Obavijesti

News

Komentari 95

Hrvatska je prva u EU skupila potpise za temeljni dohodak

Hrvatska je prva u EU skupila potpise za temeljni dohodak
3

Da bi EK raspravljala o inicijativi potrebno je skupiti ukupno milijun potpisa. Cilj inicijative je da se svakom građaninu uplaćuje iznos potreban za dostojan život

VIDEO

Inicijativa Temeljni dohodak Hrvatska prikupila je preko 9000 potpisa i tako postala prva članica EU koja je prikupila sve potrebne potpise. Da bi se o inicijativi raspravljalo u Europskoj komisiji potrebno je skupiti milijun potpisa unutar Europske unije i to do 14. siječnja iduće godine. 

Svaka zemlja ima minimalni prag potpisa koje mora skupiti, a za Hrvatsku je to bilo 9000. 

- Upravo je Hrvatska postala prva država u Europi koja je dostigla svoju kvotu. Hvala svima na fantastičnoj podršci -  izvijestila je inicijativa na svojim Facebook stranicama. 

Iznos bi građani dobivali od države da mogu dostojno živjeti

Inače, iz inicijative su na svojim stranicama objasnili kako se u slučaju temeljnog dohotka radi o novom obliku potpune socijalne sigurnosti svih građana Hrvatske, ali i EU. Riječ je o iznosu koji svaki građanin dobiva na svoj osobni bankovni račun od države da bi mogao dostojno živjeti. Nakon skupljanja milijun potpisa cilj je da Europska komisija potakne suradnju između zemalja članica EU kako bi se istražio bezuvjetni temeljni dohodak kao novi oblik potpune socijalne sigurnosti svih građana EU i Hrvatske. 

- Kratkoročno očekujemo od Europske unije da promovira inicijative poput pilot-studija i istraživanja različitih modela uvođenja bezuvjetnog temeljnog dohotka - objasnili su.

Temeljni dohodak primali bi svako dijete i odrasli

Zamišljeno je da temeljni dohodak prima svako dijete i svaka odrasla osoba, bez obzira jesu li radno sposobni i siromašni ili ne. Dobrim dijelom financirao bi se iz sredstava prikupljenih od poreza, a Hrvatsku bi godišnje koštao oko 97,2 milijardi kuna. 

Građani mogu više sudjelovati u zakonodavnim procesima EU

Europska građanska inicijativa kao relativno novi pravni instrument EU omogućuje građanima više sudjelovanja u zakonodavnim procesima EU. Građani na taj način ne trebaju čekati izbore svako četiri godine da bi se izborili za neku regulativu. Trebaju skupiti milijun potpisa u najmanje 7 članica EU. Nakon toga Europska komisija dužna je razmotriti inicijativu i na nju službeno odgovoriti, ali nije dužna prihvatiti ju. Ukoliko EK donose odluku da je inicijativa valjana formulira zakonodavni prijedlog koji onda šalje Europskom parlamentu na uobičajeni zakonodavni postupak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije