Obavijesti

News

Komentari 29

Hrvatska i 'Panama Papers': 3 tvrtke, 3 klijenta, 22 dioničara

Hrvatska i 'Panama Papers': 3 tvrtke, 3 klijenta, 22 dioničara
2

Iz baze podataka tvrtke Mossack Fonseca procurilo je više od 11,5 milijuna dokumenata. Oni su otkrili kako je taj odvjetnički koncern pomagao klijentima u pranju novca...

VIDEO

Velika operacija istraživačkih novinara "Panama Papers", kojom je otkriveno da 140 svjetskih čelnika, nogometnih zvijezda i milijardera skriva novac u poreznim oazama, u ponedjeljak je izazvala nevjericu u svijetu i nestrpljivo očekivanje novih informacija.

Iz baze podataka tvrtke Mossack Fonseca procurilo je više od 11,5 milijuna dokumenata. Oni su otkrili kako je taj odvjetnički koncern desetljećima pomagao klijentima u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Iako još uvijek nisu objavljene detaljne informacije u vezi s Hrvatskom, ono što otkrivaju objavljene karte je da se u aferu uključene tri kompanije, tri klijenta, osam korisnika i 22 dioničara.  

U poreznim rajevima na Karibima, koji su javno razotkriveni u globalnoj financijskoj aferi nazvanoj "Panama Papers", svoje je tvrtke prema dosadašnjim saznanjima registriralo i najmanje 78 Slovenaca.

Među njima je i jedan ministar koji je investirao u porezne oaze, zatim pet javnih službenika, dva počasna konzula i dva istaknuta sportaša, navodi ljubljansko "Delo", čiji su novinari i sami bili uključeni u rad konzorcija novinara-istraživača koji su zadnjih godinu dana ispitivali materijale što ih je njemačkom Sueddeutsche Zeitungu dostavila anonimna osoba.

Podatke o svim tvrtkama novinari će objaviti tek za mjesec dana, pa će tad biti poznata imena svih uključenih iz Hrvatske, ali i brojnih drugih zemalja.

Među njima su i kriminalci, trgovci ljudima, drogom, oružjem, sportaši i slavne osobe. Već se spominje da je, primjerice, među njima i nogometaš Barcelone Lionel Messi.

"Panama Papers" odnosi se na razdoblje od gotovo 40 godina, od 1977. sve do prosinca 2015. te  pokazuje da su neke tvrtke registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza. 

- Ovo će curenje vjerojatno biti navjeći udarac nanesen poreznim oazama zbog obima dokumenata - rekao je za BBC Gerard Ryle, direktor ICIJ-a.

- To otkriće pokazuje u kojoj su mjeri štetne prakse i kriminal duboko ukorijenjeni u offshore tvrtke - smatra Gabriel Zucman, ekonomist sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji. 

Dometi afere Panama Papers već sada se uspoređuju s WikiLeaksom, osnovanim 2006. koji se specijalizirao za objavu tajnih dokumenata. Njegov osnivač Edward Snowden, koji je razotkrio goleme razmjere prisluškivanja i obavještajnu aktivnost Sjedinjenih Država, komentirao je "Panama Papers" riječima.

- Najveće curenje u povijesti novinarstva ugledalo je svjetlost dana i odnosi se na korupciju.

Odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca pak iz koje su iscurjeli milijuni dokumenata koji otkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA  i političari skrivali novac u poreznim oazama uzvratila je udarac u ponedjeljak navečer nazvavši "netočnim" medijska izvješća o njihovu radu.

"Ta se izvješća odnose na pretpostavke i stereotipe i igraju na to da javnost nije upoznata s radom tvrtki poput naše", obrazlaže se u izjavi tvrtke Mossack Fonseca koja ima sjedište u Panami.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk