Obavijesti

News

Komentari 177

HDZ ima najveću potporu, SDP mu za petama, a Škoro je treći

HDZ ima najveću potporu, SDP mu za petama, a Škoro je treći
1

Nešto veća promjena u odnosu na prošli mjesec dogodila se samo kod SDP-a i neodlučnih birača. Svi ostali padovi ili usponi mjere se u promilima, smanjio se i rast HDZ-a

VIDEO

Što su izbori bliže, neizvjesnost je sve veća. Da se glasa ovu nedjelju HDZ bi s 29,7% bio relativni pobjednik. Točno ili samo jedan posto manje ima SDP koji je ovaj mjesec na 28,7. I dalje je treća i jedina koja još prelazi izborni prag Škorina stranka. Ali je sad bliže devet nego 10 posto (9,3%), podaci su HRT-ovog HRejtinga

Prvi ispod praga je Most (4,3%) koji je prije tri dana odlučio da će u srpnju sam tražiti svoju sreću.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenkovića izviždali aktivisti 

Pokretanje videa...

01:18

Bez koaliranja s jačim partnerom, nikakve šanse za ulazak u Sabor nema nijedna od preostalih 13 stranaka iz istraživanja. Ni HSS (2,2%), ni Pametno (1,7%), a ni IDS (1,6%) da je Hrvatska jedna izborna jedinica. HNS bi zaokružilo manje od jedan i pol posto (1,4%) birača, a oko jedan se vrte: HSU (1,1%), Bandićeva (1,0%), Pernarova (0,9%) i stranka Anke Mrak Taritaš (0,8%) koja je izjednačena sa Živim zidom (0,8%).

Slijedi ga nova opcija - Stranka s Imenom i Prezimenom (0,7%) koja si je za glavnog stratega uzela Ivicu Relkovića, istog onog političkog analitičara koji je bio Mostov taktičar kad je ta stranka osvojila 15 mandata. Začelje HRrejtinga "drže" Škorini partneri - Neovisni za Hrvatsku (0,6%) i Hrvatski suverenisti (0,6%) te HSLS (0,6%).

Penava bivšem šefu: Tko krene đonom na nas, dobit će lakat...
Penava bivšem šefu: Tko krene đonom na nas, dobit će lakat...

Usporedimo li rezultate s prošlomjesečnima evo tko najviše raste, a tko pada:

Nešto veća promjena u odnosu na prošli mjesec dogodila se samo kod SDP-a i neodlučnih birača. Svi ostali padovi ili usponi mjere se u promilima.

S popuštanjem epidemije koronavirusa, popustio je, čini se, i rast HDZ-a, pa je u odnosu na travanj kad je skočio za više od 2,5% i time se opet vratio na vrh, ta stranka sad u zanemarivom, ali ipak minusu (-0,2%).

SDP je nakon dvopostotnog prošlomjesečnog pada, sad narastao za 1,3%.

Škorin Domovinski pokret gotovo je na istom (+0,1%), a nešto više, ali također sitno, narastao je Most (+0,3).

HDZ je raspustio vukovarsku organizaciju: 'Sretno Penavi'
HDZ je raspustio vukovarsku organizaciju: 'Sretno Penavi'

Ono što bi bilo dobro da najmanje raste, raslo je najviše - broj neodlučnih birača - trenutačno ih je 12% (+1,4%).

Evo kako bi koja stranka prošla kad bi Hrvatsku podijelili u pet statističkih cjelina:

Rezultat po regijama ugrubo bi glasio: HDZ-SDP tri naprema tri.

U četiri najjužnije županije suvereno "vlada" HDZ. Njega bi ondje zaokružilo više od 40% birača. SDP je izbor za njih dvostruko manje. Izborni prag prelazi još samo Most, a pragu nadomak je Škorin Domovinski pokret. Blizu praga u Dalmaciji samo je bračni par Puljak.

U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te senjskom primorju - obrnuto! Tu suvereno vlada lijevi centar predvođen SDP-om koji dobiva više od 34%, a IDS više od 14,5%. Između njih je HDZ na točno 24%. Nitko više tu ne uspijeva doći ni do 2,5 posto biračke potpore.

Žena zbog koje se tresla Vlada: Karamarko odstupio zbog nje...
Žena zbog koje se tresla Vlada: Karamarko odstupio zbog nje...

Na istoku Hrvatske HDZ je prošli mjesec bio 18% jači od SDP-a, a ovaj je samo tri. Najviše mu je glasova očito uzeo Škoro koji je u svom kraju skočio na 20%. Skok se ovdje dogodio i HSS-u, pa se u Slavoniji i Baranji približio izbornom pragu.

Samo tri stranke prelaze prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. Uz HDZ i SDP prošli je mjesec to bio Škoro. No ovaj je - Most, koji je sad na gotovo 7%, dok se Škorina travanjska potpora prepolovila, pa je u središnjoj Hrvatskoj trenutačno ispod praga.

Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP, drugi HDZ, treći Škoro i dalje više nitko. HNS koji je prošli mjesec na sjeveru Hrvatske imao više od 7% potpore, pao je ispod 3,5 posto.

Puč Ivana Penave ispuhao je Plenkovićevu nadmenost i gard
Puč Ivana Penave ispuhao je Plenkovićevu nadmenost i gard

Travanjski zaostatak od gotovo 10 posto za SDP-om u Zagrebu i okolici, HDZ je prepolovio. Pa je SDP sad na malo manje od 30%, a HDZ na malo više od 25. Deset posto uzima Miroslav Škoro. U Zagrebu i okolici, zagrebački je gradonačelnik prvi. Ali ispod izbornog praga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 177

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak