Obavijesti

News

Komentari 322

''Mi nismo krpe za brisanje, ali se prema nama tako odnose''

''Mi nismo krpe za brisanje, ali se prema nama tako odnose''
37

U splitskom KBC-u štrajka 70 posto od 450 liječnika. Štrajka isti postotak medicinskih sestara, a 100-postotni odaziv zabilježen je u bolnici u Dubrovniku

VIDEO

U srijedu u sedam sati počeo je štrajk u hrvatskim bolnicama kojem će se, prema tvrdnjama sindikata, odazvati 70 posto liječnika i medicinskih sestara. Zbog toga pacijenti mogu očekivati povećane gužve i čekanja u bolnicama.

U splitskom KBC-u oko 70 posto od 450 liječnika sudjeluje u štrajku. Štrajka i isti postotak medicinskih sestara, od njih 1.400. Ravnatelj splitskog KBC-a Kolja Poljak je rekao kako nije moguć potpuni štrajk u bolnicama zbog naravi zdravstvenog sustava.

- U splitskom KBC-u, bez obzira na štrajk radi svih 16 hitnih prijema, te operacijske sale, odjeli za trudnice i djecu, a u slučajevima potrebe biti će poduzeti i zahvati na sprječavanju invaliditeta pacijenata - rekao je Poljak. 

Najviše problema očekuje se na kirurgiji jer se ne zna koliko će se hitnih slučajeva pojaviti u salama na operacijama. 

Na pedijatriji KBC-a Zagreb nitko od liječnika neće štrajkati pa će se sve odvijati prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Među onima koji će raditi su i jedinice intenzivne skrbi i dijalize, te onkologije. 

Odaziv od 100 posto za sada bilježi bolnica u Dubrovniku. Osječka bolnica i zagrebačka Klaićeva bolnica bilježe odaziv medicinskog osoblja od 60 do 70 posto. 

Nakon prvih informacija prema kojima je odaziv štrajkaša u pakračkoj bolnici 100 posto, oglasio se ravnatelj te bolnice i naglasio kako je u štrajku tek 1 posto medicinskih sestara i 15 posto liječnika. 

Prašnjak: Mobbing i teror

Na konferenciji za novinare rečeno je kako se na medicinske sestre i tehničare vrši 'pritisak i teror' te da neki traže da se skinu plakati koji pozivaju na štrajk. Predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je kako neki traže i da se poimence popišu svi koji su se pridružili štrajku. Situaciju je nazvala 'velikim mobbingom i neviđenim pritiskom'. 

- Medicinske sestre nisu krpe za brisanje niti su u ptičjem rezervatu, ali se prema njima posljednjih dana tako odnose - rekla je Prašnjak. 

Sindikati će ravnatelje bolnica i glavne medicinske sestre koje vrše takav pritisak prijaviti Inspektoratu, a budući da im vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, pisat će i Europskom parlamentu i tražiti da im se plati jer rade kao nedjeljom, piše dnevnik.hr.

Milinović: Milanović bi trebao preuzeti inicijativu

Bivši ministar Darko Milinović rekao je kako je oporba upozoravala da će doći do kaosa u zdravstvenom sustavu. Taj kaos rezultirao je, kaže, štrajkom u hrvatskim bolnicama.

- Uistinu mislim da je nedostaje malo dobre volje da se dogovore. Sindikati su spremni odgoditi sva ona financijska davanja za iduću godinu i povući određene tužbe. Treba zatomiti taj međuljudski odnos i staviti u prvi red interes pacijenata. Premijer Zoran Milanović trebao bi preuzeti inicijativu - predlaže Milinović. 

U kontaktu je i s gospićkom bolnicom, koja je također u štrajku, a prema informacijama, koje on ima, u bolnici Dubrava je od 40 operacija odgođeno njih 35.

Hitna služba funkcionirat će 24 sata dnevno

Ministarstvo zdravlja je bolničkim ustanovama poslalo odluku o poslovima koje ne smiju prekidati tijekom štrajka. Kod svakog pacijenta treba obaviti osnovne dijagnostičke postupke i preglede da se isključi hitno stanje, a Hitna služba mora funkcionirati 24 sata dnevno. 

Hitna služba KBC-a Zagreb radi normalno. 

- Kod nas štrajka nema jer to nije moguće, a organizacija je kao i uvijek. Nisam primijetio ni značajno veći broj bolesnika koji bi došli u hitnu službu - rekao je za HTV Dragutin Ivanović, predstojnik Klinike za hitnu medicinu KBC-a Zagreb. 

Ministarstvo će, dok traje štrajk, nadzirati funkcioniranje sustava i poduzeti sve potrebno da zdravlje ljudi ne bi bilo ugroženo. 

S obzirom na to da je štrajk najavljen samo u bolničkom sustavu, zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj službi i dalje će normalno raditi.

Štrajk bi mogao trajati sedam dana

Kadrovski će se pojačati bolničke hitne službe kako bi bile spremne za mogući povećan broj pacijenata. 

Iako se zasad ne zna koliko će štrajk liječnika i medicinskih sestara trajati, nakon prvih najava govorilo se da to neće biti dulje od sedam dana. 




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 322
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini