Obavijesti

News

Komentari 92

Hakeri napali Traumatologiju: Srušio se sustav s podacima

Hakeri napali Traumatologiju: Srušio se sustav s podacima
1

Zbog napada virusom, imali smo problem pada sustava na starom serveru gdje su se pohranjivali radiološki podaci, potvrdili su nam iz zagrebačke bolnice. Sve su prijavili policiji

VIDEO

Hakeri, nažalost, postaju sve kreativniji, ali bešćutniji. Više ne biraju koga će napasti. Sredinom prosinca napali su sustav Klinike za traumatologiju u Zagrebu. Srušili su sustav s radiološkim podacima pacijentima među kojima su bile i rentgenske slike. Tako pacijenti nisu mogli dobiti slike svojih lomova.

- Slomio sam ruku te nakon što sam dobio otpusno pismo zatražio sam rentgensku sliku. U bolnici su mi kazali da mi ju ne mogu dati jer im je sustav pao, odnosno da ih je netko hakirao - kazao nam je jedan od pacijenata.

Da su hakeri napali Kliniku za traumatologiju, potvrdio nam je i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice doc.dr.sc. Mario Zovak, dr.med. 

- U Klinici za traumatologiju nije pao bolnički informativni sustav i nisu nestali podaci o liječenju pacijenata. Istina je da smo imali problem pada sustava na starom serveru gdje su se pohranjivali radiološki podaci, radi napada virusom, ali svi su podaci spašeni iz backupa i prebačeni na novi server. Slučaj je prijavljen policiji radi utvrđivanja načina upada virusom kako bi se, ubuduće, od istog zaštitili - kazao nam je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Računalni stručnjak kazao nam je da su za njega hakeri koji napadaju bolnice bešćutni. Iz policije su nam kazali da su ovakvi zločini u porastu.

- U prvih 10 mjeseci 2016. godine evidentirali smo 1504 kaznenih djela, protiv računalnih sustava, programa i podataka u odnosu na 1171 kaznenih djela u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatska je druga u svijetu po broju hakerskih programa koji zaključaju računalo.

Što se tiče zaštite od hakerskih napada, iz Nacionalnog CERT-a, organizacije koja se bavi očuvanjem informacijske sigurnosti javnih sustava u Hrvatskoj preporučuju upotrebu antivirusnog softvera s ažuriranom bazom podataka mogućih napada, redovitu nadogradnju operacijskog sustava, zatim redovitu izradu rezervnih kopija podataka ili operativnog sustava te preporučuju da treba biti oprezan i ne aktivirati bilo kakve izvodljive datoteke ponuđene mailom ili nekim drugim Internet servisom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.