Obavijesti

News

Komentari 16

Grane najstarijeg šibenskog stabla pale na terasu pivnice

Grane najstarijeg šibenskog stabla pale na terasu pivnice
8

Srećom, ispod murve nitko nije sjedio. Riječ je o najstarijem stablu u Šibeniku, posađenom prije 500 godina. Stablo ove 'zavjetne murve' nitko ne želi rezati

VIDEO

Na stolove i stolice pivnice Toni u Šibeniku u subotu su se iz čista mira odlomile grane murve ili duda, teške više stotina kilograma.

Srećom, ispod stabla nitko nije sjedio jer su grane pale oko 14 sati kada su pivnicu napustili jutarnji gosti, a popodnevni još nisu stigli.  Riječ je o najstarijem stablu u Šibeniku.

- Radi se o zavjetnom stablu posađenom prije pola tisućljeća kraj crkvice sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. Ne zna se što je bilo s pomorcem koji ju je tada posadio, ali zavjetna murva 500 godina odolijeva neverama i svim drugim nedaćama. Grane i deblo murve upijaju vodu, a kako je ove godine jako puno kišilo, od težine su se odlomile - rekao nam je Siniša Burić, direktor gradskog poduzeća Zelenilo koje skrbi o stablu.

Murva je zaštitni znak četvrti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema njegovim riječima, tvrtka ima puno problema kod održavanja tog stabla. Zbog stepenica i uskih ulica tu se ne mogu približiti platformama s kojih bi rezali grane, a radnike ne smiju slati da se penju po stablima. 

- Jednom smo htjeli stablo odsjeći u deblu, kako bi se obnovilo, ali ljudi su nas molili da to ne radimo jer bi izgubili hlad. Ipak, s vremena na vrijeme angažiramo planinare da nam pomognu i oni odrežu stare grane - kaže Burić.

Stanari negoduju, ali najvažnije im je da se murva ne posiječe jer je odavna zaštitni znak četvrti. Zelenilo planira u najskorije vrijeme osigurati stablo kovanom ogradom. Pokušat će u arhivima saznati što više o povijesti murve, te će ga označiti tablom i prezentirati ga kao gradski spomenik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda