Obavijesti

News

Komentari 212

Ekipe ZET-a na terenu, kod Županje pala čak 51,5 litra kiše

Ekipe ZET-a na terenu, kod Županje pala čak 51,5 litra kiše
108

Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za središnju Hrvatsku i Slavoniju. Iznimno jaki udari vjetra rade probleme u većini zemlje. Ponegdje pada i obilna kiša

VIDEO

U Zagrebu je počeo puhati jak vjetar koji stvara probleme u prometuZbog nestanka električnog napona na Mihaljevcu, tramvajske linije 8 i 14, od 14.52 sati, prometovale su Draškovićevom i Vlaškom ulicom do Kvaternikovog trga. Od 15.07 sati ove tramvajske linije prometuju redovito. 

Tramvajske linije 12, 13, 14 i 17,  koje su zbog otklanjanje reklamnog transparenta sa žica gornjeg voda u Frankopanskoj ulici prometovale preusmjereno, od 14.20 sati nastavile su prometovati svojim redovitim trasama.

Srušeno stablo zaustavilo je promet u Ulici Zelengaj. Zbog toga nije vozila autobusna linija 138 Britanski trg – Zelengaj. Nakon uklanjanja srušenog stabla, autobusna linija prometuje redovito.

Jak vjetar otežava promet na autocestama i moru

Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta D38 u mjestu Orljavac, a za sav promet opet su otvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački, izvijestio je HAK u četvrtak popodne. 

Od 17.50 sati, zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorena je državna cesta D51 u mjestu Bjeliševac kod Kutjeva.

No, jak vjetar i dalje usporava promet na autocestama: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, A1 između Zagreba i Bosiljeva 2, vijadukta Božići i južnog dijela tunela Svetoga Roka, te između čvorova Šestanovac i Vrgorac, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Bregana i Križ, te na A4 Zagreb-Goričan između čvorova Breznički Hum i Ivanja Reka.

Kolnici su mokri i skliski u Slavoniji, a zbog uklanjanja stabala s kolnika, za sav promet, zatvorena je Sljemenska cesta u Zagrebu.

U prekidu je trajektna linija Sumartin-Makarska, te katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa i Split-Hvar-Korčula.

Split: Vatrogasci uklanjaju stabla i grane s ulica i prometnica

Zbog mjestimičnih udara bure i sjeverozapadnog vjetra tijekom srijede popodne, noći, ali i u četvrtak ujutro vatrogasci sa šireg splitskog područja uklanjaju stabla i grane s gradskih ulica i prometnica. Nitko, zasad, nije ozlijeđen, javlja HRT.

Jak vjetar puše i u unutrašnjosti zemlje. Za četvrtak je izdano crveno upozorenje za unutrašnjost zemlje. 

Prema Meteoalarmu, crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno

Meteoalarm: Moguće su štete i nezgode opasne po život

- Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere - objašnjenje je crvenog upozorenja na Meteoalarmu.

Snažni udari vjetra prijete Zagrebu i Slavoniji. 

U Zagrebu udari vjetra do 75 km/h, u Slavoniji i Baranji obilna kiša

Na širem zagrebačkom području vjetar bi mogao puhati brzinom do 75 kilometara na sat, dok se za Slavoniju i Baranju upozorenje, uz vjetar, odnosi i na obilniju kišu koje bi moglo pasti i do 40 litara po četvornom metru.

Na Jadranu udari vjetra i do 150 km/h

Za Jadran je izdano žuto upozorenje. Ipak, tijekom današnjeg jutra, vjetrovi će biti jači nego u unutrašnjosti. Na otvorenom moru i podno Biokova mogući su udari vjetra veći od 150 km na sat. 

U Međimurju u nekim dijelovima nestalo struje

U Međimurskoj županiji puše jak olujni vjetar, povremeno praćen slabom kišom i nestankom struje u pojedinim dijelovima županije. Većih incidenata u prometu i po mjestima nije bilo, kao ni zastoja u prometu. 

U gradu Čakovcu je vjetar srušio table i nosio pojedine dijelove nekih objekata, primjerice prozora. Na sreću, za sada nema ozlijeđenih.

Kiša poplavila njive i dvorišta u Slavoniji

Obilna kiša koja od sinoć pada na području cijele Slavonije poplavila je njive i dvorišta obiteljskih kuća u Orljavcu i Kamenskoj između Požege i Pakraca. Vatrogasci, koji su od sinoć na terenu, uklanjanju porušena stabla u općini Čaglin te ispumpavaju vodu iz podruma nekoliko kuća i stambenih zgrada na požeškom području. U Orljavcu se na cestu izlila rijeka Orljava pa se promet odvija otežano. Zbog vode koja nadire cestu će poslijepodne vjerojatno zatvoriti za sav promet. 

Najteže je u Kamenskoj gdje je obitelji Papak voda došla do ulaznih vrata kuće. Poplava im je uništila plastenike i kompletne poljoprivredne površine. 

- Voda nosi sve sa sobom. Nezaustavljivo nadire. Prije desetak dana smo imali istu situaciju, ali ovo je još gore – požalio nam se Vinko Papak. Za područje Slavonije i središnje Hrvatske Meteoalarm je izdao crveno upozorenje što znači da je vrijeme izuzetno opasno. 

Elementarna nepogoda za Vukovarsko-srijemsku županiju

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić proglasio je elementarnu nepogodu za cijelo područje zbog obilne kiše i vode na poljoprivrednim površinama u općinama Drenovci, Gunji, Vrbanji, Nijemcima i gradu Iloku. 

Poplavljene poljoprivredne površine obišli su zamjenici župana Željko Cirba i Zdravko Kselić,  predstojnik ureda župana Marinko Beljo te predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Andrija Matić.

U posljednja 24sata na području mjerne stanice Gradišta kod Županje, pala je 51,5 litra kiše po četvornom metru, podaci su DHMZ-a. 

U Osijeku stabla padala na cestu i blokirala promet

Najavljivano nevrijeme, za koje su prognostičari ukazivali da će biti orkanskih razmjera, u četvrtak oko 11 sati počelo je komplicirati život i u Osijeku. Prema riječima zapovjednika osječke vatrogasne postrojbe, Borisa Banjana, samo u sat vremena imali su tri intervencije uklanjanja stabala koja su pala na cestu i nakratko blokirala promet. S krova zgrade u Ulici Republike Hrvatske vatrogasci su morali skidati lim koji je zbog velikih udara vjetra prijetio pasti na cestu. 

U noći sa srijede na četvrtak u Vukovarskoj ulici u Osijeku drvo je palo na dva automobila i pričinilo veliku materijalnu štetu.

U Vatrogasnoj zajednici Grada Vukovara kažu da nisu imali toliko intervencija koliko se moglo očekivati zbog jakog vjetra. Napomenuli su da je veću štetu prouzrokovalo tek stablo koje je u Borovu naselju palo na parkiralište i oštetilo automobil.

Iako većih problema zasad nema, građane se upozorava da budu oprezni jer po svim dijelovima grada lete razni predmeti, a u Retfali je stablo palo na tramvajsku prugu, zbog čega je prekinut tramvajski promet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.