Obavijesti

News

Komentari 144

Hrg je podigao križ žrtvama pa ga Stipe Petrina bacio u smeće

Hrg je podigao križ žrtvama pa ga Stipe Petrina bacio u smeće
8

Primošten: Predsjednik HSS-a Branko Hrg je podigao križ Primoštencima ubijenim 1938. od ruke žandarmerije Kraljevine Jugoslavije. Križ je već drugi dan uklonjen

VIDEO

Predsjednik HSS-a Branko Hrg je u srijedu navečer, nakon komemoracije petorici Primoštenaca koje je na skupu Hrvatske seljačke stranke 27. studenog davne 1938. godine u Primoštenu pobila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije, u parku na primoštenskom Trgu don Ive Šarića podigao križ u spomen na stradale, ali je po nalogu načelnika Primoštena Stipe Petrine križ sutradan rano ujutro iščupan iz zemlje i bačen u smeće! 

- U 6.30 sati kraj parka se parkirao kamion Komunalnog poduzeća 'Bucavac', a radnik A. N. iščupao je križ i bacio ga među smeće. Ne krivim radnika. Ima još dvije godine do mirovine. Da je odbio, sigurno bi mu Petrina smjestio otkaz, kao i svim drugim neistomišljenicima - ispričao nam je očevidac.

- A što je drugo trebalo napraviti? - pita primoštenski načelnik, koji je ogorčen jer su HSS i Matica hrvatska križ postavili bez dozvole Općine Primošten. 

Osim toga, smeta ga što su na komemoraciji bili načelnica susjedne Općine Rogoznica (HDZ) i dožupan Zoran Smolić (HSS), a njega službeno nitko nije pozvao.

- Radi se o nasilnoj, ilegalnoj uzurpaciji javnog prostora i obeščašćivanju Trga don Ive Šarića u svrhu sirove političke promidžbe kompromitiranih pojedinaca. Pa svi ti ljudi koji su sada u HSS-u i Matici Hrvatskoj, kao i svi ostali Primoštenci, imali su 75 godina da postave ploču ili križ. Iz nekog razloga to nisu učinili. Čekali su 23 godine od uspostave demokratske i slobodne Hrvatske da se sjete žrtava terora Kraljevine Jugoslavije da stave križ, što im nije padalo na pamet dok su oni bili na vlasti i vodili Općinu. Matica Hrvatska je prije dva mjeseca od Općinskog vijeća zatražila da na Trg don Ive Šarića postavi ploču, a kad im je želja odbijena odlučili su se pribjeći nasilju i postavili su križ. Što od mene očekuje ta grupa nasilnika?  - rekao je Stipe Petrina.

Trg i park dobili su ime po don Ivi Šariću, primoštenskom župniku koji je za Drugog svjetskog rata pred puškama talijanskih vojnika od strijeljanja spasio velik broj Primoštenaca, a koji je kasnije umro mučeničkom smrću kao žrtva četnika, pomagača talijanskih fašista. 

- Neću dopustiti da don Ivi Šariću ukradu trg - poručio je Petrina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi