način motivacije birača ujedno i opasnost za njihovu slobodnu biračku volju, već su nas samo uputili na upite o glasanju birača od kuće.

Kršenje izborne šutnje ne odnosi se na dužnosnike

Premijer Andrej Plenković dan prije izbora otvorio je Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, a društvo su mu pravili i ministri Gordan Grlić Radman i Damir Habijan. Premijer se prethodno obratio DIP-u, kojemu nije sporno da je Plenković na dan šutnje u Mostaru, samo su preporučili da što “javni istup smanji na najmanju moguću mjeru” na događaju, a hrvatskim medijima da o tome pišu nakon izborne šutnje. Bosanskohercegovački mediji nemaju takve ograde.

Gong smatra neprimjerenim sudjelovanje predsjednika i članova Vlada Republike Hrvatske na dan izborne šutnje na događaju koji nije od vitalnog značaja za Republiku Hrvatsku, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se odvija u BiH u kojoj Hrvati čine jedan od tri konstitutivna naroda, i to u Mostaru u kojem Hrvati čine gotovo polovicu stanovništva.

Pravila izborne šutnje trebaju se jednako odnositi na sve izborne aktere, i eventualne iznimke dozvoliti samo kada se radi o slučajevima kada bi za Republiku Hrvatsku mogla nastati šteta, u što sudjelovanje na otvaranju ovakvog događaja nikako ne može biti slučaj.

Još uvijek čekamo objašnjenje DIP-a zašto je bilo nužno dozvoliti ovakvu iznimku.

Poznati HDZ-ovac neovlašteno dira izborni materijal na izborni dan

Gong je primio video građana iz kojeg je vidljivo kako Dubravko Šimenc, poznati HDZ-ovac i bivši vaterpolist, namješta glasačku kutiju, i koliko se može zaključiti iz snimke - neovlašteno daje instrukcije biračkom odboru.

Trumpov šef diplomacije bio bi užasan problem za Hrvatsku jer je čest gost Vučića u Beogradu
Trumpov šef diplomacije bio bi užasan problem za Hrvatsku jer je čest gost Vučića u Beogradu

Prema javno dostupnim podacima, Šimenc nije bio biračkog odbora niti izbornog povjerenstva, ali sudeći po njegovim objavama na društvenim mrežama aktivno sudjeluje u HDZ-ovoj kampanji. Izborni materijal smiju dirati isključivo članovi i članice biračkog odbora, zbog čega je Šimenc zaslužio prijavu izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Ipak, iz odgovora izbornog povjerenstva Grada Zagreba proizlazi da nije sporno što se Šimenc ušetao na biralište s novom biračkom kutijom i davao instrukcije biračkom odboru. “Birački odbor se uplašio da im kutija neće biti dovoljna, tražili su drugu od Izbornog povjerenstva, a u međuvremenu je Dubravko Šimenc donio kutiju čiju ste fotografiju priložili, no kutija je uklonjena s biračkog mjesta odmah čim je navedeni birački odbor nazvao”, odgovorili su nam iz Povjerenstva.

Gong smatra izuzetno problematičnim da neovlaštena osoba na taj način dolazi na biralište i upliće se u rad biračkog odbora, čime narušava njihov integritet i narušava regularnost izbornog procesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...