Obavijesti

News

Komentari 86

HDZ i SDP rastu, Živi zid se gotovo izjednačio s Mostom

HDZ i SDP rastu, Živi zid se gotovo izjednačio s Mostom
8

Oko pitanja hoće li Vlada HDZ-a i HNS-a odraditi mandat do kraja, građani su podijeljeni. Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, a da će odraditi još 3 i pol godine misli njih 42 posto

VIDEO

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u lipnju – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o političarima, potezima vladajućih i smjeru u kojem Hrvatska ide.

HDZ i SDP prema rezultatima ovog istraživanja bilježe blagi rast, Most pada, dok je Živi Zid postojan. 

HDZ lipanj završava s 34,8 posto i već je treći mjesec u blagom rastu. Istina, sve je to unutar statističke pogreške baš kao i rast SDP-a koji lipanj završava na potpori od 22,2 posto. Most je „izletio“ iz Vlade, a lipanj završava potporom od 7,4 posto. Mjesec prije imali su potporu od 9,2 posto. Živi zid je postojan i može računati na potporu od 7,3 posto.

Nakon njih, sljedeća je stranka Milana Bandića 365 s potporom od 3,6 posto, slijedi ih HSS koji se oporavio i sada uživa potporu od 3,3 posto, IDS može računati na 2,6 posto, a HNS pak ima potporu od 2,4 posto. HSU lipanj završava na potpori od 2,4 posto, a stranka Pametno na 2 posto. Ostale stranke ili neke druge, imaju trenutačno 5,3 posto među biračima, a neodlučnih birača je 6,5 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Većina ne odobrava rad Vlade 

Oko pitanja hoće li Vlada HDZ-a i HNS-a odraditi mandat do kraja, građani su podijeljeni. Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, da će odraditi još 3 i pol godine misli njih 42 posto, a ne zna njih 15 posto.
 
U odnosu na mjesec prije to je zapravo dobar rezultat za premijera. Tada je 56 posto građana mislilo da koalicija neće odraditi mandat do kraja, a tek ih je 32 posto mislilo suprotno. 

Vladine politike ne odobrava 54 posto ispitanika, odobrava ih 34 posto, a ne zna njih 12 posto. No i tu je vidljiv blagi pad pesimizma u Vladine politike i porast optimizma. Mjesec prije Vladine politike nije podržavalo 63 posto ispitanika, a uz Banske dvore bilo ih je samo 27 posto.

Raste optimizam

Iako većina građana, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, suprotno misli njih 24 posto, a ne zna 11 posto. Činjenica je kako je zaustavljen tromjesečni trend rasta pesimizma smjerom kojim ide Hrvatska i prvi je ovo mjesec u kojem raste optimizam.

Raste i potpora predsjednici

Svaki drugi građanin, ili njih 50 posto, daje podršku radu predsjednice, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na mjesec prije. Istodobno, 40 posto birača joj ne daje podršku, ali taj je broj u padu. Ne zna njih 10 posto.

Plenković je popravio dojam

Među ispitanicima i dalje ima najviše onih koji o Predsjednici imaju pozitivan dojam – njih je 55 posto, dok je onih s negativnim dojmom 37 posto. Premijer Plenković je među ispitanicima popravio dojam u odnosu na mjesec prije i sada o njemu pozitivno misli njih 43 posto, dok je onih s negativnim dojmom 46 posto. Božu Petrova pozitivnim ocjenjuje 36 posto ispitanika, a negativan dojam ima njih 52 posto. O Davoru Bernardiću među ispitanicima 25 posto njih misli pozitivno, a njih 55 posto negativno. 

Istraživanje provodi agencija Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 978 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a