Obavijesti

News

Komentari 283

Horvatinčiću poništili presudu za smrt talijanskih supružnika

Horvatinčiću poništili presudu za smrt talijanskih supružnika
1

Horvatinčiću je poništena presuda za nesreću u kojoj su poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro. Opet će mu suditi

VIDEO

Zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić (69) prvostupanjskom je presudom lani na šibenskom Općinskom sudu osuđen na uvjetnu kaznu zbog smrti talijanskog bračnog para Francesca Salpietra i Marinele Patello Salpietro.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Tužiteljstvo je žalbom na tu presudu tražilo bezuvjetni zatvor za Horvatinčića, a njegova obrana oslobađanje.

- Odlukom Županijskog suda u Zadru od 4. listopada 2016. prihvaćene su žalbe državnog odvjetnika i optuženog Tome Horvatinčića te je povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti ukinuta prvostupanjska presuda Općinskog suda u Šibeniku od 18. studenoga 2015. i spis predmeta vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje - odgovorila nam je na upit glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku Melina Gulin Pavlaković.

DORH je žalbu podnio zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o kazni i sigurnosnoj mjeri.

Horvatinčiću će se, dakle, ponovno suditi u Šibeniku jer je prije pet godina, 16. kolovoza 2011., kraj Primoštena gliserom u punoj brzini udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike iz Padove.

U odgovoru šibenskog Općinskog suda navodi se da će novo suđenje biti “u poziciji sutkinje Maje Šupe”, sutkinje koja mu je 18. listopada izrekla uvjetnu kaznu od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Podsjetimo, Horvatinčićevi branitelji, odvjetnici Branko Baica, Velimir Došen i Veljko Miljević, najavili su žalbu odmah po donošenju prvostupanjske presude prije godinu dana smatrajući kako je na sudu dokazano da su poginuli Talijani sami skrivili nesreću.

- Minimalna kazna za utvrđeno djelo je šest mjeseci, a s oblikom krivnje koji se zove nehaj imate bezbroj presuda koje su uvjetne. To nije ništa neuobičajeno. Ali i mi ćemo se žaliti na ovu presudu jer smatramo da se posljedica ovog prometnog udesa nikako ne može stavljati u krivnju optuženika, jer sva vještačenja na koja se sud pozvao su posve suglasna u ključnoj činjenici da je neposredni uzrok ove posljedice koja je nastupila ponašanje talijanske jedrilice - rekao je tada odvjetnik Miljević ističući kako su to potvrdili svi vještaci angažirani u ovom postupku.

Horvatinčić se branio da je prije sudara pokušavao upozoriti ljude na jedrilici kako “ne kontrolira svoj brod”. U završnoj je riječi izrazio žaljenje zbog smrti bračnog para.

Sutkinja Šupe uvjetnu je kaznu obrazložila olakotnim okolnostima, poput teškog zdravstvenog stanja te spremnosti da nadoknadi štetu obitelji.

Osim što se žalio na uvjetnu osudu, Tomislav Horvatinčić je na Trgovačkom sudu u Splitu tužio djecu nautičara koje je usmrtio tražeći da mu plate štetu koju je u nesreći pretrpio njegov skupocjeni gliser.

Ishod ovog sudskog spora svakako će ovisiti o ishodu kaznenog postupka.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 283
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke