Obavijesti

News

Komentari 75

Plenković: Blizu smo, mislim da ćemo se do petka dogovoriti

Plenković: Blizu smo, mislim da ćemo se do petka dogovoriti
1

Moj cilj ostaje da u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republikeimam potrebnih 76 potpisa i da nakon toga krećemo u ono što je najbitnije, formiranje Vlade, kaže Plenković

VIDEO

Nešto poslije 20 sati, u srijedu navečer, završila je šesta runda pregovora HDZ-a i mosta, ali dogovor još nije postignut. 

- Mislim da smo blizu dogovora. U iduća dva dana predstavit ćemo rješenja koja smo našli i mislim da bi do petka trebali imati dogovor o cjelovitom paketu. Ako se do petka potvrdi razumijevanje koje smo ovih dana postigli, u idućem tjednu moći ćemo ići prema formiranju Sabora i Vlade.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ranije je izrazio je uvjerenje da bi u srijedu, a najkasnije u četvrtak "trebali biti u poziciji reći" da su s Mostom nezavisnih lista postigli dogovor o cjelokupnom paketu suradnje.

- Vjerujem da danas, a najkasnije sutra bi trebali biti u poziciji reći da smo postigli dogovor o paketu - rekao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan o današnjim pregovorima s Mostom.

Istaknuo je da su protekla tri tjedna vrlo temeljito razgovarali. Smatra da su se za to vrijeme i bolje upoznali jer, rekao je, niti on ranije nije poznavao neke od mostovaca niti oni njega.

Drži i da su tijekom pregovora izgradili jedan stupanj suradnje i povjerenja koji je na "vrlo solidnim temeljima".

- Nakon današnjih razgovora mislim da ćemo svi biti u poziciji malo jasnije konstatirati do kojeg stupnja suradnje su došli HDZ i Most. Moj cilj ostaje da u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović imam potrebnih 76 potpisa i da nakon toga krećemo u ono što je najbitnije, formiranje Vlade do prve sjednice Sabora - naglasio je Plenković.

'S Maletić ću razgovarati kada se vrati u Zagreb iz Strasbourga'

Na novinarsko pitanje računa li u Vladi i na potpredsjednicu HDZ-a i zastupnicu u Europskom parlamentu  Ivanu Maletić, odgovorio je da je Maletić ovaj tjedan u Strasbourgu gdje radi važno izvješće vezano uz gospodarska pitanja i regionalni razvoj te će s njom će razgovarati kada se vrati u Zagreb. Razgovarat će i s nizom kolega koji, temeljem svojih kvaliteta i političkih postignuća, konkuriraju za ključna mjesta u Vladi.

- Ivana je dala izniman doprinos našoj kampanji. Izvanredno smo surađivali i surađujemo u Europskom parlamentu, vodila je radnu skupinu za izradu HDZ-ova izbornog programa i na kojem god mjestu bila, dat će jako kvalitetan doprinos HDZ-ovoj politici i boljitku zemlje - rekao je predsjednik HDZ-a.

HSS dao potpise potpore

Plenković je, na novinarski upit, potvrdio da je dobio potpise potpore za mandatara svih pet saborskih zastupnika HSS-a. Izrazio je zadovoljstvo zbog njihove potpore, rekavši da je to dobra gesta.

Što se tiče unutarnjih procesa u HSS-a,  to "njihova stvar"., rekao je.

Smatra i da je HDZ, nakon rezultata parlamentarnih izbora, u poziciji dobiti široku potporu. Rekao je da po onome iz kontakata koje ima, potpisi uopće nisu u pitanju.

Ponovio je kako je HDZ-ova strategija da s Mostom, koji je osvojio 13 saborskih mandata, pokuša ostvariti strateško partnerstvo i stabilnu Vladu uz potporu i drugih saborskih zastupnika. Drži da je za hrvatsku demokraciju i društvo dobro i da manjinski zastupnici daju potporu Vladi, a dio Vladina programa bude zaštita manjinskih prava. "Na tome ću inzistirati jer mislim da je to dobro i za Hrvate u susjednim zemljama i za sve manjine u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Vezano uz izjave potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je zapošljavanje u javnim poduzećima etnički diskriminatorno, Plenković je podsjetio da je u izbornom programu HDZ-a jedna od ključnih točki bila depolitizacija javnih poduzeća, profesionalizacija i kontroliranje ostvarivanja rezultata njihova rada. "U tom smislu kriterij nacionalne pripadnosti nije ključ. Vlada svojim instrumentima treba podupirati nacionalne manjine i ima načina da one budu zadovoljne a ne nužno kroz taj pristup koji se pojavio u javnosti", poručio je.

Jandroković: Sporazum s Mostom se može dogoditii danas   

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je rekao kako  vjeruje da se sporazum  s Mostom može dogoditi danas.

- Postigli smo visoku razinu usklađenosti. Usuglasili smo se oko većine stvari i ostalo je još nekoliko važnih odluka. Vjerujem da se to može dogoditi danas - kazao je Jandroković novinarima odgovarajući na novinarski upit kada će biti postignut dogovor s Mostom.

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak ekspertnih skupina HDZ-a i Mosta nezavisnih lista.

Most će se odreći jednog ministarstva za poziciju šefa Sabora?

HDZ je Mostu ponudio pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, ali Most je, neslužbeno doznaje Večernji list, spreman prihvatiti četiri ministarstva, dakle odreći se jednog, kako bi dobili poziciju predsjednika Sabora.
Most od te funkcije, kako doznajemo, ne kani odustati jer smatraju da u ovom političkom trenutku ne bi bilo dobro da sve tri ključne pozicije u državu drži HDZ- premijersku (Plenković), predsjedničku (K. Grabar Kitarović je bila kandidatkinja HDZ-a) te onu šefa Sabora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.