Obavijesti

News

Komentari 161

HDZ mu okreće leđa, na izbore neće moći kao gradonačelnik?

HDZ mu okreće leđa, na izbore neće moći kao gradonačelnik?
4

PRORAČUN RUŠI BANDERASA: Tajni plan za rušenje Bandića nam je potvrđen iz više izvora u HDZ-u i počinje s realizacijom danas na sjednici Gradske skupštine

VIDEO

Nakon godinu dana suradnje u Zagrebu HDZ okreće leđa Milanu Bandiću. Na lokalne izbore u svibnju će ga poslati bez novca i kao običnoga građanina, a ne kao gradonačelnika koji raspolaže sa 7,3 milijarde kuna!

POGLEDAJTE VIDEO: 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sjednica Gradske skupštine

Tajni plan za rušenje Bandića nam je potvrđen iz više izvora u HDZ-u i počinje s realizacijom u četvrtak na sjednici Gradske skupštine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Uoči današnje Skupštine Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik Skupštine rekao je sljedeće:

- Htio bih malo smanjiti tenzije oko proračuna. Danas je prvo čitanje i donijet će se zaključak o prethodnoj raspravi. Drugo čitanje, odnosno sjednica je 20. prosinca. Ne bih htio prejudicirati što će se tada događati, ali poznavajući našeg gradonačelnika rekao bih da je premalo vremena do 20. prosinca da se neke stvari mogu ispraviti. 20 prosinca, ako se ne izglasa proračun za 2017. godinu, onda predsjednik Skupštine u roku od osam dana do kraja godine saziva novu sjednicu i ide se na prijedlog odluke o privremenom financiranju. Ako ta odluka ne bi prošla, vlada imenuje povjerenika. Nemamo gradonačelnika, nemamo skupštinu i povjerenik vodi Grad do izbora. To je vrlo realna opcija, ali ne mogu prejudicirati, vidjet ćemo - rekao je Mikulić. 

Vlada imenuje povjerenika


Plan se sastoji od nekoliko koraka te moćni gradonačelnik Zagreba može, s obzirom na broj zastupnika koji su mu lojalni, učiniti vrlo malo ili, bolje rečeno, ništa da ga spriječi.

Ukratko, HDZ mu planira srušiti proračun za sljedeću godinu. Zatim neće podržati ni odluku o privremenom financiranju Grada. To znači da prestaje mandat i gradonačelniku, njegovoj zamjenici, a raspušta se i Skupština. Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi povjerenik. Njega imenuje HDZ-ova i Mostova vlada.

'Nećemo raditi samoubojstvo'

Do izbora tako Bandić neće imati jednu od ključnih poluga s kojima je ulazio u svaku izbornu bitku: bogati proračun iz kojega je mogao financirati što želi diskrecijskim odlukama. Zagreb će voditi čovjek kojeg postavi HDZ-ova vlada i financirat će se samo nužni troškovi, poput plaća ili već ugovorenih radova.

- Kad bismo podržali proračun, to bi za nas bilo političko samoubojstvo. Proračun je prenapuhan baš u svrhu Bandićeve promocije. Mi se moramo odmaknuti od Bandića - objašnjava nam jedan ugledni HDZ-ovac upućen u tajni plan.

Igra prije godinu dana

HDZ je u koaliciju s Bandićem u Zagrebu ušao prije godinu. Isti dan kad je Bandić dao potpise svojih zastupnika za potporu Vladi HDZ-a i Mosta na čelu s Tihomirom Oreškovićem. Njegovi potpisi su bili ključni. Isti taj dan HDZ mu je osigurao ključnu podršku za usvajanje proračuna za ovu godinu. Sad su druga vremena, kažu nam u HDZ-u. Tada je na čelu bio Tomislav Karamarko, potpora Bandićeva tadašnja dva zastupnika bila mu je nužna za sastaviti vladu. Zato je stranka odlučila dati mu podršku u Zagrebu. Sad je to gotovo.



- Nema nikakve mogućnosti da dođe do predomišljanja i podržimo proračun. Bandića smo prije godinu dana poduprli jer je usvojio naše amandmane, a nije ih izvršio. Neće nas dva puta prevesti ‘žedne preko vode’. Proračun je kao fasada koja se raspada, a on na nju dodaje žbuku. Grad se godinama nije pomaknuo s mrtve točke - kaže nam drugi HDZ-ovac.
HDZ je u tišini već počeo, iako vrlo tiho i ispod radara, s realizacijom svojeg plana. Indikativno je da su u odborima prije današnje sjednice bili suzdržani. I danas će dati načelne primjedbe i neće dati podršku proračunu, no finalna faza bitke bit će krajem mjeseca. Tada je na redu drugo čitanje proračuna teškog 7,3 milijarde kuna. Ako se tada proračun ne usvoji, padaju i gradonačelnik i Skupština. Kad za nekoliko dana ne prođe ni privremeno financiranje, u Zagreb se spušta povjerenik.

Svi Mikiju okreću leđa

Bandić ima samo teoretske šanse sačuvati svoju fotelju, i to samo ako obavi veliki šoping zastupnika. Za izglasavanje proračuna treba mu podrška 26 zastupnika od 51 u Skupštini. I bez HDZ-ovih devet zastupnika ne može imati tu potrebnu većinu, osim ako mu ne pretrči niz zastupnika i stranaka.

Bandiću je lojalno 16 njegovih zastupnika, a u najboljem slučaju može doći do 20 ili 21 zastupnika. Naime, nedavno je i Silvano Hrelja odlučio da HSU s tri zastupnika odlazi iz koalicije s Bandićem. Jedan zastupnik HSU-a odlučio je ostati uz Bandića. Podršku mu daje i predsjednik BUZ-a Milivoj Špika, kojeg je Bandić zaposlio u gradskoj ustanovi za upravljanje sportskim objektima. S njima je Bandić na 18 zastupnika. Dosad mu je potporu davao i HSS sa svoja dva zastupnika.
- Predsjednik HSS-a Krešo Beljak donijet će odluku da se ne podrži proračun - kaže nam izvor iz HSS-a.

Bandić još uživa podršku više od 30 posto građana unatoč svim problemima s optužnicama. Konkurenti poput Sandre Švaljek i Anke Mrak Taritaš lošije stoje iako ankete pokazuju da bi jedna od njih dvije mogla u drugi krug.

Bandićeva najteža bitka: Kako dalje?

Ne treba zaboraviti da je Bandić zaposlio u Holdingu i lokalnog šefa HSS-a Nenada Matića. Ali čak da Matić ostane lojalan i glasa kontra naputka stranke, Bandić ostaje tek na 20 zastupnika od potrebnih 26 za proračun.
SDP, HNS i HSLS su nam potvrdili da ne namjeravaju podržati proračun.

 

Plenki sve blagoslovio

- Grad ide u lošem smjeru i proračun je odraz tog smjera - kaže zastupnik i tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger. On je jedan od bližih suradnika sad novog šefa SDP-a i tvrdi da nema šanse da njihovih 12 zastupnika podrži proračun jer ga nisu podržavali ni proteklih godina. SDP-ovcima je logično da HDZ odbaci Bandića, ali ostavljaju sumnju da će to učiniti s obzirom na mnogo njihovih zaposlenih članova u Holdingu.

Darinko Kosor i HSLS su već podržali Sandru Švaljek u utrci za gradonačelnicu. On je otvoreno pozvao i HDZ s kojim je u koaliciji na nacionalnoj razini da sruše Bandića.

- Neka pokažu sade li ili ne tikve s Bandićem - rekao je.

Kako saznajemo, akciju rušenja Bandića je šef zagrebačkog HDZ-a koordinirao sa središnjicom na čelu s Andrejom Plenkovićem. Izvori iz središnjice stranke bliski Plenkoviću potvrdili su nam da je Mikulić dobio zeleno svjetlo.
- Treba napraviti odmak od Bandića, i to vrlo brzo - kaže nam taj sugovornik.

Andrija Mikulić, koji je trenutačno predsjednik Skupštine, želi biti i kandidat HDZ-a za gradonačelnika. Potezom koji ruši Bandića napravio si je korak prema tome, ali još nije konačno odlučeno hoće li on biti njihov kandidat. Mikulić uživa podršku zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića tako da bi nakon rušenja Bandića bilo čudo da ne bude kandidat.

Optužnice za vratom

Izbijanje proračuna u ključnom predizbornom trenutku težak je udarac za Bandića. Uz to, i njemu i suradnicima za vratom je niz optužnica za izvlačenje novca iz proračuna, pogodovanje investitorima, zapošljavanje... Unatoč svemu, on ima bolji rejting od protukandidata Anke Mrak Taritaš, Sandre Švaljek i Andrije Mikulića.

Kako je postao moćan i održao se na vlasti

Knjiga “Ja, Milan” u izdanju 24sata secira Bandićev politički uspon i zašto se uvijek uspio oporaviti od najtežih padova. Saznajte kako je od siromašnog dječaka postao čovjek bez kojeg se ne može skinuti ni mačka s drveta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina